Svært gode kjellerkandidater

Svært gode kjellerkandidater

Disse to østerrikske rieslingene bør få en plass i kjelleren din.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

I hvert fall om du har et langsiktig perspektiv. For så vel Metternich Salomon Undhof Pfaffenberg Reserve Riesling 2009 (91830) som Salomon Undhof Kögl Riesling 2010 (91831) er viner med beviselig stort lagringspotensial. I hvert fall ble jeg overbevist da jeg smakte utgavene fra henholdsvis 1996 og 1970 samt 1991 og 1969.

Venter på mineralpreget

Årgangene som er tilgjengelig i Norge nå kan sammenlignes med 1996 og 1969 respektive. Det lover med andre ord godt for den som ikke har noe imot å vente på noe godt. Men for all del, begge smaker fortreffelig i dag, selv om det er frukten og syren som er vinenes sterkeste egenskaper enn så lenge. Mineralpreget må du nok vente en stund på før det kommer mer til syne.

Grand cru

Årsaken til disse vinenes potensial er å finne i vinmarkene de kommer fra. Både Pfaffenberg og Kögl er såkalt «erste lage» - grand cru - som er et privat initiativ fra Österreichische Traditionsweingüter, et tjuetalls produsenter i Kremstal, Kamptal , Traisental og Wagram. Deriblant Salomon Undhof som holder til i Stein i Kremstal.

For mens Kremstal er mest kjent for sine grüner veltlinere fra løssjordsmonn , trives rieslingen best i skrint og steinete jordsmonn. Og Pfaffenberg og Kögl representerer hver for seg de mest typiske, dekomponert granitt og gneiss for den første og skifer for den siste. Hvilket gir to forskjellige rieslingstiler som best kommer til syne etter mange år i kjelleren.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Salomon Undhof Pfaffenberg Riesling Reserve 2011

Produsent:
Salomon Undhof
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Østerrike
Område:
Kremstal
Pris:
299,80 kr
Varenummer:
9183001
93 Poeng
Les smaksnotatene »
 

Salomon Undhof Kögl Riesling 2012

Produsent:
Salomon Undhof
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Østerrike
Område:
Kremstal
Pris:
223,00 kr
Varenummer:
9183101
91 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

 
 
 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen