Drikke
Smaksrik og rimelig hvitvin

Smaksrik og rimelig hvitvin

129 kroner for denne spanske hvitvinen er et realt kupp.
Aase E. Jacobsen
03 Juli 2013 - 07:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Blanco Nieva Verdejo 2012 (53340) inneholder nemlig elementer av historisk druemateriale. Det vil si druer fra vinstokker som er 100 år gamle og som ikke er podet.

Disse unike plantene gir en helt spesiell intensitet til vinen og bidrar til at Nievas Rueda-verdejo har en annen dybde enn mange andre viner herfra.

Les mer om verdejo

De gamle plantene gir rundt 20 prosent av druene til denne vinen, resten kommer fra 15 år gamle planter som har moderne oppbinding. Men som i dette skrinne jordsmonnet med mye sand og rullesteiner, gir viner med god dybde og karakter.

Syre og aromaer

Beliggenheten ved 850-1000 m.o.h. sørger for veldig gode forhold for hvitvinsdruer siden temperaturforskjellene mellom dag og natt øker i høyden. Hvilket bidrar til utvikling av syre og samtidig forsinker modningen. Som igjen er gunstig for aromaene.

Verdejo er en ganske aromatisk drue som i enkelte utgaver kan påminne om sauvignon blanc. Personlig foretrekker jeg de mer mineralske utgavene, som Nieva.

Sjeldne upodete planter

Ikke minst produsentens topp-verdejo, Blanco Nieva Verdejo Pie Franco 2010 (53341) . Den er nemlig utelukkende laget av druer fra de nevnte vinstokkene som hver seg bare gir to klaser med druer. Den lages imidlertid i et antall av 33.000 flasker hvilket er mye med tanke på at upodete vinplanter er så vidt sjeldne.

Det er takket være det sandholdige jordsmonnet at disse plantene har overlevd vinlusangrep opp gjennom tidene. Men Nieva har faktisk så mye som 10 hektar med slike vinplanter, noe som forklarer hvorfor den «vanlige» Rueda-en også får disse druene.

Les mer om gamle verdejo-vinstokker

Nieva etablerte seg i 1989 i den da uutforskete vinregionen Rueda. Allerede hadde ryktene om de fantastiske gamle verdejo-vinstokkene spredt seg. Marques de Riscal var pioneren og startet allerede på 1970-tallet med eksperimenter. Fra 1983 var Rueda DO et faktum.

 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette kan bli din nye favorittsalat
Dagens rett

Dette kan bli din nye favorittsalat

Lag ekstra stor porsjon av denne middagssalaten, for den smaker like godt senere på kvelden. Sjekk den raske oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her