Oppdag frodige Bretagne

Bli med den britiske kjendiskokken James Martin til Bretagne hver tirsdag i hele sommer, gjennom 10 inspirerende episoder.
Redaksjonen
18 Juni 2010 - 17:08

James Martin har alltid hatt en forkjærlighet for det franske kjøkkenet. Som ung catering-student tilbrakte han tiden i Saint Émilion hvor han jobbet på vingårdene og restaurantene i regionen. Her utviklet han en brennende lidenskap for fransk mat og vin, som han fortsatt har den dag i dag.

Improviserer
I dag, noen år senere, hopper han og hunden Fudge inn i bobilen og reiser rundt i Bretagne for å finne tilbake til gamle fotspor. På reisene søker han etter de beste råvarene fra de lokale markedene. Ofte begir han seg ut på improvisatorisk matlagning også.

På den første delen av reisen slår James følge med de to britiske kokkene i "The Hairy Bikers". De hjelper ham på hans kulinariske søken etter å lage innovative retter.

Humor og natur
Kokkene starter hver dag med et besøk på det lokale markedet. Her smaker de på og kjøper de ferskeste lokale råvarene de finner. Som et resultat av dette er hver eneste rett de tilbereder 100 prosent spontant, ut i fra hvilke råvarer som ser bra ut akkurat den dagen. Maten tilberedes på utradisjonelle steder. De lager mat både på fantastisk vakre strender og gresskledde koller i veikanten.

På veien møter James også sine matvenner, Laurence Keogh og Martin Blunos. Han inviterer dessuten den lokale gutten Daniel Galmiche til å hjelpe til med å handle og tilberede noen deilige måltider. Med oppskrifter som gir vann i munnen, vittigheter og fantastisk natur vil denne serien inspirere både matentusiaster og de reiselystne.

Tirsdag den 13. juli 2010 kl. 19.05 sendes Episode 7:
James er tilbake på stranden i Bretagne hvor han gjenopplever arbeidserfaringen fra studietiden. Etter å ha handlet inn råvarer på et marked i Saint-Servan-Sur-Mer, i nærheten av St. Malo, lager James og pensjonatkokken Lawrence Keogh kalv med rosmarin og hvitløk. I tillegg lager de sin egen versjon av blomkål tilberedet med velsmakende lokale oster.
Kokkene besøker også en lokal brødmølle og bakeri for å kna deig og bake brød på den tradisjonelle tungvinte måten. Det tar ikke lang tid før cideren settes frem og alle synger og danser. På en grill på stranden tilbereder James de ferske kamskjellene han kjøpte på markedet tidligere på dagen. Han tilbereder dem med nylaget hasselnøttsmør.

Her er oppskriften (se også nedenfor): Grillet kamskjell med hasselnøttsmør

Om James Martin
James Martin ble født inn i kokkekunstens liv. Faren hans drev en catering på en herregård i Yorkshire og i en alder av 12 år kunne James skryte av at han hadde laget mat til "the Queen Mother" under et av hennes besøk der. 16 år gammel dro han til Scarborough Technical College for å begynne på sin formelle utdanning. Mens han var elev der ble han kåret til "student of the year" tre år på rad. Hans arbeid ble lagt merke til av Antony Worrall Thompson som brakte Jakob til London for å jobbe, først på One Ninety Queen's Gate og deretter på dell'Ugo. James reiste så gjennom Frankrike og jobbet side om side med de "fineste" familier.
 
Han returnerte til Storbritannia i en alder av 22 år. Da jobbet han på nye Hotel & Bistro du Vin i Winchester, hvor han som kjøkkensjef forandret menyen hver dag. TV-karrieren hans startet i 1996 da han ble fast medarbeider på Ready Steady Cook. Siden det har han deltatt i utallige TV-serier som Delicious!, James Martin: Sweet og Yorkshire's Finest, samt Castle in the Country og Stately Suppers på BBC.
 
I 2006 imponerte han fansen med sine danseferdigheter i Strictly Come Dancing. James presenterer nå Saturday Kitchen live på BBC One hver lørdag morgen. Han var også med i Sweet Baby James på BBC Two våren 2007 og deltok i BBC Two's Eating with the Enemy.
 
Han er forfatter av flere kokebøker, blant annet James Martin - Desserts og The Great British Village Show Cookbook, begge utgitt våren 2007. The Collection, en bok som hyller tradisjonelle britiske oppskrifter, ble utgitt i 2008. James sin siste bok, med tittelen My Kitchen, ble utgitt høsten 2009. Ved siden av sitt TV-arbeid er han deleier av et kjøkkendesign/produksjonsselskap i St. Albans, og er matkonsulent på cruiseskipet Ocean Village.

Grillet kamskjell med hasselnøttsmør

Grillet kamskjell med hasselnøttsmør

Fremgangsmåte

Lag først hasselnøttsmøret ved å blande alle ingrediensene og smake til med pepper.

Legg deretter to rensede kamskjell og evt. rogn i hvert av de 4 skjellene du har spart, og fordel hasselnøttsmøret mellom dem. Strø en klype havsalt over hvert skjell.

Sett på lokket av kamskjellet og stek på grillen eller under en varm grill i 3-5 minutter.

For å lage den franske dressingen visper du sammen sennep og eddik. Krydre til med salt og pepper og visp oljen forsiktig inn. Fordel salatbladene og urtene i fire skåler og drypp dressingen over.

Server kamskjellene på hauger av havsalt med salaten i skåler ved siden av.

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av James Martin, BBC Lifestyle (2010)

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking lørdager kl. 14.30 i Oslo

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!

Er du nysgjerrig på hva som faktisk er forskjellen på musserende viner? Denne ettermiddagen får du muligheten til å smake 6 ulike musserende viner. En perfekt vinsmaking for vennegjengen!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her