Drikke
Sjeldent godt i boks

Sjeldent godt i boks

Denne boksen er bedre enn de fleste og dekker dessuten alle vårlige vinbehov.
Aase E. Jacobsen
25 April 2012 - 06:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Cafaggio Rosso di Toscana (96540) er både saftig og fyldig med lett sødme, godt bitt og deilig frukt. Og hevder seg derfor godt over de fleste andre boksviner. Den er imidlertid ingen typisk toscaner all den tid druemiksen har hovedvekt av «franske» druer, og bare 40 prosent sangiovese.

Den skiller seg derfor fra sin storebror i flaske, Villa Cafaggio Chianti Classico 2007 (11973), som er en ren sangiovesevin.

Den gode frukten er boksutgavens styrke, og det er årgangens høye kvalitet som sørger for den. En sen blomstring fikk kickstart gjennom en svært varm sommer og en tørr og solrik høst. Alkoholnivået er noe høyere enn gjennomsnittlig, men «vår vin» holder seg innenfor det akseptable med sine 13,5 prosent. Som den også bærer veldig godt.

Ekstremoppussing

Mens Villa Cafaggio i dag drives av samme eier som står bak blant andre Casa Girelli, var det Stefano Farkas som brakte slottet tilbake i Chianti Classico-teten. Da familien kjøpte eiendommen i 1967, var det i en elendig forfatning, og de fleste vinmarkene lå brakk. Stefano sørget for at til sammen 20 hektar ble plantet om – en prosess som holdt på til langt inn i 90-tallet.

Dessuten introduserte Stefano cabernet sauvignon ved å pode dem på eksisterende canaiolo-vinstokker. På den måten beholdes det biologiske arvegodset. Han var også aktiv deltaker i det såkalte Chianti Classico 2000-programmet hvis formål var å sikre at de optimale sangioveseklonene ble plantet.

Midt i hjertet

Avlingskontroll gjøres i dag både ved å ha et høyere antall vinstokker (inntil 7000 per hektar) enn tradisjonelt samt gjennom grønn innhøstning. Vinplantene gir derfor i gjennomsnitt én kilo druer. Allerede i 80-årene kom mannen bak Casa Girelli, Stefano Girelli, inn på eiersiden i Villa Cafaggio for å sikre finansieringen av den omfattende fornyingen.

Villa Cafaggios 40 hektar vinmarker ligger i Panzano, som tilhører den såkalte Conca d'Oro, altså det «gylne delen» av Chianti Classico. Denne amfiteaterlignende skråningen kjennetegnes av høytliggende vinmarker, ved 400 m.o.h., stort sett sørvendte og med det karakteristiske galestrojordsmonnet som gir sangiovese med stort lagringspotensial.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 
 
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her