Drikke
Nøgne Ø Porter er Årets Øl

Nøgne Ø Porter er Årets Øl

Ølet som Nøgne Ø har brygget sammenhengende i 10 år, feirer med å bli Årets Øl. Bryggeriet fikk i i alt fire av sju priser i kåringen.
Aase E. Jacobsen
26 April 2014 - 11:38

Nøgne Ø Porter havnet på topp av i alt 124 norskbryggete øl fra 20 bryggerier i kampen om denne gjeve tittelen. Først gjennom en nettbasert publikumsnominering og dernest ved at en fagjury smakte seg gjennom i alt 18 finalister.

Dette er juryen i Årets Øl 2013

Juryen ga Nøgne Ø Porter høyest poengsum og følgende beskrivelse:

«Årets Øl 2013 har sødmefylte toner fra rosiner, knekk og sjokolade. Ølet har i aromabildet et røstet malt- og kaffeaktig preg. Fargen er mørk sjokoladebrun og skummet henger godt i glasset. Smaksbildet bærer preg av god munnfølelse med sødme, frukt, sjokolade, lakris, kaffe, røyk og noe bitterhet i avslutningen. Årets Øl fremstår særdeles godt balansert med gode toner i både lukt og smak.»

Her er Apéritifs vurdering av Årets Øl

Bryggeriet som i år vinner hedersbetegnelsen Årets Øl 2013 brygget sin første porter allerede i 2003, som ett av de første i bryggeriets nå rikholdige portefølje.

Brygget i 10 år

Nøgne Ø Porter kom i salg på Vinmonopolet 1. november samme år og har derfor et aldri så lite 10 årsjubileum.

Årets Øl-trofeet er laget av Gjøvik Glassverk av helkrystall, noe dette glassverket i dag er alene om å gjøre. Det er for øvirg også det siste gjenværende glassverket som opererer i Norge og som tviholder på gamle håndverkstradisjoner.

Selve trofeet er en replika av 1800-tallets potpourrikrukker. Mens disse krukkene den gang ble fylt med tørkete blomster som roser, er det mest naturlig å bruke aromahumle - og malt, når trofeet er på plass hos Nøgne Ø.

Bli kjent med øltypen porter

De 18 finalistene fordeler seg på seks kategorier og i hver kategori er det kåret en vinner. Nøgne Ø Porter ble naturlig nok vinner av sin kategori, Porter/Stout. Dette er de øvrige kategorivinnerne:

«Ølet dufter sitrus og maltkaramell. Fargen er fin gyllen og skummet henger godt i glasset. Årets vinner fremstår godt balansert med avrundet maltsmak og lett humlebitterhet.»

«Ølet dufter lett av banan, sitrus og urter. Fargen er strågul og ølet har fint skumpreg. Årets vinner er en frisk og lettdrikkelig øl med godt humlepreg. Ølet har også toner av nyslått gress, karamell, frukt, banan og vanilje i smaken.»

«Ølet har kraftig humlearoma med et tropisk preg. Fargen er gyllen mørk og skummet fremstår tett og henger godt i glasset. Årets IPA er et velbalansert øl i smaksbildet med fin sødme og god humlebitterhet.»

«Ølet har et komplekst aromabilde med appelsin, nellik, røstet malt og pepper i duften. Fargen er gyllen gul og skummet henger godt i glasset. Karamell, appelsin og sitrus med godt humlepreg bærer smaken. Årets vinner er et friskt innslag som dufter og smaker godt.»

«Ølet dufter frukt og har et blomsteraktig preg i aromabildet. Fargen er mørk.  Skummet er tett og henger godt i glasset. Smaksbildet er komplekst med ristet gresskarkjerner, malt og brød. Ølet har også toner av kaffebønner, sjokolade og kakao i smaken. Årets ale fremstår tørr og med god bitterhet i avslutningen.»

Fire av sju priser

Nøgne Ø stakk altså av med i alt fire av sju mulige priser i årets kåring som er den tredje i sitt slag. I 2012 vant Ægir IPA og i 2011 Borg Bokkøl. Bak prisen står Apéritif, Ølakademiet, Norbrygg og Ølportalen. Målet er å vise fram den store kreativiteten i norsk bryggerinæring. Prisen er todelt. Første del, Årets Øl-Innovasjon, ble kåret før årsskiftet og har som navnet antyder et større fokus på innovasjon og nytenkning. Vinner ble Vossa Pale Ale.

Slik ble Vossa Pale Ale valgt ut

Foto: Jan Khür

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her