UKENS KAKE: Det er ikke bare fordi den er så lett å lage at denne kalles verdens beste

Ukens kake Verdens beste Kvæfjordkake

(Nadin Martinuzzi)

Det er ikke bare fordi den er så lett å lage at denne kalles verdens beste

Kombinasjonen av marengs, kakebunn og vaniljekrem er forførende god.  Det er ikke rart at kvæfjordingene er stolte av oppfinnelsen sin.

Om du ikke visste det så ligger Kvæfjord i Troms fylke, på grensen til Nordland fylke. Bygda er kjent for tre ting, som alle er i verdens beste-kategorien: jordbær, poteter og altså denne kakeoppskriften.

Siden sesongen ikke er her ennå for de to første, som sjelden opptrer utenfor kommunegrensene - eventuelt bare på torget i Harstad, så må du nøye deg med å teste ut bygdefolkets kakesmak.

Det er for øvrig ikke de selv som har bestemt at den skal være verdens beste, det er det derimot Nitimen-lytterne som gjorde i 2002 da Norges nasjonalkake skulle kåres. Hele 69 prosent stemte på denne kaken. Og populariteten holder seg fortsatt. 

Se våre andre oppskrifter på denne kaken

Få ukentlig kaketips: Abonner på vårt gratis nyhetsbrev  

Verdens beste Kvæfjordkake

Antall porsjoner

10

Tilberedningstid

1 og en halv time

Ingredienser

Kakebunn:
100 g
3 ss
Marengs:
2.5 dl
Fyll:
1 pakke(r)

Fremgangsmåte

Kakebunn:
Ha margarin og sukker i en bakebolle og visp hvitt. Rør deretter inn én og én eggeplomme om gangen.

Bland hvetemel, bakepulver og melk inn i røren. Bre kakerøren utover en langpanne dekket med bakepapir. Det er svært vanskelig å få kaken hel ut av langpannen uten bakepapir.

Det går også an å benytte smør i kakebunnen.

Marengs:
Ha eggehvitene i en bakebolle og pisk nesten stive. Ha i sukker og pisk helt stiv. Fordel marengs over kakerøren og dryss over hakkede mandler.

Stek kaken i ca. 30 minutter midt i ovnen ved 160°C. Kaken er ferdigstekt når marengsen er litt gyllenbrun.

Fyll:
Mens kaken steker ordnes fyllet, bland vaniljekremen med stivpisket krem. Det går også an å benytte vaniljesaus på pose, følg anvisningen på pakken for tilberedning. 

Tips:
Dersom kaken lages noen dager i forkant av servering, legg nederste kakehalvdel med marengsen vendt ned mot kakefatet og smør vaniljekremen på selve kakebunnen, andre kakehalvdel legges deretter oppå med marengsen opp. Da holder marengsen seg sprø enda lenger.

Mange foretrekker romkrem i Kvæfjordkaka - den lager du slik

Montering:
La kaken avkjøles rist før den deles i to, midt på. Fjern forsiktig bakepapiret, det er lettest å gjøre når kaken er delt i to. Fordel vaniljekremen på den ene halvdelen og legg den andre halvdelen på toppen.

Verdens beste holder seg godt i kjøleskapet og smaker like godt flere dager i etterkant. Men det spørs om det blir noe igjen av denne deilige kaken.

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av

Foto: Nadin Martinuzzi

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen