Drikke
Prøv en riesling til julematen

Prøv en riesling til julematen

Ikke alle liker øl og akevitt. En riesling som denne derimot hamler opp med det meste.
Aase E. Jacobsen
06 Desember 2012 - 07:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Det er faktisk lov å bryte alle de uskrevne reglene om hva som passer best til norsk julemat. Men da Vinmonopolet introduserte hvite viner til julematen for et par år siden, ble det ingen suksess. Så det sitter langt inne hos de fleste. Norsk julemat er imidlertid så mangt, og derfor passer ikke den «blodferske» Odinstal Riesling trocken Muschelkalk 2011 (1916) til alt, men den fungerer utmerket til veldig mye.

Kanskje ikke til sild

En ung riesling fra kalkjordsmonn skulle man kanskje tro ble for slank og definitivt for ung, dette er nemlig vin for kjelleren, men denne klarer brasene veldig godt siden den har veldig god fylde og struktur. Både til rakefisk, lutefisk med bacon, urøykt pinnekjøtt og ribbe sitter den som et skudd. Til den nedlagte silda derimot ville jeg velge en riesling med mer restsødme.

Her finner du all den gode julematen

Ikke for det, at druene er plukket svært sent, ved slutten av oktober, gjør at de også har veldig høyt sukkerinnhold ved innhøstningen, hvilket gir en vin som tåler også ganske så utfordrende smaker i maten.

Biodynamisk drift

Den er produsert av Thomas Hensel som står bak Weingut Odinstal. En god representant for den nye energien den yngre generasjonen tilfører mange tyske vinområder, deriblant Pfalz. Vingården ligger i åssidene over Wachenheim, midt i hjertet av dette kvalitetsvinområdet, og har vært i Hensel-familiens eie siden 1998.

Den driver de 4 hektarene med vinmarker biodynamisk. I tillegg har de 3 hektar med vekselbruk av blant annet blomster, frukt, kyr, høns og bier for å sikre at økosystemet holdes i live.

Les mer om biodynamisk vin

Jordsmonnet hvor denne vinen kommer fra har også innslag av rød sandstein og leire. Selve vingården og vinmarkene har en unik plassering og ligger høyere enn alle andre vinmarker i denne delen av Pfalz, ved 350 m.o.h., hvilket sikrer en ekstra lang vekstperiode og god syreutvikling.

Resultatet er svært terroirstyrte viner som også trenger tid. Det er derfor nærmest helligbrøde å drikke en slik vin så ung, men det er jo jul bare en gang i året.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Prøv deg på en napoleonskake med en ekstra god vri
Ukens kake

Prøv deg på en napoleonskake med en ekstra god vri

Det er rett og slett snakk om å legge til litt eplemos og kirsebærsyltetøy for å gi kaken litt ekstra syrlighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Prøv deg på en napoleonskake med en ekstra god vri
Ukens kake

Prøv deg på en napoleonskake med en ekstra god vri

Det er rett og slett snakk om å legge til litt eplemos og kirsebærsyltetøy for å gi kaken litt ekstra syrlighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en burger med smaken av Hellas
Dagens rett

Lag en burger med smaken av Hellas

Det er smaken av solfylte Hellas som vi savner når vi ikke er der, som er inspirasjonen for denne burgeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her