Oppskrifter på vellykkede bursdager

Våren er høysesong for bursdager, og "barneinvasjonen" bør planlegges i god tid, slik at også de voksne kan komme seg helskinnet igjennom. En liten vri på servering og leker skaper begeistring slik at bursdagsbarnet kan fryde seg ekstra på den store
Redaksjonen
28 Januar 2002 - 09:30

Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt har laget et nytt idé- og oppskriftshefte til foreldrene og til bursdagsbarna (se nederst på siden). Apéritif presenterer her noen smakebiter. 

Kyllingspøkelser og pølsetusenbein så vel som skrekk-pizza lager du med hvitt kjøtt (kylling og kalkun), som alle barn, fra alle kulturer og religioner kan spise. Og bursdagskakene er ikke de som glemmes med det første.

Visste du forresten at den velbrukte bursdagsangen "Hurra for deg" har to vers? Nederst på siden finner du begge.

Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt nye idé- og oppskriftshefte til foreldrene og til bursdagsbarna får du gratis tilsendt ved å bestille på www.egg.no, eller ved å ringe 22 79 87 00.

Skremmende kyllingspøkelser

Fremgangsmåte

Rør gjæren ut i fingervarmt vann (37 °C) og tilsett olje, salt og hvetemel. Elt deigen godt. La den heve i ca. 1/2 time, til dobbel størrelse.

Del deigen i to. Kjevle hver del ut til en rund leiv med diameter på ca. 30 cm, og del i åtte snipper. Smør ketchup eller pizzasaus på deigen. Legg eventuelt en osteskive på hver kyllingklubbe. Pakk en kyllingklubbe inn i hver snipp. Klipp øyne og munn i deigen, pensle med olje og stek i ovnen ved 225 °C i ca. 15-20 minutter.

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Smile-pizza eller skrekk-pizza

Fremgangsmåte

Pizzadeigen
Rør gjæren ut i fingervarmt vann (37 °C) og tilsett olje, salt og hvetemel. Elt deigen godt. La den heve i ca. 1/2 time, til dobbel størrelse.

Pizzasaus:
Lag en enkel og god pizzasaus av tomatpuré rørt ut med litt vann. Rund av smaken med litt sukker. Smak til pizzasausen med salt, pepper og oregano (pizzakrydder).

Del deigen i 4 - 6 emner og klapp dem flate. Smør pizzasaus på bunnene og fordel fyllet på den ene halvparten. Ha på ost og brett deigen over fyllet. La pizzaene etterheve i ca. 15 minutter. Pensle med sammenvispet egg. Stikk inn paprikabiter til øyne og klipp munn i deigen. En glad munn til smile-pizza eller en sur munn til skrekk-pizza. Stek ved 225 °C i ca. 30 minutter.

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Kyllingvinger med dipp

Kyllingvinger med dipp

Fremgangsmåte

  1. Rå kyllingvinger: Legg kyllingvingene i en langpanne smurt med olje.
  2. Gni inn med krydder.
  3. Dekk med aluminiumsfolie 
  4. Sett pannen litt over midten i stekeovnen ved 200 °C i ca. 20-30 minutter.
  5. Ferdigstekte kyllingvinger: Legg kyllingvingene i en langpanne.
  6. Dryss evt over mer krydder.
  7. Sett pannen litt over midten i stekeovnen ved 200 °C i ca. 10 minutter.
  8. Satay-dipp: Ha peanøttsmør, østerssaus, kyllingkraft og vann i en kjele og kok opp. Smak til med sambal oelek til slutt.

Tips: Det finnes mange andre oppskrifter på dipp - bare se her

De beste oppskriftene med kylling finner du her

Mange flere retter med kylling finner du her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Barn av regnbuen-kake

Fremgangsmåte

Sukkerbrød:
Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt sammen mel og bakepulver og rør det forsiktig inn i eggedosisen. Stek i smurt form, 24 cm i diameter, ved 160 °C i 45 minutter. Avkjøl kaken på rist.

Del sukkerbrødet i tre lag og dynk dem godt. Legg et lag sukkerbrød på fatet og bre syltetøy over. Pisk først 6 dl av fløten. Ha på et lag av kremen og fordel delte jordbær og bananskiver over kremen. Sprøyt sjokoladesaus på kryss og tvers. Legg på neste lag sukkerbrød og gjenta det samme. Legg siste lag sukkerbrød over og dekk kaken med krem.

Kjevle ut en leiv med marsipan. Legg den på bunnen av kakeformen og skjær ut en sirkel, stor nok til å dekke toppen av kaken. Legg marsipanen på kaken. Pensle den nederste halvparten av marsipanen med grønn konditorfarge. Den øverste halvparten males i regnbuens farger. Husk at rødt og gult blir orange, gult og grønt blir turkis og rødt og blått blir fiolett. Begynn med rødt innerst og avslutt med fiolett ytterst. Legg på seimenn som "barn av regnbuen" og pynt med marsipanblomster i "gresset".

Pisk resten av kremfløten og fyll den i en sprøytepose. Sprøyt krembomber rundt kanten på kaken til slutt. Bruk kremsprøyte som har tut uten riller.

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Store muffins som barna vil like

Store muffins som barna vil like

Fremgangsmåte

Rør smør og sukker forholdsvis lenge, til det er hvitt og kremaktig. Tilsett ett og ett egg og rør godt mellom hvert. Sikt sammen hvetemel og bakepulver og tilsett vekselvis med melk. Fordel røren i store muffinsformer. Stek dem midt i stekeovnen ved 200 °C i 15-20 minutter.
 
Avkjøl på rist. Pynt muffinsene med smeltet sjokolade og kakedryss eller melisglasur tilsatt litt rød konditorfarge.
 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen
Dagens rett

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen

Kveita er en av Norges flotteste matfisker og kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn. Den er uhyre velvillig i kjøkkenet og lett å finne både tilbehør og vinfølge til, derfor er den også kokkenes favoritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gratiner blåskjellene - og bli overbevist - her med sennep og ost
Dagens rett

Gratiner blåskjellene - og bli overbevist - her med sennep og ost

Blåskjell smaker like fantastisk gratinert som den mer klassiske vrien. Gratinering er en fin måte å bruke eventuelle rester på,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her