Ukens kake

Mud cake - klissete hasselnøttkake

Denne vekker barndomsminner - om enn på en annen måte enn kaker vanligvis gjør
Foto: (Peter Kam)

Denne vekker barndomsminner - om enn på en annen måte enn kaker vanligvis gjør

Gjørmekake eller mud cake som amerikanerne kaller den, har bare fargen til felles med det vi som barn blandet med stor kjærlighet - og innimellom smakte på.
Aase E. Jacobsen
07 November 2019 - 12:00

Mud cake er navnet til tross, en sann amerikansk klassiker. Det betyr ikke at den behøver være gammel. Den antas nemlig å ha oppstått så sent som på 70-tallet, og at inspirasjonen er elvebankene langs Mississippi-elven.

At en brun kake opptrer uten pynt som her, er sjelden, men det betyr også at du kan pynte den akkurat som det passer deg. En heftig kombinasjon jeg kom over er å legge iskrem oppå kakestykket og helle varm karamellsaus over. Det absolutte kalorisjokk, kan det kanskje kalles. 

Men en syrlig bærsaus, av solbær eller bringebær, smaker også fortreffelig. 

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Skaff deg ukens kake-tips som e-post

Klissete hasselnøttkake - mud cake

Klissete hasselnøttkake - mud cake

Fremgangsmåte

Smelt smør/margarin og sjokolade i en gryte på svak varme.

Visp eggene luftige med elektrisk visp. Tilsett muscovadorørsukkeret, og visp røren lett og luftig. Bland nøttene med hvetemelet, og vend det inn i røren. Tilsett sjokoladeblandingen. Hell røren i en springform med smurte kanter og bakepapir i bunnen.

Stek midt i ovnen ved 175 °C i 20–25 minutter. Kaken skal være klissete i midten. Avkjøl i formen.

Tips: I oppskriften skal nøttene være hele. Men du kan godt grovhakke dem for jevnere kakebunn.

Med en syrlig bærsaus, av solbær eller bringebær, smaker også fortreffelig. 

Prøv Hasselnøttkake med zabaglione

Her finner du veldig mange kakeoppskrifter

Se våre andre mud cake-oppskrifter

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Dansukker.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk
Dagens rett

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk

Den innebærer andre lett tilgjengelige råvarer, er rask og lage, og kan brukes både som forrett og hovedrett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Bloody Maria er skremmende god - perfekt til halloween
Ukens drink

Bloody Maria er skremmende god - perfekt til halloween

Med halloween kommer også Bloody Mary, eller Bloody Maria som er navnet på versjonen med tequila i stedet for vodka.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fredagsbiffen lages av elg
Dagens rett
Elgbiff med bacon og appelsinsaus

Den beste fredagsbiffen lages av elg

Tilgangen på godt elgkjøtt er fortsatt på høyden. I alle fall for den som har sikret seg et slakt. Hva med en elgbiff i kveld?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk
Dagens rett

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk

Den innebærer andre lett tilgjengelige råvarer, er rask og lage, og kan brukes både som forrett og hovedrett.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her