Sjeldent godt i boks

Sjeldent godt i boks

Denne boksen er bedre enn de fleste og dekker dessuten alle vårlige vinbehov.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Cafaggio Rosso di Toscana (96540)  er både saftig og fyldig med lett sødme, godt bitt og deilig frukt. Og hevder seg derfor godt over de fleste andre boksviner. Den er imidlertid ingen typisk toscaner all den tid druemiksen har hovedvekt av « franske »  druer , og bare 40 prosent sangiovese.

Den skiller seg derfor fra sin storebror i flaske, Villa Cafaggio Chianti Classico 2007 (11973) , som er en ren sangiovesevin.

Den gode frukten er boksutgavens styrke, og det er årgangens høye kvalitet som sørger for den. En sen blomstring fikk kickstart gjennom en svært varm sommer og en tørr og solrik høst. Alkoholnivået er noe høyere enn gjennomsnittlig, men «vår vin» holder seg innenfor det akseptable med sine 13,5 prosent. Som den også bærer veldig godt.

Ekstremoppussing

Mens Villa Cafaggio i dag drives av samme eier som står bak blant andre Casa Girelli, var det Stefano Farkas som brakte slottet tilbake i Chianti Classico-teten. Da familien kjøpte eiendommen i 1967, var det i en elendig forfatning, og de fleste vinmarkene lå brakk. Stefano sørget for at til sammen 20 hektar ble plantet om – en prosess som holdt på til langt inn i 90-tallet.

Dessuten introduserte Stefano cabernet sauvignon ved å pode dem på eksisterende canaiolo-vinstokker. På den måten beholdes det biologiske arvegodset. Han var også aktiv deltaker i det såkalte Chianti Classico 2000-programmet hvis formål var å sikre at de optimale sangioveseklonene ble plantet.

Midt i hjertet

Avlingskontroll gjøres i dag både ved å ha et høyere antall vinstokker (inntil 7000 per hektar) enn tradisjonelt samt gjennom grønn innhøstning. Vinplantene gir derfor i gjennomsnitt én kilo druer. Allerede i 80-årene kom mannen bak Casa Girelli, Stefano Girelli, inn på eiersiden i Villa Cafaggio for å sikre finansieringen av den omfattende fornyingen.

Villa Cafaggios 40 hektar vinmarker ligger i Panzano, som tilhører den såkalte Conca d'Oro, altså det «gylne delen» av Chianti Classico. Denne amfiteaterlignende skråningen kjennetegnes av høytliggende vinmarker, ved 400 m.o.h., stort sett sørvendte og med det karakteristiske galestrojordsmonnet som gir sangiovese med stort lagringspotensial.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Cafaggio Rosso di Toscana 2012

Produsent:
L.V.S.c.a. Lavis
Utvalg:
Basisutvalg, kategori 6
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Toscana
Pris:
134,90 kr
Varenummer:
9654001
84 Poeng
Les smaksnotatene »
 

Villa Cafaggio Chianti Classico 2016

Produsent:
Villa Cafaggio
Utvalg:
Basisutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Toscana
Pris:
200,00 kr
Varenummer:
1197301
85 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 
 
 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen