Omega 3 i fast form

Torskeleverboller heter kams og det høres mye bedre ut - i alle fall hvis du tilhører de mindre dristige - men godt smaker det uansett. I tillegg til at det er godt for både hode og kropp. Et glass vin til gjør måltidet til rene helsekosten.
Aase E. Jacobsen
04 Mars 2004 - 12:19

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Alle vet hvor viktig Omega 3-fettsyrer er for så vel hjerne som hjerte, men å få i seg tilstrekkelig mengde byr på problemer for de fleste. Fete fiskeslag utgjør en svært liten andel av gjennomsnittsnordmannens kosthold. Og mange grøsser ved tanken på så vel tran som tranpiller. Torskelever er tran i fast form, men det er ikke lett å overbevise alle om at det er godt, selv ikke som tilbehør til den deilige vintertorsken eller skreien. De gamle nordmenn, i alle fall i Nord-Norge, laget kams, som er boller med torskelever, som de serverte til fersk eller salt torsk.

Torskelever er sesongvare, med jevn tilgang fra januar til slutten av mars. Nå er leveren du få kjøpt i fiskedisken stor og ofte litt for grov til å serveres på vanlig måte ved siden av den ferske torsken. Men brukt i kams er den perfekt. Våre forfedre bekymret seg lite over hvilket tilbehør som skulle følge kamsen og fisken, poteter og flatbrød, ikke noe annet, og var overhodet ikke opptatt av drikkefølget. Dagens velstand gjør at vi kan bruke tid på slike temaer, og glede oss over resultatet. Ikke det at valget blir veldig forskjellig fra når det dreier seg om skrei, lever og rogn, men som alltid er det avhengig av hva du regner som hovedelementet i retten, altså hva du regner med å spise mest av.

Torskelever isolert sett kaller på en hvitvin med gode syrer og bra fylde eller brennevin som kan hjelpe til å fordøye fettet. Det er egentlig lett å finne en hvitvin som passer til denne retten, i alle fall hvis du hopper over de aller enkleste. Derfor er alternativene mange, her får du fire som alle fungerer godt. Men et hakk over alle rager en stålende og tørr vin fra Rheingau i Tyskland, Leitz Riesling Trocken 2003 (47088). En delikat og fruktig vin som kan virke veldig slank ved første slurk men som sammen med mat viser frem nok muskler. Den klarer på grunn av de flotte syrene fint å bryte ned fiskefettet i kamsen. Ellers er den super til de fleste fisk og skalldyrretter og gjerne med smørsaus.

Italienske Villa Chiòpris Friulano 2012 (41287) er rimeligste kandidat og den mest krydrete av de fire. Domaine Langlois-Château 2005 (33653) er fruktig og frisk med fin fruktbitterhet som er med å rense opp, og new zealandske Vidal Estate Sauvignon Blanc 2002 (14699) er nesten like slank som tyskeren men byr på mer tropisk frukt.

Når det gjelder brennevin, kommer vi liksom ikke utenom akevitten. Og her må vi ha en som renser godt opp. Simers Taffel (4) som er en ganske karvepreget akevitt blir veldig fruktig og god i møte med fiskefettet. Hvis du har problemer med oppstøt etter å ha spist veldig fet fisk, er en slik akevitt et bedre valg enn vin.

Men de fleste ønsker seg likevel en rødvin, og for å følge opp helseprofilen er det nok den røde som passer best. Men for at ikke det skal bli totalt kræsj, er det viktig at den er på den friske bløte siden. Trénel Cuvée Rochebonne 2013 (33241) fra Trénel er perfekt i så måte. Beaujolias og torsk, lever og rogn er jo en sikker kombinasjon og denne lever opp til den tradisjonen.

Foretrekker du en rundere og fyldigere vin med modnere aromaer er norskchileneren Rojo Cabernet Sauvignon 2005 (33765) en utmerket kandidat. For øvrig et meget godt kjøp og en chilener som går utenpå ikke bare de fleste rimelige viner fra den kanten men også fra andre deler av verden.

Bestill drikkeforslagene fra Ukens mat- og drikkematch med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Kamsboller til lettsaltet torsk og hvitsaus

Fremgangsmåte

Rens leveren fri for hinner og kveis (ufarlige men uappetittlige marker).

Mos potetene. Gni leveren ut med gaffel eller med fingrene og bland inn de øvrige ingredienser unntatt melet. Rør inn mel til passe deig, ikke for fast og ikke for løs.

Kok først den ferske torsken i lettsaltet vann eller den lettsaltede fisken i usaltet vann. Ta fisken opp og hold den varm. Form boller med en spiseskje og legg dem i rask rekkefølge i den kokende fiskekraften. La dem trekke i ca 15 minutter. NB de må ikke koke.

Server kamsen som tilbehør til kokt torsk sammen med kokte poteter, assorterte kokte grønnsaker, flatbrød, godt smør og hvitsaus for å mildne inntrykket.

Hvitsaus:
Smelt smøret og rør melet inn. La koke 30 sekunder mens du rører. Spe med hvitvin mens du rører iherdig. Spe deretter med melken. La småkoke i minst fem minutter. Smak til. La trekke noen minutter til før den serveres.

https://www.webgruppen.no/event/webtekst-som-selger-webinar/

thtps://www.aperitif.no/oppskrifter/oppskrift/torsk-og-loyromkaker,62575

Tom for torskeideer? Her er de beste oppskriftene

Her finner du mange flere oppskrifter med skrei og torsk

Her finner du mange oppskrifter med torsk

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

La iskremen få en pause - gå for pannacotta med marinerte jordbær i stedet
Ukens kake

La iskremen få en pause - gå for pannacotta med marinerte jordbær i stedet

Pannacotta er manges favoritt-dessert, med hvit sjokolade blant ingrediensene og marinerte jordbær på toppen smaker den himmelsk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fra gris til vindruer ga Norge et nytt vinområde
+

Fra gris til vindruer ga Norge et nytt vinområde

Toyni Tobekk og Arild Hebnes plantet sine første vinstokker i 2020 etter å ha drevet med gris i 26 år. Første årgang ble 2022 og nå inviterer de til vinsmaking – og plukking av druer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
La iskremen få en pause - gå for pannacotta med marinerte jordbær i stedet
Ukens kake

La iskremen få en pause - gå for pannacotta med marinerte jordbær i stedet

Pannacotta er manges favoritt-dessert, med hvit sjokolade blant ingrediensene og marinerte jordbær på toppen smaker den himmelsk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris
+
Ukens vin

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris

Med 12,5 prosent alkohol og under 3 gram restsukker samt fravær av smør og toast er denne vinen rustet til kamp - og til en pris som er lavere enn hos produsenten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol
+
Godbiter i pollisten

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol

Den holder bare 12 prosent alkohol og finnes som en überkul usvovlet utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak 8 fantastiske viner fra Piemonte
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 22. september i Oslo

Smak 8 fantastiske viner fra Piemonte

Den 22. september kan du nyte et bredt spekter viner fra en velkjent vinprodusent fra Piemonte.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fra gris til vindruer ga Norge et nytt vinområde
+

Fra gris til vindruer ga Norge et nytt vinområde

Toyni Tobekk og Arild Hebnes plantet sine første vinstokker i 2020 etter å ha drevet med gris i 26 år. Første årgang ble 2022 og nå inviterer de til vinsmaking – og plukking av druer.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her