Drikke
Start året med et unikt rødvinskupp

Start året med et unikt rødvinskupp

For 124 kroner får du en rødvin som på flere måter overgår de fleste i dette prissjiktet.
Aase E. Jacobsen
06 Januar 2015 - 14:50

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Villa Bianzone Rosso Valtellina 2012 (15892)er en delikat vin med god friskhet, pent preg av modne røde bær og balansert alkohol – perfekt for januar måneds lettere menyer.

Den er super til alt av lyst kjøtt, lam, pasta, oste- og vegetarretter.

Lettvinte løsninger umulig

Den kommer fra et område hvor det å skaffe nok druer til en flaske vin innebærer om ikke blod, så i alle fall en del strev. Når du ser bilder fra Valtellinas stupbratte terrasser og samtidig ser hva denne vinen koster, er det lett å konkludere med at det ikke er spesielt fett å være vinprodusent her.

Med mindre du har store arealer. Og det er det altså dårlig med her. De fleste vinbøndene i denne delen av Lombardia har bare noen få parseller, topografien tillater ikke noe mer. Ikke er det mulig å mekanisere eller effektivisere jordbruket heller. At vinmarkene fortsatt vedlikeholdes, er ikke myndighetenes fortjeneste. Derimot de lokale bøndenes tro på sin egenart og at den kan overleve selv i konkurranse med billig vin fra mer volumorienterte områder.

Lagringsdyktige viner

Derfor gikk 61 druedyrkere sammen om å etablere et kooperativ for drøyt femti år siden. I dag samler kooperativet 250 vinbønder fra sju landsbyer innen Valtellina. Deres vinmarker ligger på 400-600 m.o.h.

Sjekk ut alle de andre gode vinene fra dette området

Viktigste drue er nebbiolo, lokalt kalt chiavennasca. Men Valtellina-nebbiolo er ikke for den som leter etter kraft. For vinstilen her er veldig annerledes enn i Piemonte. Vinene er slankere og mer delikate og med lavere alkohol. Men takket være veldig gode syrer og fine tanniner har vinene et godt lagringspotensial.

Les mer om området

Ukens vin er «laveste» nivå, Rosso di Valtellina DOC, som gjerne har andre lokale druer i miksen. I denne vinen er det snakk om 5 prosent pignolo.

Selv vin på enkleste nivå tåler lang lagring

Området har imidlertid to ulike stiler innen DOCG som krever 100 prosent nebbiolo. Valtellina Superiore DOCG deles inn i underområdene Sassella, Grumello, Inferno og Valgella.

Og Sforzato di Valtellina DOCG kan kalles en «nebbiolo-amarone» all den tid den er laget av tørkete nebbiolodruer. De tørkes imidlertid ikke like lenge som for en amarone, men nok til at konsentrasjonen og alkoholen i den ferdige vinen øker. En helt spesiell vin hvor også det urteaktige preget som er så typisk for Valtellina-nebbiolo «konsentreres». Og etter min mening er langt bedre alternativ enn de alle fleste amaroner.

Dette er min sforzato-favoritt 

 
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Helgens beste: Biff fra grill eller panne med asparges, østerssopp og mandelpotetpuré
Dagens rett

Helgens beste: Biff fra grill eller panne med asparges, østerssopp og mandelpotetpuré

Finn frem knivene og skjerp appetitten, for i dag er det biff til middag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her