Oppskrifter på vellykkede bursdager

Våren er høysesong for bursdager, og "barneinvasjonen" bør planlegges i god tid, slik at også de voksne kan komme seg helskinnet igjennom. En liten vri på servering og leker skaper begeistring slik at bursdagsbarnet kan fryde seg ekstra på den store
Redaksjonen
28 Januar 2002 - 09:30

Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt har laget et nytt idé- og oppskriftshefte til foreldrene og til bursdagsbarna (se nederst på siden). Apéritif presenterer her noen smakebiter. 

Kyllingspøkelser og pølsetusenbein så vel som skrekk-pizza lager du med hvitt kjøtt (kylling og kalkun), som alle barn, fra alle kulturer og religioner kan spise. Og bursdagskakene er ikke de som glemmes med det første.

Visste du forresten at den velbrukte bursdagsangen "Hurra for deg" har to vers? Nederst på siden finner du begge.

Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt nye idé- og oppskriftshefte til foreldrene og til bursdagsbarna får du gratis tilsendt ved å bestille på www.egg.no, eller ved å ringe 22 79 87 00.

Skremmende kyllingspøkelser

Fremgangsmåte

Rør gjæren ut i fingervarmt vann (37 °C) og tilsett olje, salt og hvetemel. Elt deigen godt. La den heve i ca. 1/2 time, til dobbel størrelse.

Del deigen i to. Kjevle hver del ut til en rund leiv med diameter på ca. 30 cm, og del i åtte snipper. Smør ketchup eller pizzasaus på deigen. Legg eventuelt en osteskive på hver kyllingklubbe. Pakk en kyllingklubbe inn i hver snipp. Klipp øyne og munn i deigen, pensle med olje og stek i ovnen ved 225 °C i ca. 15-20 minutter.

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Smile-pizza eller skrekk-pizza

Fremgangsmåte

Pizzadeigen
Rør gjæren ut i fingervarmt vann (37 °C) og tilsett olje, salt og hvetemel. Elt deigen godt. La den heve i ca. 1/2 time, til dobbel størrelse.

Pizzasaus:
Lag en enkel og god pizzasaus av tomatpuré rørt ut med litt vann. Rund av smaken med litt sukker. Smak til pizzasausen med salt, pepper og oregano (pizzakrydder).

Del deigen i 4 - 6 emner og klapp dem flate. Smør pizzasaus på bunnene og fordel fyllet på den ene halvparten. Ha på ost og brett deigen over fyllet. La pizzaene etterheve i ca. 15 minutter. Pensle med sammenvispet egg. Stikk inn paprikabiter til øyne og klipp munn i deigen. En glad munn til smile-pizza eller en sur munn til skrekk-pizza. Stek ved 225 °C i ca. 30 minutter.

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Kyllingvinger med dipp

Kyllingvinger med dipp

Fremgangsmåte

  1. Rå kyllingvinger: Legg kyllingvingene i en langpanne smurt med olje.
  2. Gni inn med krydder.
  3. Dekk med aluminiumsfolie 
  4. Sett pannen litt over midten i stekeovnen ved 200 °C i ca. 20-30 minutter.
  5. Ferdigstekte kyllingvinger: Legg kyllingvingene i en langpanne.
  6. Dryss evt over mer krydder.
  7. Sett pannen litt over midten i stekeovnen ved 200 °C i ca. 10 minutter.
  8. Satay-dipp: Ha peanøttsmør, østerssaus, kyllingkraft og vann i en kjele og kok opp. Smak til med sambal oelek til slutt.

Tips: Det finnes mange andre oppskrifter på dipp - bare se her

De beste oppskriftene med kylling finner du her

Mange flere retter med kylling finner du her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Barn av regnbuen-kake

Fremgangsmåte

Sukkerbrød:
Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt sammen mel og bakepulver og rør det forsiktig inn i eggedosisen. Stek i smurt form, 24 cm i diameter, ved 160 °C i 45 minutter. Avkjøl kaken på rist.

Del sukkerbrødet i tre lag og dynk dem godt. Legg et lag sukkerbrød på fatet og bre syltetøy over. Pisk først 6 dl av fløten. Ha på et lag av kremen og fordel delte jordbær og bananskiver over kremen. Sprøyt sjokoladesaus på kryss og tvers. Legg på neste lag sukkerbrød og gjenta det samme. Legg siste lag sukkerbrød over og dekk kaken med krem.

Kjevle ut en leiv med marsipan. Legg den på bunnen av kakeformen og skjær ut en sirkel, stor nok til å dekke toppen av kaken. Legg marsipanen på kaken. Pensle den nederste halvparten av marsipanen med grønn konditorfarge. Den øverste halvparten males i regnbuens farger. Husk at rødt og gult blir orange, gult og grønt blir turkis og rødt og blått blir fiolett. Begynn med rødt innerst og avslutt med fiolett ytterst. Legg på seimenn som "barn av regnbuen" og pynt med marsipanblomster i "gresset".

Pisk resten av kremfløten og fyll den i en sprøytepose. Sprøyt krembomber rundt kanten på kaken til slutt. Bruk kremsprøyte som har tut uten riller.

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Store muffins som barna vil like

Store muffins som barna vil like

Fremgangsmåte

Rør smør og sukker forholdsvis lenge, til det er hvitt og kremaktig. Tilsett ett og ett egg og rør godt mellom hvert. Sikt sammen hvetemel og bakepulver og tilsett vekselvis med melk. Fordel røren i store muffinsformer. Stek dem midt i stekeovnen ved 200 °C i 15-20 minutter.
 
Avkjøl på rist. Pynt muffinsene med smeltet sjokolade og kakedryss eller melisglasur tilsatt litt rød konditorfarge.
 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Raskere enn dette kan du ikke lage spagetti til middag
Dagens rett
Spagetti med enkel tomatsaus og bacon

Raskere enn dette kan du ikke lage spagetti til middag

Hjemmelaget tomatsaus smaker bedre og koster mindre enn kjøpesaus. Dagens oppskrift er i tillegg både rask og enkel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her