Test av norsk sommerøl og lyst øl

De to beste sommerølene er så forskjellige som de kan bli. Macks smrprty™ som appellerer til et ungdommelig og upretensiøst publikum på den ene siden og småskalaølet Dalane Brygghus Sommerøl på den andre.

Lettdrikkelig og karaktersvakt
De dekker dermed to ganske så ulike behov, men har altså det til felles at de er vellagete. Utover det er konklusjonen, ikke veldig overraskende, at sommerølet er lettdrikkelig, men kanskje med litt lite karakter. Hvis sommeren skulle bli veldig varm, er det imidlertid et stort marked for denne type tørsteslukkere.

Godt uten
De øvrige lyse ølslagene er ikke så mye bedre, relativt like, med noen få unntak. Den nye og svært populære kategorien lavkaloriøl er noe mer sammensatt, og med bare én, eller til nød to som kan regnes som gode alternativer for de som teller kalorier.

Som tidligere år finnes det også gode alternativer til sommerpilsneren blant de alkoholfrie ølene. Et fornuftig valg ikke bare for de som kjører bilen eller båten, men også fornuftig som pauseinnslag hvis sommerpartyet blir langvarig.

Slik ble blindtesten gjennomført

Remi Madsen

Torstein Østenstad

Christian Udjus

Daniel Karlsson

Foto: Johnny Syversen / John Nordahl / Bo Mathisen

Smakspanelet bestod av BAR Apéritifs smakere Remi Madsen, Kumlegaarden, Torstein Østenstad, Lompa, Daniel Karlsson, Klosteret og Christian Udjus, Bibendum.

Testen, som ble gjennomført 4. juni 2008, omfatter 45 øl av typen norskprodusert sommerøl og lyst øl under 4,75 prosent. Smakingen ble foretatt blindt. Panelet fikk overhodet ingen opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet.

Lenkene nedenfor leder deg til testens fire artikler.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen