Ukens kake

Festkake med bringebærmousse, rabarbrasyltetøy og marengssmørkrem

Skal du bake en festkake i sommer, gå for denne
Foto: (Caroline Tengen)

Skal du bake en festkake i sommer, gå for denne

Ingredienslisten er lang og det er flere elementer som skal settes sammen, men siden du fordeler arbeidet på to dager, går det som en lek.
Aase E. Jacobsen
09 Juli 2020 - 13:00

Kombinasjonen av syrlig og luftig bringebærmousse og fet og myk marengssmørkrem er vanedannende. Selv om kaken høres mektig ut, gjør moussen og sukkerbrødbunnen den ganske luftig. Men det holder som regel med ett lite stykke til hver. Du blir nesten mett av å se på den. Derfor kan denne kaken gis rollen å trone i midten av et stort kakebord på et jubileum eller bryllup.

Se våre andre festkaker 

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Skaff deg ukens kake-tips som e-post

Festkake med bringebærmousse, rabarbra og marengssmørkrem

Festkake med bringebærmousse, rabarbra og marengssmørkrem

Fremgangsmåte

Lag syltetøyet og moussen dagen før.

Rabarbrasyltetøy med hylleblomst:
Skyll rabarbraen og skjær den i skiver. Bland den med resten av ingrediensene en kasserolle. La koke i ca. 7–8 minutter. Skum godt av. Kjør eventuelt rabarbrasyltetøyet i mikser. Hell over på varme, rene glass. Skru på lokket. Oppbevar kjølig.

Bringebærmousse:
Kok opp vann og sukker. Kok sukkerlaken til 121 °C.
Visp eggehvitene på lav hastighet. Når sukkerlaken er 115 °C, visper du kraftigere. Still ned temperaturen, og hell i sukkerlaken i en tynn stråle mens du visper. Visp til den er avkjølt.

Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i 10 minutter. Miks bringebærene, og sil ut kjernene. Du skal sitte igjen med 250 gram bringebærpure. Varm litt av pureen i en kasserolle, og smelt gelatinen i pureen. Tilsett resten av pureen.

La avkjøles og vend inn i marengsen. Vend til slutt inn vispet krem og rømme. Hell nesten all røren i to silikonformer/kakeformer med diameter på 18 cm, og hell resten av moussen i silikonmatter med ulike former. Disse brukes som dekorasjon. Se bildet.

La avkjøles over natten, og sett deretter i fryseren.

Kakebunn:
Sett ovnen på 175 °C. Visp egg og sukker luftig i ca. 10 minutter. Sikt og vend inn de tørre ingrediensene. Bland forsiktig røren til den er jevn.

Fordel røren i 2 smurte springformer/kakeringer med diameter på 18 cm. Stryk røren opp til kanten på formen med en skrape. Stek i nedre del av ovnen i 18–20 minutter. Ta ut bunnene, og la dem avkjøles litt før du vender dem opp-ned på et bakepapir. La avkjøles helt.

Marengssmørkrem:
Varm eggehvite og sukker under visping til 65–70 °C i en rustfri bolle over vannbad eller til sukkerkrystallene er oppløst. Hell røren over i en kjøkkenmaskin, og visp den opp til en fast marengs. Visp til marengsen er avkjølt. Tilsett smøret i flere omganger, og visp i noen minutter til du får en blank smørkrem. Tilsett vaniljesukkeret, og rør. Fyll i en sprøytepose med rund spiss.

Montering:
Del bunnene i to. Legg én bunn på et kakefat, stryk over syltetøy og fordel over én av moussene. Legg på neste bunn, sprøyt ut et lag med smørkrem og stryk utover. Legg på neste bunn og den andre moussen. Legg på den siste bunnen.

Stryk et lag med smørkrem rundt kaken og la stå i kjøleskap i 20 minutter. Sprøyt deretter små topper rundt kaken og dra disse oppover med en liten palettkniv. Pynt med friske bær og moussen som ble til overs.

Tips:
La kaken stå litt i romtemperatur før servering. Den blir da saftigere og marengssmørkremen får en mykere konsistens.

Se våre andre festkaker 

Her finner du veldig mange kakeoppskrifter

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av Dansukker.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig
Dagens rett
Sitronmarinert kyllingfilet med vårgrønnsaker og saltkokte poteter

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig

Denne oppskriften på sitronmarinert kylling passer både når du har liten eller god tid. Sitron er en effektiv smaksforsterker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her