Drikke
Slik smaker imponerende god chablis

Slik smaker imponerende god chablis

Christian Moreaus Les Clos er intet mindre enn grandios i den fantastiske 2012-årgangen. Selv hans «vanlige» chablis fra samme år stråler.
Aase E. Jacobsen
17 Juli 2014 - 06:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Men Moreau Chablis Grand Cru les Clos 2012 (42050)finnes bare i svært små kvanta. Noe som også er et uttrykk for årgangens lave avling, som igjen har resultert i betydelige prisøkninger.

Trenger luft eller helst tid

Når kvaliteten er så høy som her, forsvarer den fortsatt prisen selv om den nå har bikket fire hundre. Det du får er nemlig en svært lagringsdyktig vin, den tåler minst 15 år, og om du drikker den i dag, må den innom karaffelen et par timer.

Først da vil den forløse mer av frukten som ligger bak det massive «steinpreget». Men aller helst bør den legges innerst i kjelleren.

Selvskreven til skalldyrsplatået

Når denne chablisprodusentens superutgave av Les Clos, "Clos de Hospices" kommer, kan vi forvente oss noe helt spesielt. I hvert fall om vi skal bruke tidligere årganger som referanse. Det er spesielt 2012-årgangens kombinasjon av høy modning og veldig god syre som gjør den så interessant.

Bli bedre kjent med Christian Moreau

I tillegg er årgangen preget av ekstra lave avlinger på grunn av frost, og spesielt hardt rammet ble grand cru-åsen. Dette er forhold som lover godt for akkurat denne vinen. Men enn så lenge er det den mer klassiske 2008-årgangen som er i salg.

Les mer om denne fantastiske vinen

I mellomtiden smaker Moreaus «kommunechablis», Chr. Moreau Chablis 2012 (45051) , utmerket. Spesielt når du har skalldyrplatå på menyen. En lekker chablis som har et veldig godt lagringspotensial sin ringere herkomst til tross.

Velvoksne vinstokker

Ikke for det, vinmarkene ligger veldig godt til, mellom premier cru-ene Montmains og Vaillons, med det «riktige» Kimmerigde-kalkjordsmonnet og 47 år gamle vinstokker. Plantematerialet for Les Clos-parsellene er riktignok enda eldre. Felles for begge er at druene høstes for hånd og at vinen får hvile lenge på bunnfallet, enten bare i ståltanker eller også i fat for grand cru-en.

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Møt over 40 anerkjente vinprodusenter på Taste vinmesse
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 23. mars

Møt over 40 anerkjente vinprodusenter på Taste vinmesse

Vi har gleden av å invitere deg til Taste vinmesse – en fest for smaksløkene! 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her