Drikke
Røverkjøp fra Portugal

Røverkjøp fra Portugal

Å finne god vinvaluta fra Portugal, er blitt stadig mer vanlig. Men denne hvitvinen og rødvinen er i en klasse for seg.
Aase E. Jacobsen
17 April 2013 - 06:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Rita Marques har med sitt Conceito-prosjekt gitt markedet knallgode viner i sine respektive prissjikt. Contraste er rimeligste nivå.

Den hvite Conceito Contraste Branco 2011 (96528) er en lekker vin med flott frukt og godt mineralavtrykk. Denne fatlagrete vinen tåler fint lagring i noen år til, men smaker utmerket nå til grillet sjømat og rikere skalldyrretter.

Kraftpakker

Når du smaker storebroren, Conceito Branco, som ikke er i salg i Norge ennå, skjønner du hvilket potensial vinene hennes har. Her snakker vi om en veritabel kraftpakke.

Les mer om hvitvin i Douro

Utgangspunktet er foreldrenes eiendom i Teja-dalen i den østligste delen av Douro Superior. Deres vinmarker ligger så høyt i landskapet, ved 300-450 m.o.h., at de ikke gir portvinsdruer av høyeste kvalitet.

Les mer om klassifiseringssystemet

Faktisk er dette den kjøligste delen av Douro. Og dermed et godt sted å satse på hvitvin gitt klimaet og det granittholdige jordsmonnet.
Druemiksen er veldig lokal, Contraste Branco er laget av rabigato, codega do larinho, codega, viosinho og gouveio. Altså så langt fra chardonnay du kan komme.

Les mer om portvinsdruene

Men Rita lager også vin av røde portvinsdruer. Conceito Contraste Tinto 2010 (94735) er laget av tinta roriz, touriga franca, touriga nacional og sousão. Den er en svært fyldig vin i sitt prissegment. Den store munnfølelsen og gode sødmen holdes i sjakk av bra syre. En skikkelig god biffvin med andre ord, og spesielt god er den til pepperbiff.

Kastet ut av pollistene

Selv om den koster noen tiere mer, er også Conceito Bastardo 2011 (94736) et veldig godt kjøp. Druen bastardo er veldig annerledes enn de øvrige druene i porteføljen til Rita. Den er mye lysere i fargen og har en nærmest pinotaktig karakter.

Les mer om andre burgundaktige druer

En veldig interessant vin som dessverre og typisk nok røyk ut av polhyllene et halvt år etter lansering. Det skyldes Vinmonopolets meningsløse målesystem for oppnådd salg, hvor viner med sjel og egenart må konkurrere med masseprodusert vare bare fordi de tilhører samme prissjikt. Heldigvis finnes den fortsatt i bestillingsutvalget sammen med alle de andre gode vinene.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking lørdager kl. 14.30 i Oslo

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!

Er du nysgjerrig på hva som faktisk er forskjellen på musserende viner? Denne ettermiddagen får du muligheten til å smake 6 ulike musserende viner. En perfekt vinsmaking for vennegjengen!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her