Halloween er kommet for å bli og er på vei til å etablere seg som et av høstens høydepunkter, bare slått av julefeiringen. Det som er fascinerende med halloween er at barn og voksne kan ha det like moro, ikke bare hver for seg, men også sammen. Ikke bare på selve festen men også under forberedelsene.
Det uthulte gresskaret er nemlig helt nødvendig festgarnityr. Å grave ut kjøttet kan være litt av et slit hvis gresskaret er stort - og det skal det jo helst være. Så brett opp armene, og på med forkle for dette er ikke helt sølefritt arbeid. Når utgravingen er vel overstått, må du frem med skalpellen og all din kirurgiske sans, for å få til øynene og taggemunnen krever også sin mann eller dame.
Og unne dere et godt glass vin til. Du behøver imidlertid ikke bevege deg høyt opp i pris for å finne en egnet vin. Argentinske Argento Chardonnay 2012 (46102) er ikke mindre enn et funn til prisen. Og med sin store, sjenerøse og sjarmerende tropiske fruktighet et godt følge til maten. Hvis du ikke rekker å bestille i tide til festen, er Bin 65 Chardonnay 2007 (2545) et alternativ som er i de fleste polutsalg. Særlig vellykket blir kombinasjonen hvis 2003-utgaven er kommet til din butikk. Den er mye rundere og fyldigere i den tropiske frukten enn 2002. Har du lyst til å kjøre en helamerikansk linje for din halloweenfest, kommer du ikke utenom californiske Fetzer Sundial Chardonnay 2012 (5786) som fungerer enda bedre enn de to andre.
For deg som vil ha større utfordring for smaksløkene, byr en italiener på den helt ideelle symbiose, nemlig Ca'Bianca Barbera d'Asti 2003 (14524). Den er mye friskere enn amerikanerne men har likevel nok sødme til å møte maten og det litt eksotiske fatkrydderet gir kombinasjonen ekstra valør.
Mange vil nok foretrekke en boksvin, spesielt hvis det er mange til bords og budsjettet ikke tillater mer. Etter å ha testet flere boksviner til maten, måtte forsøket oppgis. Problemet er at de fleste boksvinene mangler den ekstra fylden og bløtheten som trengs for å matche maten. Derfor vil du ende opp med en litt kantete smaksopplevelse og det vil du vel ikke.
Hvis du vil ha en ekstra søt og god avslutning sammen med paien blir den edle tokaijeren Crown Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2003 (13350) (for 25 cl) definitivt festens mest spennende høydepunkt (om enn i overført betydning). Langt rimeligere men også svært vellykket til er greske Samos (6747).
Pannestekt lyst kjøtt med gresskarmos, ristet sopp og gresskarkjerner samt sjysaus
Fremgangsmåte
Skjær kjøttet i fire like store biffer. Stek i smør/olje tilsett kyllingkraft, sherryeddik og hvitvin. Kok inn til kun ¾ dl gjenstår. Sil sjyen. Rist gresskarkjernene i tørr panne. Rist soppen i smøret.
Gresskarpuré med mais:
Hvis du kjøper et helt gresskar. Skjær et hull i bunnen som er stort nok til at klarer å grave ut innmaten, og at gresskaret står støtt etter at det er uthult. Fjern frøene og de slimete frøhinnene. Kutt gresskarkjøttet i biter.
Hvis du kjøper et stykke: Skrell gresskarstykket, fjern steiner og skjær i terninger.
Ha gresskarkjøttet i en kjele og fyll opp med vann. La koke i ca 15 minutter til helt mørt. Hell av kokevannet og ta vare på det. Press gresskarmassen gjennom en sikt eller bruk stavmikser for å lage en puré. Tilsett yoghurt og evt. kokevann til du har en løs puré. Smak til med salt og hvit pepper. Hold mosen varm. Kok maiskolben i lettsaltet vann i ca 7-8 minutter. Avkjøl litt. Skjær eller plukk av frøene og ha dem i sausen like før servering.
Arranger kjøttstykkene oppå puréen og hell sjyen rundt. Legg litt ristet sopp på toppen og pynt med frisk timian. Dryss gresskarkjernene over retten til slutt. Drypp gjerne litt gresskarkjerneolje over for ekstra smak. Server gjerne råstekte poteter til. Og litt saftig brød.
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
84 POENG
-
80 POENG
-
80 POENG
-
77 POENG
-
76 POENG
-