Mat
Rekordår for skreien

Rekordår for skreien

Aldri tidligere har det blitt registrert større forekomster av skrei enn i fjor. Nå er årets tokt i gang og det er om mulig enda mer fisk.
27 Februar 2012 - 10:57

Skreien hører til den nordøst-arktiske torskestammen. Det er verdens største og kanskje aller best forvaltede stamme og fangsten har blitt større år for år, uten at det har tæret på bestanden, snarere tvert imot.

De enorme mengdene betyr lavere priser for topp kvalitet både her hjemme og ute i den store verden.

Fristende oppskrifter med den kritthvite delikatessen

Økende eksport

Sverige er vårt nærmeste eksportmarked og svenskene har doblet sitt forbruk av skrei i løpet av de siste tre årene.

Det er ingen selvfølge, for svenskene er forsiktig med torsk ettersom både nordsjøtorsken og østersjøtorsken er truet.

– Det betyr mye å differensiere skreien fra annen torsk. Svenske konsumenter er bevisste på bærekraft og styrer unna torsk fra stammer som ikke er bærekraftig forvaltet, sier Line Kjelstrup, Norges sjømatråds utsending til Sverige.

Les mer om skreien

Ut i Europa

Det er ikke bare i Sverige Sjømatrådet, tidligere kjent som Eksportutvalget for fisk, kjører kampanjer for å øke salget av skrei. De er på banen også i Tyskland, Frankrike, Spania, Portugal og Storbritannia.

Fra 1. mars blir skreien å finne i fiskedisken hos luksusmagasinet Harrods i London og de kvalitetsbevisste og kjøpesterke britiske kundene vil møte den norske delikatessen på alle flater:  i kundemagasinet, på storskjermer og i oppskriftshefter.

I Portugal, markedet som står for 30 prosent av den norske torskeeksporten, ble åpningen av årets skreisesong sågar direkteoverført på fjernsyn.

Tørrfisk

I 2011 ble det totalt fisket nærmere 50.000 tonn skrei, og selv om man stadig finner nye eksportmarkeder for fersk fisk er det veldig mye fisk som skal selges. Heldigvis er klimaet i Lofoten som skapt for å tørke fisk på hjell.

Tørrfisk, vår eldste eksportartikkel

Den rette konserveringen skjer når rikelig med kald luft sakte men sikkert dehydrerer fiskekjøttet uten at det råtner og uten at det fryser.

Ideell temperatur i tørkeperioden er fra -1°C til 3°C, da blir fisken tørr uten frostskader. Mesteparten av tørrfisken eksporteres, og det er Italia som er den største mottakeren.

Her i Norge spiser vi lite tørrfisk i ren form, men desto mer i form av lutefisk. Vi kan jo håpe at restauratørene kjenner sin besøkelsestid og setter tørrfisk på menyen, også den ikke-lutede varianten.

Flere oppskrifter med torsk

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+
Tester

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils

På BEINSPIRED 2026 kan du få smake 5 flotte franske viner. Her er det begrenset antall plasser, så sikre deg dine billetter nå!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her