Ukens kake
Sverre Sætres nye bakebok slår an

Sverre Sætres nye bakebok slår an

Multer slik de tilberedes av en mester, må bare smake godt. Som med denne oppskriften fra Sverre Sætres nye kokebok - en av fem finalister i Beste norske kokebok 2016.
Aase E. Jacobsen
12 November 2016 - 15:47

 Sverre Sætre er en av landets aller fremste mestere med det søte. Hver gang han deler kunnskapen sin med oss i form av en kokebok, blir det solide saker.

I 2010 ble hans bakebok årets beste kokebokutgivelse

Så også i hans siste bakebok, Frukt og bær, som er proppet med lekkerbiskener basert på fruktige ingredienser.

Det gjør at også den kvalifiserer for å nomineres til Beste norske kokebok som en av fem finalister i 2016.  

Til sammen er 35 kokebøker av årets kokebokhøst vurdert.  

Juryens begrunnelse for at Frukt og bær er en av finalistene:

«Som vanlig: Det skinner av sidene når en av Norges mest kjente konditorer lager kokebok, denne gang med «grønne råvarer». Sverre Sætre har mer enn 500 nye oppskrifter i ermet, på alt fra enkle operasjoner som rørte multer til kaker som krever at du har tunga rett i munnen. For deg som elsker det søte, også visuelt. Farger i foto og design går opp i en høyere enhet.»

Årets kokebokjury:

  • Kjartan Skjelde, kokk, dommer i MasterChef og fjorårsfinalist
  • Stein Øvre, designer i Creuna
  • Per A. Borglund, matbladredaktør og innehaver av Norges største kokeboksamling
  • Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif
  • Camilla Tvedt, kategorisjef, Norli Bokhandel
  • Janneken Øverland, tidligere forlagsredaktør i Gyldendal og De Norske Bokklubbene
  • Knut Stene-Johansen, professor i litteratur og matskribent

Det er niende gang denne kåringen finner sted. I år som før er den i regi av Apéritif i samarbeid med Norli.  

Få ukentlig kake- og desserttips: Abonner på vårt gratis nyhetsbrev    

Multemousse

Multemousse

Fremgangsmåte

  1. Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i 5 minutter.
  2. Varm så halvparten av puréen i en kjele. Ta kjelen av platen når pureen når kokepunktet.
  3. Kryst vannet ut av gelatinen og smelt den i den varme pureen. Bland godt.
  4. Tilsett resten av puréen og rør alt godt sammen. Ha pureen i en bolle, og la den stå i romtemperatur til den blir kald. Det tar ca. 20 minutter.
  5. Pisk sukker og eggehvite til marengs. Når pureen er kald, rører du den inn i den kalde marengsen med en håndvisp. Pisk kremfløten til krem.
  6. Bland kremen inn i bærmarengsen i to omganger med en slikkepott, fyll i glass, og sett i kjøleskapet til den stivner.
  7. Multepuré:
    Kjør multene i en foodprocessor. Pass på ikke å kjøre for lenge slik at steinene går i stykker – da blir pureen misfarget og full av små partikler fra steinene.
  8. Sil av multesteinene. Smak til pureen med sukker. Juster med litt vann om pureen er tykk. Dette gir ca. 250 gram puré.
  9. Servering:
     Sukre multene lett, og la dem stå i noen minutter til de begynner å væske seg. Legg dem på toppen av multemoussen i glassene, og server.

Tips:
Lag gjerne brente mandler, hakk og strø over til slutt. Smaken av nøtter og karamell er perfekt til multer, og i tillegg får du en sprø kontrast i retten. 

Dette er grunnsteinen for en lang rekke multeoppskrifter. Sukkermengden kan justeres etter smak og bruk, men det kan være lurt å holde litt igjen på sukkeret når du lager pureen, og så smake til med sukker når du senere lager selve retten.

Oppskriften er hentet fra Sverre Sætres bakebok Frukt og bær som er en av fem finalister i Beste norske kokebok 2016. 

Flere deilige desserter med multer

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Sendt inn av Sverre Sætre

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Ukens drink

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende

Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her