Drikke
Slik lager du ekte mojito

Slik lager du ekte mojito

Her er oppskriften på mojito slik den lages på Cuba. Den berømte drinken som startet karrieren som medisin.
25 Juli 2014 - 13:00

Få Ukens drink som nyhetsbrev

Etter å ha vært på Cuba, får mojito en ny mening. Selv var jeg der sist i juni i forbindelse med et verdensmesterskap – Havana Club Grand Prix – hvor jeg representerte Norge.

En av drinkene jeg fikk muligheten til å studere i detalj var selvsagt mojito.

Stilken, og ikke bladene

Mojito for oss nordmenn er en blanding av lys rom, mynteblader, limejuice og sukker med en splæsj sodavann. Men fremgangsmåten er faktisk svært ulik hvordan den lages på Cuba.

Se alle våre forskjellige oppskrifter på mojito

Her i Norge gjør vi som regel et par klassiske feil. Vi putter eksempelvis mynteblader og limebåter sammen og moser det for å få ut juice fra limen og olje fra mynten. Det denne metoden egentlig gjør, er å trekke ut bitterstoffer fra skallet i limen og ødelegge myntesmaken du vil fremheve.

På Cuba brukes derimot presset imesaft og hele stilker av mynte. Ja, hele stilken er med ettersom den inneholder mye smak. Jeg sier ikke at dette må gjøres, men velger du denne metoden, må du slå myntebladene mot håndflaten før du legger dem i glasset. Det høres kanskje veldig rart ut, men det er for å trekke oljen ut av stilken og inn i bladene.

Er den egentlig best?

Videre brukes det overhodet ikke knust is på Cuba. Bartenderne benytter seg kun av vanlige isbiter. Jeg synes personlig at en blanding er det beste. Det vil si tre firedeler isbiter og resten knust is. Dette er av to grunner, én er det estetiske, altså hvordan mojitoen tar seg ut, og det andre er at med kun isbiter, blir det altfor mye sodavann i drinken.

Under Havana Clubs Mojito Embassy som fant sted i Oslo for noen uker siden, diskuterte vi om mojitoen på Cuba virkelig er den beste. Min mening er at det rent smaksmessig lages bedre mojito rundt omkring i verden – også i Norge, men langt fra overalt. Men om du legger til omgivelsene, stemningen og det faktum at du faktisk er i Havana på disse berømte barene, så smaker den kanskje bedre likevel.

Og historien om drinken er jo nært knyttet til nettopp Havana. Den strekker seg tilbake til 1500-tallet og den berømte engelske kapteinen i den britiske arme – Sir Francis Drake.

Opprinnelig medisin

Etter et suksessfylt raid i Cartagena i februar 1586 og videre på veien mot nettopp Havana, fikk mannskapet problemer med skjørbuk og dysenteri.

Sir Drake var kjent med at innbyggerne i Havana hadde ulike botemiddel for tropiske sykdommer, så han sendte noen båter i land for å finne en kur for dette. De kom tilbake med aguardiente (en tidlig, svært illesmakende forgjenger til dagens rom), lime som inneholdt mye vitaminer, sukkerrørjuice som brukes i romproduksjonen samt mynte som er godt for magen og fordøyelse.

Disse ingrediensene hjalp også med å skjule den forferdelige smaken til aguardienten. Samtidig som verden ble en drinktradisjon rikere.

Foto: iStockphoto

Er du interessert i drinker og drinkoppskrifter? Nå kan du enkelt ta vare på alle dine oppskrifter hvis du bruker Mine sider og Bartender.

Her finner du Apéritifs Bartender med mange flotte drinkoppskrifter.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase

Ekte mojito

Ekte mojito

Fremgangsmåte

Alle ingredienser helles i et glass fylt med isbiter.

Rør om, topp opp med knust is og tilsett garnityr etter ønske.

Tips 1: Husk å slå myntekvasten mot håndflaten for å få ut oljen.
 
Tips 2: Tilsett Angostura for å balansere smakene.
 
Tips 3: Mynten på Cuba er totalt annerledes enn mynte vi får tak i her. Den cubanske har en mer urteaktig smak. Smak derfor på mynten før du velger. Det lønner seg å kjøpe mynte i innvandrerbutikker. Den er gjerne kraftigere i smaken.
 
 

Sendt inn av Chris Grøtvedt

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når du har lyst på en pause fra spritzen
Ukens drink
Sloe gin fizz

Når du har lyst på en pause fra spritzen

Den friske smaken av slåpebær er perfekt i sommervarmen, og drinken kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Friskt og syrlig eller fyldig og komplekst preger ølene i månedens spesialslipp
+
Tester
Nytt øl og mjød spesialpol juni 2021

Friskt og syrlig eller fyldig og komplekst preger ølene i månedens spesialslipp

Dette er tiden for å hamstre øl! I Vinmonopolets spesialslipp for juni finner du flere komplekse og friske klassikere i storflasker som er perfekte til å lagre til den store post-koronafeiringen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken
Dagens rett
Zrazy fylt med russekål – fylte ukrainske potetboller

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken

I disse potetbollene er det nemlig en av de mest forhatte "ugress"-sortene som inngår. Russekål kan du med god samvittighet plukke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Råmarinert fisk er den perfekte middagsløsningen når det er sommer og varmt
Dagens rett
Råmarinert kveitefilet med tapenadedressing og parmesan

Råmarinert fisk er den perfekte middagsløsningen når det er sommer og varmt

Når det koker på kjøkkenet, må tiden du tilbringer der reduseres til et minimum. Da kommer denne retten inn som en reddende engel. Den smaker da også himmelsk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her