Drikke
Slik smaker imponerende god chablis

Slik smaker imponerende god chablis

Christian Moreaus Les Clos er intet mindre enn grandios i den fantastiske 2012-årgangen. Selv hans «vanlige» chablis fra samme år stråler.
Aase E. Jacobsen
17 Juli 2014 - 06:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Men Moreau Chablis Grand Cru les Clos 2012 (42050)finnes bare i svært små kvanta. Noe som også er et uttrykk for årgangens lave avling, som igjen har resultert i betydelige prisøkninger.

Trenger luft eller helst tid

Når kvaliteten er så høy som her, forsvarer den fortsatt prisen selv om den nå har bikket fire hundre. Det du får er nemlig en svært lagringsdyktig vin, den tåler minst 15 år, og om du drikker den i dag, må den innom karaffelen et par timer.

Først da vil den forløse mer av frukten som ligger bak det massive «steinpreget». Men aller helst bør den legges innerst i kjelleren.

Selvskreven til skalldyrsplatået

Når denne chablisprodusentens superutgave av Les Clos, "Clos de Hospices" kommer, kan vi forvente oss noe helt spesielt. I hvert fall om vi skal bruke tidligere årganger som referanse. Det er spesielt 2012-årgangens kombinasjon av høy modning og veldig god syre som gjør den så interessant.

Bli bedre kjent med Christian Moreau

I tillegg er årgangen preget av ekstra lave avlinger på grunn av frost, og spesielt hardt rammet ble grand cru-åsen. Dette er forhold som lover godt for akkurat denne vinen. Men enn så lenge er det den mer klassiske 2008-årgangen som er i salg.

Les mer om denne fantastiske vinen

I mellomtiden smaker Moreaus «kommunechablis», Chr. Moreau Chablis 2012 (45051) , utmerket. Spesielt når du har skalldyrplatå på menyen. En lekker chablis som har et veldig godt lagringspotensial sin ringere herkomst til tross.

Velvoksne vinstokker

Ikke for det, vinmarkene ligger veldig godt til, mellom premier cru-ene Montmains og Vaillons, med det «riktige» Kimmerigde-kalkjordsmonnet og 47 år gamle vinstokker. Plantematerialet for Les Clos-parsellene er riktignok enda eldre. Felles for begge er at druene høstes for hånd og at vinen får hvile lenge på bunnfallet, enten bare i ståltanker eller også i fat for grand cru-en.

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her