Drikke
Røverkjøp fra Portugal

Røverkjøp fra Portugal

Å finne god vinvaluta fra Portugal, er blitt stadig mer vanlig. Men denne hvitvinen og rødvinen er i en klasse for seg.
Aase E. Jacobsen
17 April 2013 - 06:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Rita Marques har med sitt Conceito-prosjekt gitt markedet knallgode viner i sine respektive prissjikt. Contraste er rimeligste nivå.

Den hvite Conceito Contraste Branco 2011 (96528) er en lekker vin med flott frukt og godt mineralavtrykk. Denne fatlagrete vinen tåler fint lagring i noen år til, men smaker utmerket nå til grillet sjømat og rikere skalldyrretter.

Kraftpakker

Når du smaker storebroren, Conceito Branco, som ikke er i salg i Norge ennå, skjønner du hvilket potensial vinene hennes har. Her snakker vi om en veritabel kraftpakke.

Les mer om hvitvin i Douro

Utgangspunktet er foreldrenes eiendom i Teja-dalen i den østligste delen av Douro Superior. Deres vinmarker ligger så høyt i landskapet, ved 300-450 m.o.h., at de ikke gir portvinsdruer av høyeste kvalitet.

Les mer om klassifiseringssystemet

Faktisk er dette den kjøligste delen av Douro. Og dermed et godt sted å satse på hvitvin gitt klimaet og det granittholdige jordsmonnet.
Druemiksen er veldig lokal, Contraste Branco er laget av rabigato, codega do larinho, codega, viosinho og gouveio. Altså så langt fra chardonnay du kan komme.

Les mer om portvinsdruene

Men Rita lager også vin av røde portvinsdruer. Conceito Contraste Tinto 2010 (94735) er laget av tinta roriz, touriga franca, touriga nacional og sousão. Den er en svært fyldig vin i sitt prissegment. Den store munnfølelsen og gode sødmen holdes i sjakk av bra syre. En skikkelig god biffvin med andre ord, og spesielt god er den til pepperbiff.

Kastet ut av pollistene

Selv om den koster noen tiere mer, er også Conceito Bastardo 2011 (94736) et veldig godt kjøp. Druen bastardo er veldig annerledes enn de øvrige druene i porteføljen til Rita. Den er mye lysere i fargen og har en nærmest pinotaktig karakter.

Les mer om andre burgundaktige druer

En veldig interessant vin som dessverre og typisk nok røyk ut av polhyllene et halvt år etter lansering. Det skyldes Vinmonopolets meningsløse målesystem for oppnådd salg, hvor viner med sjel og egenart må konkurrere med masseprodusert vare bare fordi de tilhører samme prissjikt. Heldigvis finnes den fortsatt i bestillingsutvalget sammen med alle de andre gode vinene.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her