Drikke
Prøv disse superchablisene

Prøv disse superchablisene

Disse chablisene har grand cru-kvaliteter til premier cru-priser.
Aase E. Jacobsen
22 Mai 2014 - 06:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Viner fra Fourchaume er blitt kalt «Parker-chablis» siden de er store og litt fete i stilen. Men det er ikke til å komme fra at chablisene fra denne premier cru-vinmarken gir viner av veldig god kvalitet og godt lagringspotensial. Så får man like dem eller ikke.

Dette kjennetegner Fourchaume

Domaine d'Henri er nærmest for en Fourchaume-spesialist å regne – av husets portefølje på fire viner er i alt tre fra Fourchaume. Dette er ikke hvilke som helst viner.

Flyttet til spesialpol

Spesielt imponerende er Chablis Fourchaume Heritage 2012 (887501), en kraftpakke av en chablis som er mer grand cru enn premier cru. Men den må du heretter ta turen til spesialpolet for å få tak i, hvor den er tilgjengelig fra 23. mai.

Dom. d'Henri Chablis Premier Cru Fourchaume Vieilles Vignes 2012 (8872)derimot er tilgjengelig som bestillingsvare. Også den en meget konsentrert og lovende vin. Mens den første kommer fra produsentens eldste parsell i Fourchaume, plantet i 1937 av Henri som har gitt navn til vinhuset, henter den andre sine druer fra en parsell plantet i 1970. Årsaken til at den likevel kalles «vieilles vignes» - gamle vinstokker, er at den nedre grensen for dette ligger på 35 år i Frankrike. Héritage-utgaven burde derfor hete «tres vieilles vignes» - svært gamle vinstokker.

Slik påvirker gamle vinstokker smaken

Men det er likevel gammelt nok til at Henris sønn, Michel Laroche, den gang var en ung mann. Og som den gang nylig hadde kommet med i familieforetaket. Michel er senere blitt kjent som Mr. Chablis gjennom den enorme ekspansjonen han igangsatte med Laroche.

Kun de beste druene

I dag har familien solgt seg ut av Laroche, og den til sammenligning mikroskopiske virksomheten med 8 hektar vinmarker skal være neste generasjons prosjekt. Men det ryktes at den meningssterke og dominerende Michel ikke helt lar de unge slippe til.

Et kjapt møte med Michel Laroche

Vi kan imidlertid bare forholde oss til vinene, og de smaker altså fortreffelig. Til Fourchaume Vieilles Vignes brukes kun de beste druene. Lagringspotensialet er stort og den bør absolutt dekanteres i noen timer om den nytes i dag.

Litt av begge stiler

Den tredje Fourchaumen, Dom. d'Henri Chablis Premier Cru Fourchaume 2012 (8874), er en blanding av druer fra to parseller, en yngre plantet i 1999 og en i 1964. Den har mer det typiske kjennetegnet for Fourchaume med smørfedme og rik frukt, men også friskt innslag av grønne epler og sitrus.

Den fjerde vinen i porteføljen er Dom. d'Henri Chablis 2012 (8873)som får sine druer fra vinmarker i Maligny som altså har kommunestatus.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her