Tester
Det beste ølet denne gangen er faktisk norsk
Foto: (BlakeDavidTaylor)

Det beste ølet denne gangen er faktisk norsk

Og for et øl - eller noen øl - Amundsen Bryggeri har laget. Spesialpolnyhetene i oktober har også mange andre godbiter å by på, slik at det er vel verdt å legge turen innom.
Aase E. Jacobsen
16 Oktober 2016 - 19:15
 

Det er nok en gang bare seks norskbryggete øl (fy til polet for det) blant de 113 nyhetene som legges ut for salg på spesialpolene denne måneden.

Her kan du se alle nyhetene som lanseres og i hvilke polutsalg

Likevel er et norsk øl som gir den aller mest magiske opplevelsen, nemlig Amundsen Bryggeris End of Darkness #2. Du behøver ikke headbange for å sette pris på dette beksvarte ølet, men det gir faktisk lyst til å støte ut en growl, så fantastisk er det. For sine 14,5 prosent til tross og nærmest ugjennomtrengelige rikdom, er det også elegant og friskt med en deilig bjørnebærsyrlighet. Det selges i hendige kvartflasker som rekker lenge for dette ølet må deles. Dette ølet er i en serie av mørke øl hvor designet leker med metal-symbolikk. Forløperen Fear the Reaper var en av fire finalister i Årets Øl 2016. Men End of Darkness er enda heftigere. 

Og Amundsen Bryggeri End of Darkness #1 er hakk i hel med mye av alt. Men aller helst bør det legges til side i mange år.

Minst like heftig er amerikanske Widmer Brothers Brewing Barrel Aged Brrrbon (ikke skrivefeil) som har en aldeles vidunderlig munnfølelse. Det har hatt utrolig godt av å hvile i ett år, som det meste av øl i denne aller mest komplekse kategorien.  I løpet av året som har gått har samtlige alkoholsterke øl som har fått litt tid i flaske, oppnådd en helt annen balanse og harmoni. 

Yummy er også engelske Buxton Brewery Tripel som dessuten er mer drikke- og matvennlig. Denne vil jeg ha til julematen i år. Eller om fem år. 

Stella 7.

Dette er noen av de aller beste ølnyhetene i oktober som har et stort innslag av mørke øl, men også en del syrlige øltyper. På topp i kategorien surøl er Mikkeller Stella 7 - et sherryfatlagret øl med virkelig strålende konsentrasjon og godt og tydelig sherrypreg. Et supert alternativ til sågar den beste champagne eller vin jaune.          

For å få tak i disse ølene må du altså troppe opp på ett av de sju spesialpolutsalgene: Aker Brygge, Oslo, CC Vest på Lysaker, Valkendorfsgaten i Bergen, Hamar, Sandefjord-polet, det på Sandnes Kvadrat eller Bankkvartalet i Trondheim. 

Nedenfor er alle de 55 testete produktene listet etter poeng. Siden vinene ikke kan bestilles, er de i Apéritifs polliste merket med utsolgt.

Slik er testen gjennomført:

Produktene er smakt av Aase E. Jacobsen i forbindelse med Vinmonopolets spesialutvalgsmaking. Lanseringsstart er kl 10.00 den 14. oktober 2016.  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Frisk velkomstdrink som alle vil like
Ukens drink

Frisk velkomstdrink som alle vil like

Mai er tiden festlige lag, og denne forfriskende bowlen er den perfekte velkomst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Frisk velkomstdrink som alle vil like
Ukens drink

Frisk velkomstdrink som alle vil like

Mai er tiden festlige lag, og denne forfriskende bowlen er den perfekte velkomst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på lekker kalveschnitzel i kveld
Dagens rett
Kalveschnitzel

By på lekker kalveschnitzel i kveld

Det blir ekstra god stemning rundt middagsbordet med schnitzel laget av saftig og mørt kalvekjøtt. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her