Glace au four, Omelette Norvegienne, Omelette Surprise, Baked Alaska - kjÊrt barn har mange rare navn, men det er lett Ä forstÄ hvorfor denne kaken har fÄtt nettopp det. For den skiller seg ut. Stekt iskrem, gÄr det an?
FÞrste gang jeg fikk den servert var i 1977 pÄ mitt fÞrste besÞk i Frankrike, en leir med ungdom fra hele verden, og jeg var eneste nordmann. Derfor fÞlte jeg meg ekstra verdsatt da festmenyen den siste kvelden hadde Omelette Norvegienne som siste innslag. Flau mÄtte jeg innrÞmme at jeg ikke ante hva det var, men at det i hvert fall ikke hadde noe med Norge Ä gjÞre.
Det ble da ogsĂ„ bekreftet nĂ„r desserten ble bĂ„ret inn, med stjerneskudd pĂ„ toppen. En uforglemmelig opplevelse bĂ„de visuelt og smaksmessig. Men altsĂ„ ingen norsk tradisjon.Â
Det fĂžrst jeg gjorde da jeg kom til Paris etter leiroppholdet var Ă„ kjĂžpe Larousse Gastronomique, den franske matbibel ved siden av Escoffier, for Ă„ sette meg inn i det franske kjĂžkken. Norsk omelett inkludert.
Oppskriften du fÄr her skiller seg imidlertid fra den jeg fikk servert ved at den klassiske franske har sukkerbrÞdbunn og vaniljeiskrem. Denne vrien gir imidlertid stÞrre kontrast i smak og konsistens og vekker lysten pÄ enda en munnfull. Slik skal jo en kake vÊre.
Her finner du en enklere versjon av samme kake
Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her
Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnÄ store fordeler samtidig
Skaff deg ukens kake-tips som e-post