Drikke
Styr unna proseccoen på 17. mai

Styr unna proseccoen på 17. mai

Server heller skikkelig musserende på nasjonaldagen. Her har du sju sikre valg i alle prisklasser.
Aase E. Jacobsen
15 Mai 2014 - 06:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Den store festen nærmer seg med stormskritt, og det er på tide å kjøpe inn boblene som skal sette gjestene i den riktige stemningen.

Dessverre, må jeg si, selv om det absolutt finnes god prosecco, så håper jeg at proseccobølgen snart er over. Mesteparten smaker som billig pærebrus, lett søtlig og emment med store bobler.

Apéritif har testet 56 proseccoer

De storselgende proseccoene er så å si utelukkende laget på «brusmetoden», mens musserende vin som cava, cremant og selvsagt champagne er laget på tradisjonell metode, hvor vinen får modnes på bunnfallet i et minimum antall måneder.

Dette er forskjellen på de to metodene

Skikkelig musserende skal ikke smake som brus og skal ikke har store grove bobler, og det er i hvert fall ikke det du skal servere på 17. mai. Spesielt ikke på denne historiske grunnlovsfeiringen. 200 år må markeres med noe godt. Men det må ikke nødvendigvis være dyrt.

Når 100 kroner er maks

For i cava-hylla er det fortsatt mulig å finne noe som gir god vin for pengene. Selv for en skarve hundrelapp. Jaume Serra Brut (56915)er en musserende vin det står respekt av i sitt prissjikt. En cava som er blitt bedre og renere over tid og som altså finnes i de største polutsalgene.

Den het for øvrig tidligere Cristalino og måtte bytte navn for å ikke bli forvekslet med Louis Roederers Cristal. Hvem kunne tenkes å gjøre noe slikt? Det forteller i alle fall mye om paranoiaen som rir champagneland hvor det slås ned på et hvert forsøk på å snylte på denne ettertraktete vinstilen.

Beste kjøp under 150 kroner

For bare noen kroner mer får du en cava som byr på mer for pengene, men Grans Moments Cava Brut Nature (49632)er i en annen stil. Den er nemlig knusktørr, noe som kan bli litt voldsomt for enkelte. I hvert fall hvis sukkersøt prosecco er det som foretrekkes til vanlig. Men trenden går jo i retning tørrere viner, også med bobler. Når fraværet av sukker kombineres med smaksfylde, savner du absolutt ikke noe.

Se vår store test av knusktørr champagne

For har du først fått smaken på slik vin, oppleves en musserende vin med restsødme fort som «klissete».

Dette får du for under 200 kroner

Det er mange som har prøvd seg på konseptet «billigste champagnen på polet». I øyeblikket er det Champagne Charles Mignon Premium Reserve Brut (9317). Den kommer fra en seriøs, liten produsent. En fruktig og lettdrikkelig champagne med fin karakter og litt sødme i ettersmaken. Den finnes i et titalls polutsalg og er derfor innen rekkevidde for noen av oss før lørdag.

Tissot Crémant du Jura Extra Brut (49365)koster det samme, men er et mye bedre valg rent kvalitetsmessig med flott tørrhet, fint skum og betydelig mer karaktersterk. Men den er «bare» en crémant. Eller det vil si, en crémant fra Jura er aldri «bare». En del støre polutsalg har den i hyllene.

Min favoritt under 300 kroner

E. Michel Extra Brut (80520)har lenge vært favoritt blant «billigchampagnene». Men nå har den bikket over grensen på 250 kroner. Denne helt tørre champagnen holder imidlertid koken fortsatt og mer enn det, samtidig som at den er å få i nesten alle polutsalg.

Og rett over 300 kroner....

Er du i det spandable hjørnet, kan du prøve en av basisnyhetene i mai. Både Legrand Cuvée Réserve Brut 2006 (12821)og Perron-Beauvineau l'Haubette Blanc de Noirs Brut Intégral (14141)er champagner som er laget for å nytes sammen med mat. Mens den første har en andel chardonnay i druemiksen, er den andre laget av bare pinot noir. Den første er litt rundere og fyldigere i frukten og har større dybde takket være seks års modning på bunnfallet etter flaskegjæringen. Den tåler derfor noe mer smaksintensitet og kraft i maten. Den andre egner seg bedre sammen med mer delikate retter – og det serverer vi jo gjerne på en dag som 17. mai.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her