Drikke
Rett og slett en genial epledrink

Rett og slett en genial epledrink

Når Apple Martini ikles norske epler, blir den helt fantastisk. Her er den enkle oppskriften.
10 Oktober 2014 - 12:00

Få Ukens drink som nyhetsbrev

En klassisk Apple Martini inneholder normalt vodka og eplelikør ristet over is. Akkurat når drinken oppstod er imidlertid uvisst. Men en variasjon av drinken ble populær på slutten av 90-tallet etter at Julie Reiner, nåværende eier av Clover Club og Flatiron Lounge i New York, kom til byen for jobbe som bartender.

Ferske produkter

Hun hadde tidligere jobbet i San Fransisco hvor de lenge hadde hatt en kultur for bruk av ferske ingredienser. I New York derimot var det først med cocktailkongen Dale DeGroff (fra slutten av 1980-tallet) at ferske produkter igjen kom bak bardisken.

Etter at Julies versjon av klassikeren kom på kartet, fikk mange øynene opp for hvordan den kunne endres. Calvados i stedet for vodka eller eplelikør, bruk av nypresset eplejuice, infusjoner med sprø epler, eplesider og epleeddik.

Dette kjennetegner god eplejuice

Slik blir god calvados til

Resultatet er mange utgaver og variasjoner som er mye mer gjennomtenkte og gir drinker med mer dybde og karakter enn den originale vodka- og eplelikør- versjonen.

Foto: Julie H. Amundsen

Er du interessert i drinker og drinkoppskrifter? Nå kan du enkelt ta vare på alle dine oppskrifter hvis du bruker Mine sider og Bartender.

Her finner du Apéritifs Bartender med mange flotte drinkoppskrifter.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase

Apple Martini som bartenderen lager den

Apple Martini som bartenderen lager den

Fremgangsmåte

Ha alle ingredienser i en shaker uten is og tørrshake kraftig. Deretter tilsettes isbiter og drinken shakes på ny. Hell gjennom en sil over i et avkjølt coupetteglass.

Tips 1:
Når du bruker eggehvite i en drink, er det viktig å tørrshake først. Det er slik du får utnyttet eggehvitens bindende (og skummende) effekt.
 
Tips 2:
Brennevinet kan varieres. Jeg liker å bruke calvados for en mer moden eplesmak og et større smaksspekter. Men prøv gjerne en av de mange spennende nye norske eplebrennevinene. Husk at fatlagring gir mer karakter til drinken.
 
Tips 3:
Du kan godt knuse (muddle) ferske biter av eple i shakeren, men aller viktigst er å tenke syrlige epler. Enklest er å velge en norsk håndverkseplejuice. Bruk for all del ikke eplemost laget av konsentrat. Det blir altfor søtt og ikke like god eplesmak.
 

Sendt inn av Chris Grøtvedt

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her