Mat
Steinsopp er skogens konge

Steinsopp er skogens konge

Steinsoppen er rikere smaksmessig og enda mer fleksibel i kjøkkenet enn kantarellen. Og så liker den vinfølge med mye smak.
Aase E. Jacobsen
11 August 2019 - 09:10

Plutselig ser du dem, de små tykke faste hattene som stikker opp av jorda. Steinsopp!

Da er det bare å vrenge av seg T-skjorta hvis du ikke har med deg annet å plukke i, for noe mer delikat enn unge steinsoppeksemplarer skal du lete lenge etter.

Her kan du lese om de trygge matsoppene og laste ned et hefte som er nyttig lesing før soppturen

De er nemlig perfekte å servere rå, i salater, alene med en god hvitløkvinaigrette eller oppå carpaccio i stedet for parmesan.

Foto: StudioBarcelona

På neste side finner du oppskriften på ravioli med steinsopp

Når de blir større, egner de seg best i stekt form. Skikkelig fattigmannskost er steinsoppbiffer - tykke skiver vendt i brødkumme og stekt i smør eller olje, eller grillet og servert med en dressing av olje, sitron og hvitløk.

Her finner du mer inspirasjon til hva du kan lage med soppen

Er stilkene fine kan de brukes til raviolifyll, som her. Resultatet er en svært smaksrik og god rett som fortjener et skikkelig vinfølge.

Elegant

Den fyldige smaken av steinsopp med innslag av nøtter bringer tankene over på elegante eksemplarer av chardonnaydruen, og helst fra dens "fødested", nemlig Burgund.

Steinsoppsmaken innebærer også en del sødme, og det er et element som gjenfinnes i en rekke hvite burgundere.

 

Samtidig som vi trenger en del syre for å rense opp ikke bare etter den noe tunge soppsmaken men også smøret og osten. Etter å ha testet noen alternativer, endte vi opp med underområdet, eller appellasjonen som det heter, Meursault, som gir rike viner med et bredt smaksregister, uten at elegansen må vike.

Matrot Meursault er perfekt å drikke nå med sine modne aromaer av smør, eik og mineraler. Smaken er fyldig med nydelig friskhet som vokser utover smakskurven.

Elegant vin som du ikke drikker hver dag. Men perfekt til en stor anledning eller når du skal nyte noe av det største norsk natur produserer, for eksempel hummer eller som her steinsoppravioli. 

 Denne burgunderen er dessuten tilgjengelig i mange polutsalg og dermed lett å få tak i.

 
 

Friske syrer

Hugel Estate Riesling er fyldig og frisk med relativt rik frukt og står veldig godt til de fleste soppretter. Hugel Classic Pinot Gris er et enda bedre valg, bløtere og rundere med moden frukt og noe krydder.

Store viner for de fleste, og mange ønsker ikke å strekke seg lenger enn dette, verken prismessig eller hva kompleksitet angår.

Her er alle våre andre pastaoppskrifter

Steinsoppraviolien takler også rødvin uten problemer. Hvis du er av typen som ikke klarer å motstå de dyrebare dråpene fra Burgund er Matrot Blagny La Piece sous le bois et godt tips. Denne vinen er utrolig delikat og myk, men samtidig spenstig, og er en perfekt kombinasjon til steinsoppraviolien.

Mer trøkk?

 
 

Men det er også mulig å gå ned i pris. Hvis du er av dem som foretrekker vin med litt trøkk, er både Ruberpan Valpolicella Classico Superiore og Allegrini Palazzo della Torre  gode valg.

Mens den første minner om en pinot noir, er den andre laget etter ripassometoden hvilket innebærer at ferdiggjæret valpolicella helles over det fortsatt aktive bunnfallet i fatene hvor amarone har gjæret. 

  Foto: Simone Ruzzenente

Her får den en ny alkoholisk gjæring som øker kraften både hva alkohol og smak angår, i vinen. Duften byr på syltete kirsebær og fatkrydder, smaken er saftig, rund og sødmefylt, en skikkelig forfører med andre ord.

Fakta om steinsopp

Steinsopp (boletus edulis) tilhører rørsoppfamilien. Hatten er lysbrun for unge eksemplarer og blir noe mørkere for eldre utgaver. Rørlaget er hvitt og blir mer grønngult med alder. Stilken har svakt nettmønster.

For de yngste eksemplarene brukes hele soppen, også rå hvis den er helt ren. For de største eksemplarene brukes kun hatten da rørlaget kan være litt uappetittelig og stilken grov.

Vokser i bar- og løvskog over hele landet. God matsopp med tre stjerner.

Lær hvordan du skal ta vare på soppen her

Åtte sikre matsopper

På neste side finner du oppskriften på ravioli med steinsopp

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her