Ukens vin
Disse vinene redder den kommende chablistørken

Disse vinene redder den kommende chablistørken

Du kan venne deg til det allerede. Neste sommer blir det lite chablis å få. Men fortvil ikke, for muscadet er et fantastisk godt alternativ på alle måter.
Aase E. Jacobsen
03 September 2016 - 10:44

Chablis slikker sine sår etter herjingene fra vårens og sommerens naturkatastrofer som la store deler av sentrale vinmarker øde. Det er krisestemning også her, hos dem som leverer vinen som gjør nordmenn til verdens største chabliskonsumenter. For i 2017 blir det lite chablis å få.

Slik endte drømmen om 2016-årgangen i Chablis

Men det finnes altså en vinstil som heter muscadet og som i stor grad gir den samme smaksopplevelsen: rent, men ikke for voldsomt aromapreg, friskhet, men ikke for skarp syre, mineralpreg og tørr munnfølelse. Samt stor anvendelighet og lagringsevne som enkelt forklarer chablis’ mangeårige suksess på det norske markedet.

 

Akkurat det byr muscadet på også. Kanskje bortsett fra at det kun finnes én muscadetvin i boks, og den er ikke særlig spennende.

Se alt det gode du kan kjøpe av muscadet

For en som har fulgt denne kategorien gjennom mange år, er det uforståelig at disse prisbombene av noen viner ikke får større gjennomslag på polet enn hva statistikken viser.

På plass i restaurantenes vinkart

For maken til flott kvalitet for pengene skal du lete lenge etter. Likevel er situasjonen en annen: Om du er misfornøyd med den norske sommeren, har muscadetprodusentene enda større grunn til å være det. Salget har fra januar til juli gått ned med 31 prosent for de 33 mestselgende vinene i denne kategorien som for øvrig domineres av en boks og en vin som finnes i samtlige polutsalg.

Og det til tross for at det har vært et oppsving i antall spennende produsenter som jobber dønn seriøst i vinmarker og vinkjellere, og ikke minst at prisene fortsatt er ytterst gunstige og kvaliteten for oppadstigende. En trøst om enn liten, er det å oppdage at stadig flere muscadetviner finner veien inn i restaurantenes vinkart.

Vinmarker i Muscadet.

 

Konkurrerer med de beste

Men de burde også vært bedre representert på fast hylleplass på polet. Der er det kun en vin, og den er til gjengjeld tilgjengelig i samtlige polutsalg – og et veldig godt kjøp.

Men Grand Fief de la Cormeraie Muscadet Sèvre et Maine sur Lie 2014 selger likevel bare halvparten av den mestselgende (petit) chablisen i flaske og bare litt mindre enn nummer to. Kanskje et signal om at utseende bør friskes opp for å tilpasse seg et yngre vinpublikum som fristes mer av en flaske chablis?

Ch. de la Gravelle Gorges 2012 har et slikt potensial. Den ser langt mer moderne ut og ikke minst er den blant muscadetverdenens aller best kjøp. Her får du vin på chablis premier cru-nivå for en liten penge.

Dom. Landron Amphibolite Nature 2015 er en moderne «take» på muscadet, også smaksmessig, frisk og supermineralsk og leskende med god tørrhet. Og den koster det samme som en petit chablis, men gir mer enn de fleste.

Pépière Clisson Muscadet Sèvre et Maine 2013 er en annen i samme kategori, også når det kommer til dyrkings- og framstillingsmetoder, med et rent og moderne uttrykk både utvendig og innvendig. Produsenten dyrker druene etter biodynamiske prinsipper og mener at det er den beste måten å få fram muscadets iboende terrroirpreg og lagringspotensial. Vinene gjæres derfor med druenes egne gjærsopper og akkurat denne vinen har modnet to år på bunnfallet i tanken.

Bunnfallslagringen «sur lie» 

En metode som er en del av muscadetkonseptet og som kalles  «sur lie» . Metoden sikrer både fedme og aroma til vinen samtidig som den beskyttes mot oksygen.

Les mer om området for muscadet samt hvordan vinen lages

Dette er dessuten en vin med stort lagringspotensial. Som er muscadets kanskje aller best skjulte hemmelighet.

Denne produsenten  laget lagringsdyktig vin også i de vanskelige årene

17 år og full av liv

Med de gunstige prisene er muscadet en vin alle har råd til å fylle kjelleren med. For bare 160 kroner får du altså usedvanlig lagringsdyktig vin.  Det illustreres veldig godt med Ch. du Coing de St. Fiacre Comte de St. Hubert 2010, i seg selv en konsentrert og stofflig vin med fine blomster- og mineraltoner samt flott frukt.

Den samme vinen, nå i 1999-årgang, Ch. du Coing de St. Fiacre Comte de St. Hubert 1999, koster skarve 30 kroner mer. Vi snakker altså om en 17 år gammel hvitvin som fortsatt har flere år foran seg men som er en oppvisning i hva muscadet kan bli til med litt tørket frukt, tydelig mineralpreg og fortsatt god friskhet. Litt yngre, men likevel vellagret er Grand Cuvée Don Quichotte 2005 som koster latterlige 150 kroner.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her