Uhyggelig godt

Kjøp et stort gresskar, og lag ekte halloweenstemning både på bordet og på tallerkenen. Gresskar smaker søtt og godt og bør kunne få tilhengere blant de yngste også - bare du ikke sier at det er sunt.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Halloween er kommet for å bli og er på vei til å etablere seg som et av høstens høydepunkter, bare slått av julefeiringen. Det som er fascinerende med halloween er at barn og voksne kan ha det like moro, ikke bare hver for seg, men også sammen. Ikke bare på selve festen men også under forberedelsene.

Det uthulte gresskaret er nemlig helt nødvendig festgarnityr. Å grave ut kjøttet kan være litt av et slit hvis gresskaret er stort - og det skal det jo helst være. Så brett opp armene, og på med forkle for dette er ikke helt sølefritt arbeid. Når utgravingen er vel overstått, må du frem med skalpellen og all din kirurgiske sans, for å få til øynene og taggemunnen krever også sin mann eller dame.

Amerikansk selvfølgelig
Men når du likevel har påtatt deg jobben med gresskaret, er det svært tilfredsstillende å kunne bruke alt gresskarkjøttet til noe fornuftig - eller helst noe som også er smaksrikt. En ting er den søte gresskarpaien som er selvfølgelig på halloween. Gresskar har imidlertid flere anvendelsesområder enn pai eller suppe. For eksempel gresskarmos som tilbehør til saftig kjøtt. En kombinasjon som er så mild og god at også ungene (de som tør å spise noe annet enn hamburger og pizza vel å merke) blir overbevist. Si bare ikke at det er sunt. Når det er fest, holder vi slike argumenter utenom. Men faktum er at denne festmaten er svært så ernæringsmessig riktig. Så da kan du og dine voksne gjester kose dere med ekstra god samvittighet.

Og unne dere et godt glass vin til. Du behøver imidlertid ikke bevege deg høyt opp i pris for å finne en egnet vin. Argentinske Argento Chardonnay 2012 (46102) er ikke mindre enn et funn til prisen. Og med sin store, sjenerøse og sjarmerende tropiske fruktighet et godt følge til maten. Hvis du ikke rekker å bestille i tide til festen, er Bin 65 Chardonnay 2007 (2545) et alternativ som er i de fleste polutsalg. Særlig vellykket blir kombinasjonen hvis 2003-utgaven er kommet til din butikk. Den er mye rundere og fyldigere i den tropiske frukten enn 2002. Har du lyst til å kjøre en helamerikansk linje for din halloweenfest, kommer du ikke utenom californiske Fetzer Sundial Chardonnay 2012 (5786) som fungerer enda bedre enn de to andre.

Mer interessant
Selv om en hvitvin er førstevalget til en slik rett, er nok rødvin det de fleste har lyst på. Og etter som vi allerede er over there, er det naturlig å fortsette med rødt fra samme stat. Og ikke mindre enn to helt likestilte kandidater, nemlig Beringer Stone Cellars Zinfandel 2004 (46028) og Delicato Merlot 2003 (13897) . Begge kjennetegnes av stor bløthet og mye sødme i form av så vel bær som sjokolade, mokka og alkohol samt tilstrekkelig friskhet. Nøyaktig de egenskapene som trengs for å møte matens utpregete sødme. Førstnevnte er en tanke friskere og noe mer krydret sammen med maten hvilket gir et noe mer interessant helhetsinntrykk.

For deg som vil ha større utfordring for smaksløkene, byr en italiener på den helt ideelle symbiose, nemlig Ca'Bianca Barbera d'Asti 2003 (14524) . Den er mye friskere enn amerikanerne men har likevel nok sødme til å møte maten og det litt eksotiske fatkrydderet gir kombinasjonen ekstra valør.

Mange vil nok foretrekke en boksvin, spesielt hvis det er mange til bords og budsjettet ikke tillater mer. Etter å ha testet flere boksviner til maten, måtte forsøket oppgis. Problemet er at de fleste boksvinene mangler den ekstra fylden og bløtheten som trengs for å matche maten. Derfor vil du ende opp med en litt kantete smaksopplevelse og det vil du vel ikke.

Hvis du vil ha en ekstra søt og god avslutning sammen med paien blir den edle tokaijeren Crown Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2003 (13350) (for 25 cl) definitivt festens mest spennende høydepunkt (om enn i overført betydning). Langt rimeligere men også svært vellykket til er greske Samos (6747) .

Bestill drikkeforslagene fra Ukens mat- og drikkematch med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Pannestekt lyst kjøtt med gresskarmos, ristet sopp og gresskarkjerner samt sjysaus

Fremgangsmåte

Skjær kjøttet i fire like store biffer. Stek i smør/olje tilsett kyllingkraft, sherryeddik og hvitvin. Kok inn til kun ¾ dl gjenstår. Sil sjyen. Rist gresskarkjernene i tørr panne. Rist soppen i smøret.

Gresskarpuré med mais:
Hvis du kjøper et helt gresskar. Skjær et hull i bunnen som er stort nok til at klarer å grave ut innmaten, og at gresskaret står støtt etter at det er uthult. Fjern frøene og de slimete frøhinnene. Kutt gresskarkjøttet i biter.

Hvis du kjøper et stykke: Skrell gresskarstykket, fjern steiner og skjær i terninger.

Ha gresskarkjøttet i en kjele og fyll opp med vann. La koke i ca 15 minutter til helt mørt. Hell av kokevannet og ta vare på det. Press gresskarmassen gjennom en sikt eller bruk stavmikser for å lage en puré. Tilsett yoghurt og evt. kokevann til du har en løs puré. Smak til med salt og hvit pepper. Hold mosen varm. Kok maiskolben i lettsaltet vann i ca 7-8 minutter. Avkjøl litt. Skjær eller plukk av frøene og ha dem i sausen like før servering.

Arranger kjøttstykkene oppå puréen og hell sjyen rundt. Legg litt ristet sopp på toppen og pynt med frisk timian. Dryss gresskarkjernene over retten til slutt. Drypp gjerne litt gresskarkjerneolje over for ekstra smak. Server gjerne råstekte poteter til. Og litt saftig brød.

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen