Mat
Steinsopp er skogens konge

Steinsopp er skogens konge

Steinsoppen er rikere smaksmessig og enda mer fleksibel i kjøkkenet enn kantarellen. Og så liker den vinfølge med mye smak.
Aase E. Jacobsen
11 August 2019 - 10:10

Plutselig ser du dem, de små tykke faste hattene som stikker opp av jorda. Steinsopp!

Da er det bare å vrenge av seg T-skjorta hvis du ikke har med deg annet å plukke i, for noe mer delikat enn unge steinsoppeksemplarer skal du lete lenge etter.

Her kan du lese om de trygge matsoppene og laste ned et hefte som er nyttig lesing før soppturen

De er nemlig perfekte å servere rå, i salater, alene med en god hvitløkvinaigrette eller oppå carpaccio i stedet for parmesan.

Foto: StudioBarcelona

På neste side finner du oppskriften på ravioli med steinsopp

Når de blir større, egner de seg best i stekt form. Skikkelig fattigmannskost er steinsoppbiffer - tykke skiver vendt i brødkumme og stekt i smør eller olje, eller grillet og servert med en dressing av olje, sitron og hvitløk.

Her finner du mer inspirasjon til hva du kan lage med soppen

Er stilkene fine kan de brukes til raviolifyll, som her. Resultatet er en svært smaksrik og god rett som fortjener et skikkelig vinfølge.

Elegant

Den fyldige smaken av steinsopp med innslag av nøtter bringer tankene over på elegante eksemplarer av chardonnaydruen, og helst fra dens "fødested", nemlig Burgund.

Steinsoppsmaken innebærer også en del sødme, og det er et element som gjenfinnes i en rekke hvite burgundere.

 

Samtidig som vi trenger en del syre for å rense opp ikke bare etter den noe tunge soppsmaken men også smøret og osten. Etter å ha testet noen alternativer, endte vi opp med underområdet, eller appellasjonen som det heter, Meursault, som gir rike viner med et bredt smaksregister, uten at elegansen må vike.

Matrot Meursault er perfekt å drikke nå med sine modne aromaer av smør, eik og mineraler. Smaken er fyldig med nydelig friskhet som vokser utover smakskurven.

Elegant vin som du ikke drikker hver dag. Men perfekt til en stor anledning eller når du skal nyte noe av det største norsk natur produserer, for eksempel hummer eller som her steinsoppravioli. 

 Denne burgunderen er dessuten tilgjengelig i mange polutsalg og dermed lett å få tak i.

 
 

Friske syrer

Hugel Estate Riesling er fyldig og frisk med relativt rik frukt og står veldig godt til de fleste soppretter. Hugel Classic Pinot Gris er et enda bedre valg, bløtere og rundere med moden frukt og noe krydder.

Store viner for de fleste, og mange ønsker ikke å strekke seg lenger enn dette, verken prismessig eller hva kompleksitet angår.

Her er alle våre andre pastaoppskrifter

Steinsoppraviolien takler også rødvin uten problemer. Hvis du er av typen som ikke klarer å motstå de dyrebare dråpene fra Burgund er Matrot Blagny La Piece sous le bois et godt tips. Denne vinen er utrolig delikat og myk, men samtidig spenstig, og er en perfekt kombinasjon til steinsoppraviolien.

Mer trøkk?

 
 

Men det er også mulig å gå ned i pris. Hvis du er av dem som foretrekker vin med litt trøkk, er både Ruberpan Valpolicella Classico Superiore og Allegrini Palazzo della Torre  gode valg.

Mens den første minner om en pinot noir, er den andre laget etter ripassometoden hvilket innebærer at ferdiggjæret valpolicella helles over det fortsatt aktive bunnfallet i fatene hvor amarone har gjæret. 

  Foto: Simone Ruzzenente

Her får den en ny alkoholisk gjæring som øker kraften både hva alkohol og smak angår, i vinen. Duften byr på syltete kirsebær og fatkrydder, smaken er saftig, rund og sødmefylt, en skikkelig forfører med andre ord.

Fakta om steinsopp

Steinsopp (boletus edulis) tilhører rørsoppfamilien. Hatten er lysbrun for unge eksemplarer og blir noe mørkere for eldre utgaver. Rørlaget er hvitt og blir mer grønngult med alder. Stilken har svakt nettmønster.

For de yngste eksemplarene brukes hele soppen, også rå hvis den er helt ren. For de største eksemplarene brukes kun hatten da rørlaget kan være litt uappetittelig og stilken grov.

Vokser i bar- og løvskog over hele landet. God matsopp med tre stjerner.

Lær hvordan du skal ta vare på soppen her

Åtte sikre matsopper

På neste side finner du oppskriften på ravioli med steinsopp

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Helgens beste: Biff fra grill eller panne med asparges, østerssopp og mandelpotetpuré
Dagens rett

Helgens beste: Biff fra grill eller panne med asparges, østerssopp og mandelpotetpuré

Finn frem knivene og skjerp appetitten, for i dag er det biff til middag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her