Drikke
Polets beste kjøp

Polets beste kjøp

140 kroner for en rødvin som holder minst 10 år er sensasjonelt og latterlig billig.
Aase E. Jacobsen
29 Januar 2014 - 07:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Rødvin fra Loire er ikke hverdagskost og ikke det som står øverst på handlelisten for folk flest. Men har du sansen for viner med det lille ekstra, viner som utvikler seg fra gang til gang, viner som passer perfekt på matbordet og viner som er skapt for å lagres, ja, da må du prøve Couly-Dutheil La Baronnie Madeleine Chinon 2011 (10853).

OBS! Denne vinen ble så populær at det betydelige lageret som var på plass i landet, ble blåst ut i løpet av noen dager. Men noen polutsalg har varer i butikken. Importøren melder imidlertid at nye forsyninger er på vei, men da i form av 2011-årgangen og til samme pris. Forventet ankomstdato er 10. februar. Oppdaterte smaksnotater kommer så snart den nye årgangen er smakt.

Konkurrerer med bordeaux

Her får du en mineralsk og kompleks rødvin med flott syre- og tanninstruktur og god konsentrasjon. En vin som tåler minst 10 år i kjelleren. Og som konkurrerer med god bordeaux, bare til en helt annen pris. Den utkonkurrerer alt under 150 kroner når det kommer til valuta for pengene og lagringskapasitet.

Les mer om cabernet fra Loire

Men jeg må komme med en advarsel: Chinon er så langt unna de mestselgende sukkerbombene i boks du kan komme, her er det klassiske vinkvaliteter som gjelder, helt uten sminke.

Les mer om vin uten sminke

En vin som er morsom å trene seg på, for den som er klar for å oppleve noe som er helt rent.

Slås ut av basis

Og investeringen er altså liten. Så liten at du blir mistenksom.

Her må det ha skjedd en feil, var nemlig det først jeg tenkte, men prissettingen er etter sigende bevisst. Den kostet faktisk bare 10 kroner mer da den var tilgjengelig i basis for to år siden, og jeg var med å rose den opp i skyene, men uten at det ga varig effekt.

Les mer om omtalen den gang

For overlevelsesevnen i basis er dårlig for ikke-kommersielle produkter. En superklassisk vin som denne blir vurdert på linje med langt mer masseprodusert vin siden pris er eneste kriterium for Vinmonopolets innkjøpsavdeling.

Enda mer raffinement

Denne vinen er laget av druer dyrket med økologisk tilnærming og av en produsent som tilhører toppsjiktet innen denne lille appellasjonen. For Couly-Dutheils toppvin, Couly-Dutheil Clos de l'Olive 2010 (99302), inngår druer fra en økologisk dyrket vinmark med 100 år gamle vinstokker. Vinen er gjæret uten tilsetning av gjær, hvilket sammen med det unike druematerialet gir en litt annen karakter. Men også det faktum at den er modnet inntil to år i velbrukte fat bidrar i den retningen.

En nydelig vin, veldig elegant med eksotiske toner. Den finnes i en 24 år gammel utgave, Couly-Dutheil Chinon Clos de l'Olive 1989 (99301) som er forbløffende ungdommelig og som dokumenterer både denne vinmarkens og cabernet franc fra Loire og Chinon sitt potensial.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Chassagne-Montrachet i 2019 er en drømmekombinasjon – som denne
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Chassagne-Montrachet i 2019 er en drømmekombinasjon – som denne

Den kommer dessuten fra en produsent som først nå er tilgjengelig i Norge, og det er et vellykket møte.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du gode tips og oppskrifter til midtsommerfesten
Guide

Her finner du gode tips og oppskrifter til midtsommerfesten

Enten du skal kose deg på fjorden, i parken eller i hagen sankthansaften, Apéritif gir deg de beste tipsene og oppskriftene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Klippfisk kan også grilles
Dagens rett
Grillspyd med klippfisk, reker og kamskjell

Klippfisk kan også grilles

Godt utvannet klippfisk gir grillspydene ekstra karakter. Prøv denne oppskriften neste gang du fyrer opp grillen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En syrlig og krydret drink er som skapt for midtsommer
Ukens drink
Akevitt Sour

En syrlig og krydret drink er som skapt for midtsommer

Akevitt er veldig godt som basis for en sour - her i en sommerlig versjon som kan lages med eller uten skum.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Klippfisk kan også grilles
Dagens rett
Grillspyd med klippfisk, reker og kamskjell

Klippfisk kan også grilles

Godt utvannet klippfisk gir grillspydene ekstra karakter. Prøv denne oppskriften neste gang du fyrer opp grillen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken
Dagens rett
Zrazy fylt med russekål – fylte ukrainske potetboller

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken

I disse potetbollene er det nemlig en av de mest forhatte "ugress"-sortene som inngår. Russekål kan du med god samvittighet plukke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her