Test av juleølet 2006

Juleølutvalget vokser for hvert år. I år har Apéritifs testpanel smakt seg gjennom i alt 62 typer, og det er flere enn noensinne. Selv om stadig flere utenlandske juleøl kommer til, og belgiske Noël de Silenrieux er i en klasse for seg, er bidraget utenfra ikke så stort.

Godt håndverk
Det mest spennende er det som skjer hos de store og kanskje særlig hos de små norske bryggeriene. Juleølbrygging er nemlig et håndverk som rund baut holdes i hevd her til lands.

Derfor kan vi glede oss over flotte juleøl som det fra Aass, God Jul fra Nøgne Ø, Nissefar fra Haandbryggeriet og mange andre, selvsagt med så mye alkohol at det må kjøpes på polet.

Nesten ekte vare
Må du forholde deg til butikkølet, er Hansa Ekstra Vellagret Julebrygg på nivå med ekte vare. Fredrikstad Juleøl, Rogalands Juleøl og Dahls Juleøl er også gode alternativer.

Godt alkoholfritt
Og må du velge bort alkoholen, er det ikke synd på deg, for Munkholm Juleøl er et godt alkoholfritt alternativ til julematen.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Remi Madsen, Hotel Continental, Torstein Østenstad, Ylajali og Max Hansen, restaurantsjef, Haga.

Remi Madsen       Torstein Østenstad         Max Hansen
Foto: Johnny Syversen / John Nordahl

Testen, som ble gjennomført 2. og 3. november 2006, omfatter 62 juleøl, hvorav seks finnes i både flaske og boksutgave. Smakingen ble foretatt blindt etter alkoholstyrke. Panelet fikk overhodet ingen andre opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen