Så gode pinot noir-viner er ikke hverdagskost

Så gode pinot noir-viner er ikke hverdagskost

Fra en av den sørligste utpostene i hele vinverdenen kommer disse lekre pinot noir-ene som er helt nye i Norge.

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Sato l'Insolite Pinot Noir 2012 (16948) er imponerende saker med nydelig frukt, sødmefylt og samtidig fast og frisk, seriøs i ytterste konsekvens. En vin som konkurrerer med det ypperste fra Burgund og som finnes i svært små kvanta.

Ultimate forhold

Sato Pinot Noir 2012 (16947) er noe mer transparent og delikat, men også så robust at den tåler en del smak i maten. Også den kommer i begrenset antall til vår del av verden, men for den som er rask på labben er det mulig å få tak i noen flasker.

Vi snakker om viner som kommer fra Central Otago og 44-45 grader sør, et område som regnes som det ultimate paradis for pinot noir på nivå med Burgund og Nord-California.

Dette er Central Otago

Så langt sør er forskjellen i temperatur mellom dag og natt stor samtidig som at det aldri blir varmere enn 30 grader på dagtid. Druene bruker lang tid på å modne og området er tørt nok til at pinot noir kan dyrkes relativt problemfritt.

Tilnærmet naturvin

Derfor har flere produsenter gode resultater med biodynamisk dyrking. En av pionerene er Felton Road og der jobber Kyoko Sato med ansvar for vinmarkene.

Les mer om Felton Road

Sammen med ektemannen Yoshiaki lager hun også egne viner. Paret som har vært innom flere naturvinprodusenter i Europa, jobber selvsagt etter mange av disse prinsippene på hjemmebane.

Minst mulig inngripen

Når det er sagt, er Satos pinot noir-er ikke på noen måte særlig «naturvinpreget». Lekker frisk og ren frukt er derimot fellesnevneren.

Dette kjennetegner naturviner

Den naturlige tilnærmingen innebærer et minimum av inngripen under selve framstillingen. Vinene gjærer med sin egen gjær til de er «fornøyd». I løpet av den første uttrekkstiden slås «hatten» av drueskall ned en eller to ganger om dagen.

Forsiktig fatpreg

Det brukes eik fra primært Tronçais.Toastingen er middels til middels pluss og en firedel av fatene er nye. Litt svovel tilsettes mens vinen modner i fatet samt ved flasketapping som beskyttelse. Vinene verken klares eller filtreres før tapping.

Lær om hva de ulike eikekildene har å si for smaken

Sato-paret er også veldig opptatt av terroir-uttrykket. Jordsmonnet er en solid miks av skifer, kvarts samt veldrenert rullesteins- og grusjord med et veldig tynt øvre jordlag. Vinstokkene må derfor trenge dypt ned for å hente næring.

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Sato L´insolite Pinot Noir 2015

Produsent:
Sato Wines Ltd.
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
New Zealand
Område:
Otago
Pris:
389,90 kr
Varenummer:
1694801
92 Poeng
Les smaksnotatene »

Sato Pinot Noir 2015

Produsent:
Sato Wines Ltd.
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
New Zealand
Område:
Otago
Pris:
329,90 kr
Varenummer:
1694701
89 Poeng
Les smaksnotatene »
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter .

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen