Tester
Her er årets beste sommerøl
Foto: (Frode Henriksen)

Her er årets beste sommerøl

Sommerøl skal være leskende og lettdrikkelig, men det er ikke ensbetydende med noe tynt skvip. Det viser denne testen av i alt 48 sommerøl.
Redaksjonen
06 Juli 2016 - 14:25

Med et økende antall bryggerier i Norge, blir også tilbudet av øl for sommersesongen større. Derfor viser denne testen av i alt 48 øl fra 28 bryggerier, i regi av Ølakademiet, et godt bilde av denne allsidigheten. Sommerøl er ikke lenger en lett pils, men kan være både session IPA, vanlig IPA, berliner weisse, blonde, hveteøl, pale ale og til og med bokkøl og stout.

Likevel har et godt sommerøl en del fellestrekk og bør oppfylle en del forventinger, noe det i testen er tatt hensyn til.

Et godt sommerøl bør være lyst, friskt, lettdrikkelig og smake godt til sommerens matretter. Ølet bør også ha god balanse mellom frukt, sødme og bitterhet.

Sommerøl er med andre ord gode og ofte bedre alternativer til så vel hvitvin som boblevin. Ikke bare som tørsteslukker og drikke, men også som følge til mat. Derfor har testpanelet nøye vurdert hvilken type mat ølene passer sammen med. 

Slik er testen gjennomført:

Denne testen av sommerøl omfatter kun sesongøl produsert i Norge og som er i salg til forbruker. Testen er utført blindt, og ølene bedømmes etter kriteriene farge og duft, smak, samt en helhetsvurdering på en skala fra 50-100.

# forteller hvilken batch som er testet. 

Smakspanelet består av Inga Greve, ølsommelier og ølbrygger, BrewDog bar, Kim Daniel Bergersen, Hopyard ølbar, Jørn Tore Persen, salgs- og markedssjef samt grunnlegger Ølakademiet, Bjarte Lie, ølbrygger og Ølakademiet-grunnlegger, Ronja Velten, daglig leder, Ølakademiet.

Testen er delt inn i butikkøl klassisk type, butikkøl åpen klasse samt sommerøl med polstyrke (over 4,7 prosent). Noen poløl står som utsolgt, det betyr at de ikke kan bestilles ennå, men blir tilgjengelig enten fra juli eller bare i spesialpolbutikkene.

De forskjellige kategoriene av sommerøl finner du på undersidene nedenfor.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne gryteretten fikser du på et øyeblikk - og den kan lages kjøttfri
Dagens rett

Denne gryteretten fikser du på et øyeblikk - og den kan lages kjøttfri

Denne oppskriften blir fort familiens store favoritt. Kikerter og kylling er en super kombinasjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her