Svinekoteletter står for mange som like trist som pizzaen hvis navn er utbrukt som skjellsord. Men det behøver slett ikke være slik. Får du tak i skikkelig møre svinekoteletter, som ikke har vært frosne, kan du med hjelp av denne oppskriften forvandle en hverdagslig råvare til reneste festmaten.
For i dette tilfellet er sausen i høyeste grad med på å styre vinvalget. Epler, smørsurret løk, en touch krydder peker i retning av en rund hvitvin av typen chardonnay, gjerne med litt fat eller annet krydder, eller en saftig rødvin med bløte tanniner, gjerne basert på druen merlot.
Som hvitvin velger vi en ren chardonnay med det typiske preget av tropisk frukt som kjennetegnerslik vin fra den sørlige halvkule.
Både sørafrikanske Thandi Chardonnay Fair Trade 2005 (44339) og australske Penfolds Koonunga Hill Chardonnay 2013 (2581) fungerer svært godt mot maten.
Franske d'A Chardonnay 2013 (15135) er en enkel men god partner. Skal du feire noe spesielt, er Torres Milmanda Reserva 2001 (41713) strålende til.
Men vi gir oss ikke før vi har prøvet noen røde også. Og som nevnt bør merlot kunne fungere. Denne druen oppnådde for noen år tilbake enorm popularitet over hele vinverdenen først og fremst på grunn av sin bløthet. Lett å like aromamessig og lett å drikke siden den har svæørt myke tanniner. Og med dagens vinmakingsteknikker kan naturlig bløte tanniner gjøres enda bløtere.

Men den kan ikke konkurrere med denne vinperlen som er usedvanlig vellykket til kotelettene, og til en rekke andre retter, for denne vinen er nemlig en svært allsidig matvin. Nydelig preg av kirsebær med innslag av krydder, særlig lakris. Usedvanlig tiltalende friskhet, lette tanniner, god og lang ettersmak. Og navnet er Poliziano Rosso di Montepulciano 2011 (33094). Produsent er altså Poliziano, et av Toscanas hotteste vinnavn som kan vise til en jevn forbedringskurve, sammen med sine øvrige kolleger i Montepulciano, gjennom de siste ti-tolv år.