Dagens rett

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Ok, det er lett å forstå om du ikke er mottakelig for å prøve noe nytt med juleribba akkurat i dag. Men denne måten å lage ribbe på tilfører det lille ekstra som du absolutt bør prøve en gang i løpet av julehelgen.

Flere lekre oppskrifter på ribbe finner du her

Her registrerer du deg for å få dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.

Ribbe i melk

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

3 timer

Ingredienser

1 kg
1 stk
1 l
Tilbehør
1 stk
0.5 stk
0.5 stk
0.5 dl
Saus
1 ss
1 ss
1 dl
1 ts
0.5 ts

Fremgangsmåte

Gni inn ribben godt med salt og pepper og la den stå kaldt over natten eller helst i to dager.

Legg ribben i en ildfast form og gni den inn med grovkuttet rosmarin. Kutt hvitløken i to og grovkutt sjalottløk og gulrot, og legg den i formen.

Hell over 8 dl melk og bak i ovnen på 160 grader i 1½ time før du etterfyller med 2 dl melk og lar den steke i ytterligere 1½ time.

Dersom svoren ikke er helt sprø etter tre timer kan du høyne varmen litt eller bruke grillelementet på ovnen.

Når ribben er ferdigstekt skal den tas ut og hvile i minst 20 minutter, gjerne lenger, før den skjæres opp.

Sil av kraften fra ribben og bruk til sausen. Skum gjerne av ribbefettet og bruk til å steke medisterkaker og pølser i.

Tilbehøret:
Skjær epler i biter, purre i skiver, appelsin i fileter, løk og hvitløk i båter.

Stek alt dette sammen i litt godt smør til gyllent og tilsett rødvinseddik og portvin. Kok godt inn.

Saus:
Lag saus av kraften du får etter du har stekt ribben i melk.

Smelt smøret i en panne, ha i finhakket løk og stek til løken er gylden. Tilsett kraften fra ribben, og la dette koke i 5 minutter.

Tilsett melk og fløte og la alt koke videre i 5 min. Smak til med salt og pepper. Servér med rødkål og poteter.

Her finner du de beste ribbeoppskriftene med tilbehør

Her finner du alt du trenger som skal til for lykkes med julematen

Kjøtt
Ribbe Pinnekjøtt Kalkun Smalahove 
Drikkeforslag

Fisk
Lutefisk
 Torsk Kveite Sild Rakefisk Tilbehør 
Drikkeforslag

Koldtbord, pålegg og småretter
Pålegg
 Småretter Tilbehør Drikkeforslag  

Julekaker og desserter
Julekaker  Juledesserter Drikkeforslag

Her får du vært så praktiske kokketips


Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne. 

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: Bård Ek

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Foto: Melk.no

Forsiden akkurat nå

Til toppen