Alle vet hvor viktig Omega 3-fettsyrer er for så vel hjerne som hjerte, men å få i seg tilstrekkelig mengde byr på problemer for de fleste. Fete fiskeslag utgjør en svært liten andel av gjennomsnittsnordmannens kosthold. Og mange grøsser ved tanken på så vel tran som tranpiller. Torskelever er tran i fast form, men det er ikke lett å overbevise alle om at det er godt, selv ikke som tilbehør til den deilige vintertorsken eller skreien. De gamle nordmenn, i alle fall i Nord-Norge, laget kams, som er boller med torskelever, som de serverte til fersk eller salt torsk.
Torskelever er sesongvare, med jevn tilgang fra januar til slutten av mars. Nå er leveren du få kjøpt i fiskedisken stor og ofte litt for grov til å serveres på vanlig måte ved siden av den ferske torsken. Men brukt i kams er den perfekt. Våre forfedre bekymret seg lite over hvilket tilbehør som skulle følge kamsen og fisken, poteter og flatbrød, ikke noe annet, og var overhodet ikke opptatt av drikkefølget. Dagens velstand gjør at vi kan bruke tid på slike temaer, og glede oss over resultatet. Ikke det at valget blir veldig forskjellig fra når det dreier seg om skrei, lever og rogn, men som alltid er det avhengig av hva du regner som hovedelementet i retten, altså hva du regner med å spise mest av.
Torskelever isolert sett kaller på en hvitvin med gode syrer og bra fylde eller brennevin som kan hjelpe til å fordøye fettet. Det er egentlig lett å finne en hvitvin som passer til denne retten, i alle fall hvis du hopper over de aller enkleste. Derfor er alternativene mange, her får du fire som alle fungerer godt. Men et hakk over alle rager en stålende og tørr vin fra Rheingau i Tyskland, Leitz Riesling Trocken 2003 (47088).
En delikat og fruktig vin som kan virke veldig slank ved første slurk men som sammen med mat viser frem nok muskler. Den klarer på grunn av de flotte syrene fint å bryte ned fiskefettet i kamsen.
Ellers er den super til de fleste fisk og skalldyrretter og gjerne med smørsaus.
Italienske Villa Chiòpris Friulano 2012 (41287) er rimeligste kandidat og den mest krydrete av de fire. Domaine Langlois-Château 2005 (33653) er fruktig og frisk med fin fruktbitterhet som er med å rense opp, og new zealandske Vidal Estate Sauvignon Blanc 2002 (14699) er nesten like slank som tyskeren men byr på mer tropisk frukt.
Når det gjelder brennevin, kommer vi liksom ikke utenom akevitten. Og her må vi ha en som renser godt opp. Simers Taffel (4) som er en ganske karvepreget akevitt blir veldig fruktig og god i møte med fiskefettet. Hvis du har problemer med oppstøt etter å ha spist veldig fet fisk, er en slik akevitt et bedre valg enn vin.
Men de fleste ønsker seg likevel en rødvin, og for å følge opp helseprofilen er det nok den røde som passer best. Men for at ikke det skal bli totalt kræsj, er det viktig at den er på den friske bløte siden. Trénel Cuvée Rochebonne 2013 (33241) fra Trénel er perfekt i så måte. Beaujolias og torsk, lever og rogn er jo en sikker kombinasjon og denne lever opp til den tradisjonen.
Foretrekker du en rundere og fyldigere vin med modnere aromaer er norskchileneren Rojo Cabernet Sauvignon 2005 (33765) en utmerket kandidat. For øvrig et meget godt kjøp og en chilener som går utenpå ikke bare de fleste rimelige viner fra den kanten men også fra andre deler av verden.