Drikke
Sjeldent godt i boks

Sjeldent godt i boks

Denne boksen er bedre enn de fleste og dekker dessuten alle vårlige vinbehov.
Aase E. Jacobsen
25 April 2012 - 06:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Cafaggio Rosso di Toscana (96540) er både saftig og fyldig med lett sødme, godt bitt og deilig frukt. Og hevder seg derfor godt over de fleste andre boksviner. Den er imidlertid ingen typisk toscaner all den tid druemiksen har hovedvekt av «franske» druer, og bare 40 prosent sangiovese.

Den skiller seg derfor fra sin storebror i flaske, Villa Cafaggio Chianti Classico 2007 (11973), som er en ren sangiovesevin.

Den gode frukten er boksutgavens styrke, og det er årgangens høye kvalitet som sørger for den. En sen blomstring fikk kickstart gjennom en svært varm sommer og en tørr og solrik høst. Alkoholnivået er noe høyere enn gjennomsnittlig, men «vår vin» holder seg innenfor det akseptable med sine 13,5 prosent. Som den også bærer veldig godt.

Ekstremoppussing

Mens Villa Cafaggio i dag drives av samme eier som står bak blant andre Casa Girelli, var det Stefano Farkas som brakte slottet tilbake i Chianti Classico-teten. Da familien kjøpte eiendommen i 1967, var det i en elendig forfatning, og de fleste vinmarkene lå brakk. Stefano sørget for at til sammen 20 hektar ble plantet om – en prosess som holdt på til langt inn i 90-tallet.

Dessuten introduserte Stefano cabernet sauvignon ved å pode dem på eksisterende canaiolo-vinstokker. På den måten beholdes det biologiske arvegodset. Han var også aktiv deltaker i det såkalte Chianti Classico 2000-programmet hvis formål var å sikre at de optimale sangioveseklonene ble plantet.

Midt i hjertet

Avlingskontroll gjøres i dag både ved å ha et høyere antall vinstokker (inntil 7000 per hektar) enn tradisjonelt samt gjennom grønn innhøstning. Vinplantene gir derfor i gjennomsnitt én kilo druer. Allerede i 80-årene kom mannen bak Casa Girelli, Stefano Girelli, inn på eiersiden i Villa Cafaggio for å sikre finansieringen av den omfattende fornyingen.

Villa Cafaggios 40 hektar vinmarker ligger i Panzano, som tilhører den såkalte Conca d'Oro, altså det «gylne delen» av Chianti Classico. Denne amfiteaterlignende skråningen kjennetegnes av høytliggende vinmarker, ved 400 m.o.h., stort sett sørvendte og med det karakteristiske galestrojordsmonnet som gir sangiovese med stort lagringspotensial.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 
 
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her