Drikke
Så sykt gode viner som disse må du lete lenge etter

Så sykt gode viner som disse må du lete lenge etter

Som alt annet godt her i livet er det svært små volum av Claude Dugats viner, men det er all grunn til å prøve å sikre seg i alle fall en smakebit.
Aase E. Jacobsen
05 Mars 2015 - 07:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Claude Dugat lager vanvittig gode viner – som overgår mange av de andre superhypene fra Burgund. Her får du mer for pengene, men familien Dugat sine viner er altså langt fra billige.

Likevel er det slik at selv deres enkleste viner holder ekstremt høy kvalitet. Uten at det reflekteres i prisen. Vel koster de rundt 200 kroner mer enn de billigste bourgogne rouge-ene, men kvalitetsmessig er de på en annen planet.

Sitt klar foran pc-en

Og i 2011 er denne Claude Dugat Bourgogne 2011 (65298)aldeles imponerende med en større konsentrasjon enn samme vin, Claude Dugat Bourgogne Rouge 2012 (21583), i 2012. Noe som burde være motsatt, gitt at 2011 er et «bløtere» år enn 2012, men slik framstod i alle fall de to flaskene jeg fikk smake.

Det er kommet drøyt to hundre flasker av 2011-eren – og halvparten så mye av 2012-eren til Norge, og de kommer til å forsvinne fort fredag morgen kl 9.00 når det åpnes for bestilling. Så sitt klar foran pc-en. Sannsynligheten for at du lykkes er trolig større enn om disse vinene var blitt solgt gjennom spesialpolet. Da måtte du ligget i telt for å komme i nærheten. Nå kan du i alle fall sitte varmt og godt hjemme eller på kontoret når du angriper tastaturet.

Dette var forrige burgundslipp på spesialpolet

Ettertraktet vil også Claude Dugat Gevrey-Chambertin 2012 (21580)være. Den er nemlig en kommunevin i superklassen. Claude Dugat Gevrey-Chambertin 2011 (20995)er hundrelappen billigere, men altså mer slik det kan forventes av 2011, mer fruktig, men likevel veldig interessant også for kjelleren.

På premier cru-nivå blir det selvsagt mer av alt, og Claude Dugat Gevrey-Chambertin 1. Cru 2012 (21585)skuffer ikke. Den får druer fra to små parseller i de noe anonyme premier cru-ene Craipillot og Perriere. Men sammen gir de altså en vin med vanvittig lekker fruktkarakter.

Claude Dugat Gevrey-Chambertin 1. Cru Lavaux St. Jacques 2012 (21581)er mer jordlig i stilen, men også den sykt god og en vin som absolutt bør legges i kjelleren. For den som er på jakt etter noe som er mer tilgjengelig er Claude Dugat Gevrey-Chambertin 1. Cru 2011 (20994)en veldig interessant vin, både fordi den har fått noen år på seg og fordi prisen fortsatt er «historisk».

Ekstremt lavt utbytte er årsaken

Det aller helligste, grand cru-ene, er en verden for seg. Og Claude Dugat Griotte-Chambertin Grand Cru 2012 (21584)tok i alle fall pusten fra meg. En vin kan ikke bli bedre enn dette, om det lar seg gjøre, ja, så er det all grunn til å ønske den velkommen, men det er vanskelig å forestille seg. En vin som dette kan beskrives over en A4-side – eller en fullskjerm - men det skal du slippe å lese. Får du tak i en flaske av denne, ja, da er hele året reddet.

Claude Dugat Chapelle-Chambertin Grand Cru 2012 (21579)er så å si like heftig, men mer i en kompleks fast stil. Og Claude Dugat Charmes-Chambertin Grand Cru 2012 (21582)er forførende og eksotisk, og lever derfor opp til navnet.

Nøkkelen til Dugat-vinenes suksess ligger i vinmarkene og det lave utbyttet på rundt 18 hl/ha. Dugats planter må virkelig kjempe med naturkreftene. Med den høye beplantingstettheten i Burgund ser vi raskt at det er ikke mange druene hver vinplante gir. Det er nettopp dette som kjennes igjen i smaken. Vinene verken klares eller filtreres hvilket gjør at mest mulig smakselementer blir igjen.

Vinene kan ikke bestilles før kl 9.00 fredag 6. mars pga Vinmonopolets regler for BU-nyheter.
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når du har lyst på en pause fra spritzen
Ukens drink
Sloe gin fizz

Når du har lyst på en pause fra spritzen

Den friske smaken av slåpebær er perfekt i sommervarmen, og drinken kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Friskt og syrlig eller fyldig og komplekst preger ølene i månedens spesialslipp
+
Tester
Nytt øl og mjød spesialpol juni 2021

Friskt og syrlig eller fyldig og komplekst preger ølene i månedens spesialslipp

Dette er tiden for å hamstre øl! I Vinmonopolets spesialslipp for juni finner du flere komplekse og friske klassikere i storflasker som er perfekte til å lagre til den store post-koronafeiringen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken
Dagens rett
Zrazy fylt med russekål – fylte ukrainske potetboller

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken

I disse potetbollene er det nemlig en av de mest forhatte "ugress"-sortene som inngår. Russekål kan du med god samvittighet plukke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Råmarinert fisk er den perfekte middagsløsningen når det er sommer og varmt
Dagens rett
Råmarinert kveitefilet med tapenadedressing og parmesan

Råmarinert fisk er den perfekte middagsløsningen når det er sommer og varmt

Når det koker på kjøkkenet, må tiden du tilbringer der reduseres til et minimum. Da kommer denne retten inn som en reddende engel. Den smaker da også himmelsk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her