Omega 3 i fast form

Torskeleverboller heter kams og det høres mye bedre ut - i alle fall hvis du tilhører de mindre dristige - men godt smaker det uansett. I tillegg til at det er godt for både hode og kropp. Et glass vin til gjør måltidet til rene helsekosten.
Aase E. Jacobsen
04 Mars 2004 - 12:19

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Alle vet hvor viktig Omega 3-fettsyrer er for så vel hjerne som hjerte, men å få i seg tilstrekkelig mengde byr på problemer for de fleste. Fete fiskeslag utgjør en svært liten andel av gjennomsnittsnordmannens kosthold. Og mange grøsser ved tanken på så vel tran som tranpiller. Torskelever er tran i fast form, men det er ikke lett å overbevise alle om at det er godt, selv ikke som tilbehør til den deilige vintertorsken eller skreien. De gamle nordmenn, i alle fall i Nord-Norge, laget kams, som er boller med torskelever, som de serverte til fersk eller salt torsk.

Torskelever er sesongvare, med jevn tilgang fra januar til slutten av mars. Nå er leveren du få kjøpt i fiskedisken stor og ofte litt for grov til å serveres på vanlig måte ved siden av den ferske torsken. Men brukt i kams er den perfekt. Våre forfedre bekymret seg lite over hvilket tilbehør som skulle følge kamsen og fisken, poteter og flatbrød, ikke noe annet, og var overhodet ikke opptatt av drikkefølget. Dagens velstand gjør at vi kan bruke tid på slike temaer, og glede oss over resultatet. Ikke det at valget blir veldig forskjellig fra når det dreier seg om skrei, lever og rogn, men som alltid er det avhengig av hva du regner som hovedelementet i retten, altså hva du regner med å spise mest av.

Torskelever isolert sett kaller på en hvitvin med gode syrer og bra fylde eller brennevin som kan hjelpe til å fordøye fettet. Det er egentlig lett å finne en hvitvin som passer til denne retten, i alle fall hvis du hopper over de aller enkleste. Derfor er alternativene mange, her får du fire som alle fungerer godt. Men et hakk over alle rager en stålende og tørr vin fra Rheingau i Tyskland, Leitz Riesling Trocken 2003 (47088). En delikat og fruktig vin som kan virke veldig slank ved første slurk men som sammen med mat viser frem nok muskler. Den klarer på grunn av de flotte syrene fint å bryte ned fiskefettet i kamsen. Ellers er den super til de fleste fisk og skalldyrretter og gjerne med smørsaus.

Italienske Villa Chiòpris Friulano 2012 (41287) er rimeligste kandidat og den mest krydrete av de fire. Domaine Langlois-Château 2005 (33653) er fruktig og frisk med fin fruktbitterhet som er med å rense opp, og new zealandske Vidal Estate Sauvignon Blanc 2002 (14699) er nesten like slank som tyskeren men byr på mer tropisk frukt.

Når det gjelder brennevin, kommer vi liksom ikke utenom akevitten. Og her må vi ha en som renser godt opp. Simers Taffel (4) som er en ganske karvepreget akevitt blir veldig fruktig og god i møte med fiskefettet. Hvis du har problemer med oppstøt etter å ha spist veldig fet fisk, er en slik akevitt et bedre valg enn vin.

Men de fleste ønsker seg likevel en rødvin, og for å følge opp helseprofilen er det nok den røde som passer best. Men for at ikke det skal bli totalt kræsj, er det viktig at den er på den friske bløte siden. Trénel Cuvée Rochebonne 2013 (33241) fra Trénel er perfekt i så måte. Beaujolias og torsk, lever og rogn er jo en sikker kombinasjon og denne lever opp til den tradisjonen.

Foretrekker du en rundere og fyldigere vin med modnere aromaer er norskchileneren Rojo Cabernet Sauvignon 2005 (33765) en utmerket kandidat. For øvrig et meget godt kjøp og en chilener som går utenpå ikke bare de fleste rimelige viner fra den kanten men også fra andre deler av verden.

Bestill drikkeforslagene fra Ukens mat- og drikkematch med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Kamsboller til lettsaltet torsk og hvitsaus

Fremgangsmåte

Rens leveren fri for hinner og kveis (ufarlige men uappetittlige marker).

Mos potetene. Gni leveren ut med gaffel eller med fingrene og bland inn de øvrige ingredienser unntatt melet. Rør inn mel til passe deig, ikke for fast og ikke for løs.

Kok først den ferske torsken i lettsaltet vann eller den lettsaltede fisken i usaltet vann. Ta fisken opp og hold den varm. Form boller med en spiseskje og legg dem i rask rekkefølge i den kokende fiskekraften. La dem trekke i ca 15 minutter. NB de må ikke koke.

Server kamsen som tilbehør til kokt torsk sammen med kokte poteter, assorterte kokte grønnsaker, flatbrød, godt smør og hvitsaus for å mildne inntrykket.

Hvitsaus:
Smelt smøret og rør melet inn. La koke 30 sekunder mens du rører. Spe med hvitvin mens du rører iherdig. Spe deretter med melken. La småkoke i minst fem minutter. Smak til. La trekke noen minutter til før den serveres.

https://www.webgruppen.no/event/webtekst-som-selger-webinar/

thtps://www.aperitif.no/oppskrifter/oppskrift/torsk-og-loyromkaker,62575

Tom for torskeideer? Her er de beste oppskriftene

Her finner du mange flere oppskrifter med skrei og torsk

Her finner du mange oppskrifter med torsk

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her