Smaksrik og rimelig hvitvin

Smaksrik og rimelig hvitvin

129 kroner for denne spanske hvitvinen er et realt kupp.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Blanco Nieva Verdejo 2012 (53340) inneholder nemlig elementer av historisk druemateriale. Det vil si druer fra vinstokker som er 100 år gamle og som ikke er podet.

Disse unike plantene gir en helt spesiell intensitet til vinen og bidrar til at Nievas Rueda-verdejo har en annen dybde enn mange andre viner herfra.

Les mer om verdejo

De gamle plantene gir rundt 20 prosent av druene til denne vinen, resten kommer fra 15 år gamle planter som har moderne oppbinding. Men som i dette skrinne jordsmonnet med mye sand og rullesteiner, gir viner med god dybde og karakter.

Syre og aromaer

Beliggenheten ved 850-1000 m.o.h. sørger for veldig gode forhold for hvitvinsdruer siden temperaturforskjellene mellom dag og natt øker i høyden. Hvilket bidrar til utvikling av syre og samtidig forsinker modningen. Som igjen er gunstig for aromaene.

Verdejo er en ganske aromatisk drue som i enkelte utgaver kan påminne om sauvignon blanc. Personlig foretrekker jeg de mer mineralske utgavene, som Nieva.

Sjeldne upodete planter

Ikke minst produsentens topp-verdejo, Blanco Nieva Verdejo Pie Franco 2010 (53341) . Den er nemlig utelukkende laget av druer fra de nevnte vinstokkene som hver seg bare gir to klaser med druer. Den lages imidlertid i et antall av 33.000 flasker hvilket er mye med tanke på at upodete vinplanter er så vidt sjeldne.

Det er takket være det sandholdige jordsmonnet at disse plantene har overlevd vinlusangrep opp gjennom tidene. Men Nieva har faktisk så mye som 10 hektar med slike vinplanter, noe som forklarer hvorfor den «vanlige» Rueda-en også får disse druene.

Les mer om gamle verdejo-vinstokker

Nieva etablerte seg i 1989 i den da uutforskete vinregionen Rueda. Allerede hadde ryktene om de fantastiske gamle verdejo-vinstokkene spredt seg. Marques de Riscal var pioneren og startet allerede på 1970-tallet med eksperimenter. Fra 1983 var Rueda DO et faktum.

 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Blanco Nieva Verdejo 2010

Produsent:
Viñedos de Nieva
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Rueda
Pris:
138,70 kr
Varenummer:
5334001
86 Poeng
Les smaksnotatene »

Blanco Nieva Verdejo Pie Franco 2012

Produsent:
Viñedos de Nieva
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Rueda
Pris:
229,90 kr
Varenummer:
5334101
89 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen