UKENS DRINK: Pepperkake cocktail

Ukens drink Pepperkake cocktail

(Julie H. Amundsen)

Nå vet du hva du skal servere for å få avsetning på pepperkakene

Denne julete versjonen av klassikeren Old Fashioned gjør at pepperkakene du serverer til smaker enda bedre.

En av julens store høydepunkter er pepperkaker. Derfor tenkte jeg at det er en god ide å la denne være første drink i rekken av julecocktails jeg skal presentere i julesesongen. 

Drinken som har vært til inspirasjon her, er klassikeren Old Fashioned.

Vi satte en lignende versjon på menyen til Winter Wonderland på *ISM for to år siden og det har vært en stadig favoritt blant gjester. Eneste forskjellen er at vi har gitt den litt mer kropp med Cointreau.  Alle ingrediensene finner du i basisutvalget.

Historien bak drinken er vag, men cocktailhistoriker Robert Simonson forteller om The Old Fashioned Whiskey Cocktail som inneholder whiskey, bitters, sukker og vann tilbake til året 1806 hvor den ble servert «straight up» frem til 1840-tallet, altså uten isbiter (i glasset). Deretter gikk den gjennom masse forandringer med bartendere som brukte alle slags likører som da ble tilgjengelig og kalte de «Improved Whiskey Cocktails» og mange mente at de hadde oppfunnet den. Det beste med disse årene var dog at drinken gikk fra å være noe man startet dagen med, nærmest som en shot, til å bli en drink man nyter over tid – gjerne foran peisen - slik den brukes i dag.  

Under forbudstiden ble det populært å blande inn frukt for å skjule den dårlige kvaliteten på spriten de fikk under den tiden, bedre kjent som hjemmebrent eller moonshine. De moste - eller muddlet som vi bartendere sier, derfor appelsinskiver og maraschino, en type kirsebær, noe man fremdeles kan se i en del barer i USA. 

Heldigvis har denne drinken atter en gang fått en renessanse etter Mad Men-serien som gikk som en farsott på TV for noen år siden. Etter det han den har plassert seg som en av verdens mest bestilte drinker.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen drinkoppskriftsamling med vår gratis tjeneste 

Gå ikke glipp av ukens drink - bestill vårt gratis nyhetsbrev 

Pepperkake cocktail

Antall porsjoner

1

Tilberedningstid

5 minutter

Ingredienser

20 ml
Monkey Shoulder
1 ts
pepperkakesirup
0.3 ts
Angostura bitters
Garnityr:
stk
Pepperkake

Fremgangsmåte

Alle ingredienser røres over is i et røreglass og helles over i et rocks glass med isbiter, eller direkte i glasset med isbiter om det er ønskelig. Rør om i ca. 20 sekunder.

Server en pepperkake enten ved siden av drinken eller på toppen av glasset.

Tips:
Dersom du ønsker enda mer vaniljesmak, bruk en bourbon i stedet for Monkey Shoulder. Ellers er også rye whiskey et godt alternativ dersom du liker mer kryddertoner.

Pepperkakesirup kan kjøpes her

Eller du kan bruke kryddersirup som du lager selv

Råvarer:
Monkey Shoulder
Cointreau
amontillado

Sendt inn av

Foto: Julie H. Amundsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen