Dagens rett
Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.
24 Oktober 2025 - 23:00

Hvor mange har ikke opplevd følgende deprimerende opplevelse: idet du løfter lokket av gryta hvor lutefisken godgjør seg, oppdager du at fisken er gått aldeles i oppløsning, finner og bein flyter fritt mellom geleaktig fiskemasse. Og rundt bordet sitter sultne middagsgjester.

Vi har dessverre ingen oppskrift på hvordan du lapper sammen oppløst lutefisk, men du kan få noen gode råd med på veien, slik at du i år kan servere fisken akkurat passe skjelvende slik du får den på restaurant.

Les mer om lutefisk her

Slik koker du lutefisk

Slik koker du lutefisk

Fremgangsmåte

  1. Skjær lutefisken i serveringsstykker. Dersom du vil ha fast lutefisk, kan du drysse litt salt over og la den stå kjølig et par timer. Hell av vannet som trekkes ut og skyll deretter lutefisken i kaldt vann.
  2. Skal du lage store mengder lutefisk, lønner det seg å koke den i en langpanne eller en ildfast form i ovnen.
  3. Legg en tallerken i bunnen av langpannen slik at kraften fra fisken kan renne av under tilberedningen.
  4. Fordel fisken jevnt utover med skinnsiden ned. Dekk formen med folie. Sett formen midt i ovnen ved 200 grader. Beregn ca 15 minutter koketid pr. kg lutefisk.
  5. Etter 20-30 minutter (avhengig av mengde fisk) sjekker du om fisken er ferdigkokt. Hvis ikke, lar du den står i 5-10 minutter til.
  6. Koketiden avhenger veldig av tykkelsen på fiskestykkene, og den kan variere mye. Det lønner seg alltid å skjære fisken opp i så like stykker som mulig for å unngå at noen stykker blir overkokt mens andre blir for lite kokt.
  7. Du kan selvsagt også koke lutefisken i en kjele. Bruk en stålkjele og legg gjerne en rist i bunnen. Legg fisken med skinnsiden ned og dryss salt over. Sett kjelen på svak varme og kok opp. Lutefisken avgir væske og får stå og trekke ca 10 minutter til den er ferdig kokt. Fisken blir fast og fin.
  8. Tilbehør:
  9. Skjær bacon/flaks i små terninger og sprøstek dem. Ha ribbefett i pannen og varm det opp. Ha alt i et sausenebb og hold varm - veldig varm.
  10.  
  11. Ertestuing av Ringerikserter:
  12. Skyll og bløtlegg ertene i kaldt vann i ca tre timer. Kok opp nytt vann og ha ertene oppi. La småkoke i 30-40 minutter.
  13. Når ertene er møre, men ikke most, tilsettes smør, salt, sukker og pepper. Hvis du ønsker en tradisjonell stuing, må du røre mel og smør sammen til en jevning og la ertene koke i minst fem minutter til.
  14. Krisestuing:
  15. Hell av laken. Varm ertene opp i en kjele. Rør inn smør. Kjør til puré med stavmikser eller bruk potetstapper. Smak til med sitron, pepper og evt. salt.

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig som rabatter på alle våre kurs

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Skap fargeglede rundt middagsbordet
Dagens rett

Skap fargeglede rundt middagsbordet

En fargesterk gulrotsuppe med linser og lett chilibitt frisker opp en mørk høstdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her