Drikke
Slik lager du ekte mojito

Slik lager du ekte mojito

Her er oppskriften på mojito slik den lages på Cuba. Den berømte drinken som startet karrieren som medisin.
25 Juli 2014 - 12:00

Få Ukens drink som nyhetsbrev

Etter å ha vært på Cuba, får mojito en ny mening. Selv var jeg der sist i juni i forbindelse med et verdensmesterskap – Havana Club Grand Prix – hvor jeg representerte Norge.

En av drinkene jeg fikk muligheten til å studere i detalj var selvsagt mojito.

Stilken, og ikke bladene

Mojito for oss nordmenn er en blanding av lys rom, mynteblader, limejuice og sukker med en splæsj sodavann. Men fremgangsmåten er faktisk svært ulik hvordan den lages på Cuba.

Se alle våre forskjellige oppskrifter på mojito

Her i Norge gjør vi som regel et par klassiske feil. Vi putter eksempelvis mynteblader og limebåter sammen og moser det for å få ut juice fra limen og olje fra mynten. Det denne metoden egentlig gjør, er å trekke ut bitterstoffer fra skallet i limen og ødelegge myntesmaken du vil fremheve.

På Cuba brukes derimot presset imesaft og hele stilker av mynte. Ja, hele stilken er med ettersom den inneholder mye smak. Jeg sier ikke at dette må gjøres, men velger du denne metoden, må du slå myntebladene mot håndflaten før du legger dem i glasset. Det høres kanskje veldig rart ut, men det er for å trekke oljen ut av stilken og inn i bladene.

Er den egentlig best?

Videre brukes det overhodet ikke knust is på Cuba. Bartenderne benytter seg kun av vanlige isbiter. Jeg synes personlig at en blanding er det beste. Det vil si tre firedeler isbiter og resten knust is. Dette er av to grunner, én er det estetiske, altså hvordan mojitoen tar seg ut, og det andre er at med kun isbiter, blir det altfor mye sodavann i drinken.

Under Havana Clubs Mojito Embassy som fant sted i Oslo for noen uker siden, diskuterte vi om mojitoen på Cuba virkelig er den beste. Min mening er at det rent smaksmessig lages bedre mojito rundt omkring i verden – også i Norge, men langt fra overalt. Men om du legger til omgivelsene, stemningen og det faktum at du faktisk er i Havana på disse berømte barene, så smaker den kanskje bedre likevel.

Og historien om drinken er jo nært knyttet til nettopp Havana. Den strekker seg tilbake til 1500-tallet og den berømte engelske kapteinen i den britiske arme – Sir Francis Drake.

Opprinnelig medisin

Etter et suksessfylt raid i Cartagena i februar 1586 og videre på veien mot nettopp Havana, fikk mannskapet problemer med skjørbuk og dysenteri.

Sir Drake var kjent med at innbyggerne i Havana hadde ulike botemiddel for tropiske sykdommer, så han sendte noen båter i land for å finne en kur for dette. De kom tilbake med aguardiente (en tidlig, svært illesmakende forgjenger til dagens rom), lime som inneholdt mye vitaminer, sukkerrørjuice som brukes i romproduksjonen samt mynte som er godt for magen og fordøyelse.

Disse ingrediensene hjalp også med å skjule den forferdelige smaken til aguardienten. Samtidig som verden ble en drinktradisjon rikere.

Foto: iStockphoto

Er du interessert i drinker og drinkoppskrifter? Nå kan du enkelt ta vare på alle dine oppskrifter hvis du bruker Mine sider og Bartender.

Her finner du Apéritifs Bartender med mange flotte drinkoppskrifter.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase

Ekte mojito

Ekte mojito

Fremgangsmåte

Alle ingredienser helles i et glass fylt med isbiter.

Rør om, topp opp med knust is og tilsett garnityr etter ønske.

Tips 1: Husk å slå myntekvasten mot håndflaten for å få ut oljen.
 
Tips 2: Tilsett Angostura for å balansere smakene.
 
Tips 3: Mynten på Cuba er totalt annerledes enn mynte vi får tak i her. Den cubanske har en mer urteaktig smak. Smak derfor på mynten før du velger. Det lønner seg å kjøpe mynte i innvandrerbutikker. Den er gjerne kraftigere i smaken.
 

Sendt inn av Chris Grøtvedt

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik skaper du feststemning på en tirsdag: Krydderstekt laks med ovnsbakte rotgrønnsaker
Dagens rett

Slik skaper du feststemning på en tirsdag: Krydderstekt laks med ovnsbakte rotgrønnsaker

Med denne vrien på en hverdagslig laksemiddag, skaper du fest selv midt i uka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her