Prøv disse superchablisene

Prøv disse superchablisene

Disse chablisene har grand cru-kvaliteter til premier cru-priser.

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Viner fra Fourchaume er blitt kalt «Parker-chablis» siden de er store og litt fete i stilen. Men det er ikke til å komme fra at chablisene fra denne premier cru-vinmarken gir viner av veldig god kvalitet og godt lagringspotensial. Så får man like dem eller ikke.

Dette kjennetegner Fourchaume

Domaine d'Henri er nærmest for en Fourchaume-spesialist å regne – av husets portefølje på fire viner er i alt tre fra Fourchaume. Dette er ikke hvilke som helst viner.

Flyttet til spesialpol

Spesielt imponerende er Chablis Fourchaume Heritage 2012 (887501) , en kraftpakke av en chablis som er mer grand cru enn premier cru. Men den må du heretter ta turen til spesialpolet for å få tak i, hvor den er tilgjengelig fra 23. mai.

Dom. d'Henri Chablis Premier Cru Fourchaume Vieilles Vignes 2012 (8872) derimot er tilgjengelig som bestillingsvare. Også den en meget konsentrert og lovende vin. Mens den første kommer fra produsentens eldste parsell i Fourchaume, plantet i 1937 av Henri som har gitt navn til vinhuset, henter den andre sine druer fra en parsell plantet i 1970. Årsaken til at den likevel kalles «vieilles vignes» - gamle vinstokker, er at den nedre grensen for dette ligger på 35 år i Frankrike. Héritage-utgaven burde derfor hete «tres vieilles vignes» - svært gamle vinstokker.

Slik påvirker gamle vinstokker smaken

Men det er likevel gammelt nok til at Henris sønn, Michel Laroche, den gang var en ung mann. Og som den gang nylig hadde kommet med i familieforetaket. Michel er senere blitt kjent som Mr. Chablis gjennom den enorme ekspansjonen han igangsatte med Laroche.

Kun de beste druene

I dag har familien solgt seg ut av Laroche, og den til sammenligning mikroskopiske virksomheten med 8 hektar vinmarker skal være neste generasjons prosjekt. Men det ryktes at den meningssterke og dominerende Michel ikke helt lar de unge slippe til.

Et kjapt møte med Michel Laroche

Vi kan imidlertid bare forholde oss til vinene, og de smaker altså fortreffelig. Til Fourchaume Vieilles Vignes brukes kun de beste druene. Lagringspotensialet er stort og den bør absolutt dekanteres i noen timer om den nytes i dag.

Litt av begge stiler

Den tredje Fourchaumen, Dom. d'Henri Chablis Premier Cru Fourchaume 2012 (8874) , er en blanding av druer fra to parseller, en yngre plantet i 1999 og en i 1964. Den har mer det typiske kjennetegnet for Fourchaume med smørfedme og rik frukt, men også friskt innslag av grønne epler og sitrus.

Den fjerde vinen i porteføljen er Dom. d'Henri Chablis 2012 (8873) som får sine druer fra vinmarker i Maligny som altså har kommunestatus.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Chablis Fourchaume Heritage 2012

Produsent:
Dom d´Henri
Utvalg:
Spesialutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Chablis
Pris:
398,80 kr
Varenummer:
887501
93 Poeng
Les smaksnotatene »

Dom. d'Henri Chablis Premier Cru Foruchaume Vieilles Vignes 2012

Produsent:
Dom. d'Henri
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Burgund
Pris:
299,90 kr
Varenummer:
887201
91 Poeng
Les smaksnotatene »

Dom. d'Henri Chablis Premier Cru Fourchaume 2012

Produsent:
Dom. d'Henri
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Burgund
Pris:
259,90 kr
Varenummer:
887401
90 Poeng
Les smaksnotatene »

Dom. d'Henri Chablis 2012

Produsent:
Dom. d'Henri
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Burgund
Pris:
219,90 kr
Varenummer:
887301
88 Poeng
Les smaksnotatene »
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter .

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen