UKENS KAKE: Så enkelt lager du en mektig og god iskrem

Ukens kake Amtmanninnens iskrem

(Bilde: Anna Kurzaeva)

Så enkelt lager du en mektig og god iskrem

Har du noen timer på deg, kan du varte opp med hjemmelaget iskrem, og det selv uten iskremmaskin. Denne er så god at du helt sikkert vil lage den på ny.

På 1970-tallet var rom-rosin den beste butikkisen som tenkes kunne og toppet helt klart over både krokan, trippel og pistasj som sammen utgjorde hele tilbudet.

Nå er tilbudet fra butikkenes isdisker enormt, ikke minst av iskrem tilsatt alle mulige ingredienser som kaker og kjeks, inspirert av amerikanske Ben & Jerry. 

Ukjent opprinnelse

Ukens søte oppskrift er slett ikke inspirert av nevnte iskremlegender, men er muligens minst like legendarisk selv. Hvor gammel har jeg ikke kommet helt til bunns i, men Schønberg Erken har den ikke med. Kanskje er den rent navnmessig inspirert av amtmanninne Ditlevine Weidemann på Stenberg gård i Vestre Toten som var kjent for sin sans for det gode bord. Hennes håndskrevne oppskriftsbok ble gitt ut som en modernisert kokebok for noen år siden og den er en veldig god dokumentasjon på forskjellssamfunnet ved starten av 1800-tallet. For mens amtmannsfamilien mesket seg med eksklusive ingredienser, måtte de som sørget for at maten faktisk kom på bordet, nøye seg med smuler.

Men aller mest ligner denne oppskriften på siciliansk cassata som er iskrem med pistasjer og tørket frukt. Siciliansk iskrem lages som kjent med melk og maisstivelse og ikke fløte og egg som her, men godt blir det uansett.

Få ukentlig kaketips: Abonner på vårt gratis nyhetsbrev 

Amtmanninnens iskrem

Fremgangsmåte

Visp fløten til luftig krem. Visp eggedosis av eggeplommer og sukker.

Grovhakk nøtter, frukt og sjokolade. Bland alt, hell blandingen i en puddingform og sett den i fryseren. Rør litt i massen av og til under innfrysing for å unngå isnåler. La isformen stå i fryseren 4-6 timer.

Dypp formen litt i varmt vann og hvelv iskremen på fat. Pynt den med hakket frukt, nøtter og sjokolade.

Tips:
I stedet for en puddingform kan du helle kremen rett i serveringsskåler. Da fryser den raskere inn, men det blir flere skåler å røre i. 

Se våre andre oppskrifter på iskrem og sorbet

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Få ukens kake som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Foto: Anna Kurzaeva

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen