Oppdag frodige Bretagne

Bli med den britiske kjendiskokken James Martin til Bretagne hver tirsdag i hele sommer, gjennom 10 inspirerende episoder.

James Martin har alltid hatt en forkjærlighet for det franske kjøkkenet. Som ung catering-student tilbrakte han tiden i Saint Émilion hvor han jobbet på vingårdene og restaurantene i regionen. Her utviklet han en brennende lidenskap for fransk mat og vin, som han fortsatt har den dag i dag.

Improviserer
I dag, noen år senere, hopper han og hunden Fudge inn i bobilen og reiser rundt i Bretagne for å finne tilbake til gamle fotspor. På reisene søker han etter de beste råvarene fra de lokale markedene. Ofte begir han seg ut på improvisatorisk matlagning også.

På den første delen av reisen slår James følge med de to britiske kokkene i "The Hairy Bikers". De hjelper ham på hans kulinariske søken etter å lage innovative retter.

Humor og natur
Kokkene starter hver dag med et besøk på det lokale markedet. Her smaker de på og kjøper de ferskeste lokale råvarene de finner. Som et resultat av dette er hver eneste rett de tilbereder 100 prosent spontant, ut i fra hvilke råvarer som ser bra ut akkurat den dagen. Maten tilberedes på utradisjonelle steder. De lager mat både på fantastisk vakre strender og gresskledde koller i veikanten.

På veien møter James også sine matvenner, Laurence Keogh og Martin Blunos. Han inviterer dessuten den lokale gutten Daniel Galmiche til å hjelpe til med å handle og tilberede noen deilige måltider. Med oppskrifter som gir vann i munnen, vittigheter og fantastisk natur vil denne serien inspirere både matentusiaster og de reiselystne.

Tirsdag den 13. juli 2010 kl. 19.05 sendes Episode 7:
James er tilbake på stranden i Bretagne hvor han gjenopplever arbeidserfaringen fra studietiden. Etter å ha handlet inn råvarer på et marked i Saint-Servan-Sur-Mer, i nærheten av St. Malo, lager James og pensjonatkokken Lawrence Keogh kalv med rosmarin og hvitløk. I tillegg lager de sin egen versjon av blomkål tilberedet med velsmakende lokale oster.
Kokkene besøker også en lokal brødmølle og bakeri for å kna deig og bake brød på den tradisjonelle tungvinte måten. Det tar ikke lang tid før cideren settes frem og alle synger og danser. På en grill på stranden tilbereder James de ferske kamskjellene han kjøpte på markedet tidligere på dagen. Han tilbereder dem med nylaget hasselnøttsmør.

Her er oppskriften (se også nedenfor): Grillet kamskjell med hasselnøttsmør

Om James Martin
James Martin ble født inn i kokkekunstens liv. Faren hans drev en catering på en herregård i Yorkshire og i en alder av 12 år kunne James skryte av at han hadde laget mat til "the Queen Mother" under et av hennes besøk der. 16 år gammel dro han til Scarborough Technical College for å begynne på sin formelle utdanning. Mens han var elev der ble han kåret til "student of the year" tre år på rad. Hans arbeid ble lagt merke til av Antony Worrall Thompson som brakte Jakob til London for å jobbe, først på One Ninety Queen's Gate og deretter på dell'Ugo. James reiste så gjennom Frankrike og jobbet side om side med de "fineste" familier.
 
Han returnerte til Storbritannia i en alder av 22 år. Da jobbet han på nye Hotel & Bistro du Vin i Winchester, hvor han som kjøkkensjef forandret menyen hver dag. TV-karrieren hans startet i 1996 da han ble fast medarbeider på Ready Steady Cook. Siden det har han deltatt i utallige TV-serier som Delicious!, James Martin: Sweet og Yorkshire's Finest, samt Castle in the Country og Stately Suppers på BBC.
 
I 2006 imponerte han fansen med sine danseferdigheter i Strictly Come Dancing. James presenterer nå Saturday Kitchen live på BBC One hver lørdag morgen. Han var også med i Sweet Baby James på BBC Two våren 2007 og deltok i BBC Two's Eating with the Enemy.
 
Han er forfatter av flere kokebøker, blant annet James Martin - Desserts og The Great British Village Show Cookbook, begge utgitt våren 2007. The Collection, en bok som hyller tradisjonelle britiske oppskrifter, ble utgitt i 2008. James sin siste bok, med tittelen My Kitchen, ble utgitt høsten 2009. Ved siden av sitt TV-arbeid er han deleier av et kjøkkendesign/produksjonsselskap i St. Albans, og er matkonsulent på cruiseskipet Ocean Village.

Grillet kamskjell med hasselnøttsmør

Fremgangsmåte

Lag først hasselnøttsmøret ved å blande alle ingrediensene og smake til med pepper.

Legg deretter to rensede kamskjell og evt. rogn i hvert av de 4 skjellene du har spart, og fordel hasselnøttsmøret mellom dem. Strø en klype havsalt over hvert skjell.

Sett på lokket av kamskjellet og stek på grillen eller under en varm grill i 3-5 minutter.

For å lage den franske dressingen visper du sammen sennep og eddik. Krydre til med salt og pepper og visp oljen forsiktig inn. Fordel salatbladene og urtene i fire skåler og drypp dressingen over.

Server kamskjellene på hauger av havsalt med salaten i skåler ved siden av.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen