Drikke
Røverkjøp fra Portugal

Røverkjøp fra Portugal

Å finne god vinvaluta fra Portugal, er blitt stadig mer vanlig. Men denne hvitvinen og rødvinen er i en klasse for seg.
Aase E. Jacobsen
17 April 2013 - 07:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Rita Marques har med sitt Conceito-prosjekt gitt markedet knallgode viner i sine respektive prissjikt. Contraste er rimeligste nivå.

Den hvite Conceito Contraste Branco 2011 (96528) er en lekker vin med flott frukt og godt mineralavtrykk. Denne fatlagrete vinen tåler fint lagring i noen år til, men smaker utmerket nå til grillet sjømat og rikere skalldyrretter.

Kraftpakker

Når du smaker storebroren, Conceito Branco, som ikke er i salg i Norge ennå, skjønner du hvilket potensial vinene hennes har. Her snakker vi om en veritabel kraftpakke.

Les mer om hvitvin i Douro

Utgangspunktet er foreldrenes eiendom i Teja-dalen i den østligste delen av Douro Superior. Deres vinmarker ligger så høyt i landskapet, ved 300-450 m.o.h., at de ikke gir portvinsdruer av høyeste kvalitet.

Les mer om klassifiseringssystemet

Faktisk er dette den kjøligste delen av Douro. Og dermed et godt sted å satse på hvitvin gitt klimaet og det granittholdige jordsmonnet.
Druemiksen er veldig lokal, Contraste Branco er laget av rabigato, codega do larinho, codega, viosinho og gouveio. Altså så langt fra chardonnay du kan komme.

Les mer om portvinsdruene

Men Rita lager også vin av røde portvinsdruer. Conceito Contraste Tinto 2010 (94735) er laget av tinta roriz, touriga franca, touriga nacional og sousão. Den er en svært fyldig vin i sitt prissegment. Den store munnfølelsen og gode sødmen holdes i sjakk av bra syre. En skikkelig god biffvin med andre ord, og spesielt god er den til pepperbiff.

Kastet ut av pollistene

Selv om den koster noen tiere mer, er også Conceito Bastardo 2011 (94736) et veldig godt kjøp. Druen bastardo er veldig annerledes enn de øvrige druene i porteføljen til Rita. Den er mye lysere i fargen og har en nærmest pinotaktig karakter.

Les mer om andre burgundaktige druer

En veldig interessant vin som dessverre og typisk nok røyk ut av polhyllene et halvt år etter lansering. Det skyldes Vinmonopolets meningsløse målesystem for oppnådd salg, hvor viner med sjel og egenart må konkurrere med masseprodusert vare bare fordi de tilhører samme prissjikt. Heldigvis finnes den fortsatt i bestillingsutvalget sammen med alle de andre gode vinene.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De har laget den beste sideren blant septembernyhetene som er dominert av norske produkter
+
Tester

De har laget den beste sideren blant septembernyhetene som er dominert av norske produkter

Bak Eiane Gard i Rogaland står paret Jon Eiane Brandal og Elodie Musso. Sammen lager de en rekke knallgode og nytenkende sider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fedje er også en whiskydestinasjon
+

Fedje er også en whiskydestinasjon

På den lille og fraflytningstruede øya Fedje som ligger ca 2,5 timers reise utenfor Bergen, er luften fylt mer flere dufter enn salt sjø. I november lanseres deres første whisky.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Helgens beste forrett eller smårett: Krabbesalat med god dressing på toast
Dagens rett

Helgens beste forrett eller smårett: Krabbesalat med god dressing på toast

Innmaten fra et krabbeskjell blir til en lekker forrett eller smårett på null-komma-null.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du kjøttfondue - maksimal kosemat
Dagens rett

Slik lager du kjøttfondue - maksimal kosemat

Fondue er ikke mindre enn en genial rett. Ikke bare får man gjestene til å lage maten selv - det blir intimt og koselig også.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De har laget den beste sideren blant septembernyhetene som er dominert av norske produkter
+
Tester

De har laget den beste sideren blant septembernyhetene som er dominert av norske produkter

Bak Eiane Gard i Rogaland står paret Jon Eiane Brandal og Elodie Musso. Sammen lager de en rekke knallgode og nytenkende sider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fedje er også en whiskydestinasjon
+

Fedje er også en whiskydestinasjon

På den lille og fraflytningstruede øya Fedje som ligger ca 2,5 timers reise utenfor Bergen, er luften fylt mer flere dufter enn salt sjø. I november lanseres deres første whisky.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Best av 1200 nyheter: Nok en gang gir denne vinmarken en vin i en klasse og med en kraft som er vanskelig å overgå
+
Tester

Best av 1200 nyheter: Nok en gang gir denne vinmarken en vin i en klasse og med en kraft som er vanskelig å overgå

Blant de 1200 vinene som er testet før septemberslippet, er det mange klassikere som holder svært høy kvalitet - men også mørke skyer som truer i bakgrunnen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her finner du septemberutgaven av Apéritif magasin
+

Her finner du septemberutgaven av Apéritif magasin

New York, Napa, Japan og Spania er områder og land vi tar for oss i denne utgaven av magasinet Apéritif.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Start uka med en retro middag: Grønnsaksuppe med fine kyllingboller
Dagens rett

Start uka med en retro middag: Grønnsaksuppe med fine kyllingboller

Denne retten er virkelig midt i blinken en septembermandag, enten den er solfylt eller regntung, for den er både rask og enkel å lage, samt utrolig velsmakende basert på høstens gode grønnsaker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Helgens beste forrett eller smårett: Krabbesalat med god dressing på toast
Dagens rett

Helgens beste forrett eller smårett: Krabbesalat med god dressing på toast

Innmaten fra et krabbeskjell blir til en lekker forrett eller smårett på null-komma-null.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her