Varmt for kalde dager

Ingenting er så velkomment som en varm suppe på en sur og kald dag. Selvsagt tar det lang tid å lage god suppe helt fra grunnen, men her får du tips til å korte inn på tilberedningstiden uten at du må gå via pose. Dermed kan du raskt nyte en velsmakende suppe med god drikke til.

Inspirasjonen til denne ukes rett er hentet fra Galicia i Nord-Spania, men denne suppetypen kan vi gjenfinne i veldig mange andre steder i Europa. En smaks- og næringsrik suppe er typisk for den kalde årstid. Enkle og rimelige råvarer som sammen gir god smak og mye varme til forhutrede sjeler. Før i tiden var varme i alle husets rom helt utenkelig. Husets varmeste rom var kjøkkenet. Her ble det fyrt fra tidlig om morgenen. Og siden matlagingen foregikk over åpen ild, var det god utnyttelse av energien å koke suppe siden det alltid tar noen timer. Det tar nemlig tid å koke bønner eller erter møre samt å få maksimalt med smak ut av beinknoken som er nødvendig i en hver god suppe.

Ut på tur
For moderne bymennesker stiller det seg hele seg annerledes. Mulighetene til å utnytte oppvarmingen av huset til å lage mat er begrenset og for de fleste upraktisk. Selv om mange nok hadde ønsket seg slike utveier for å kutte ned på energiforbruket. Der er en suppe genial. Den gir god varme langt inn i sjela helt uavhengig av romtemperaturen. I dag klarer nok de aller fleste å holde innetemperaturen på et noenlunde akseptabelt nivå. Det som aldri går i pluss er imidlertid tidsbudsjettet.

Så hvordan skal vi få til en ekte suppe uten å måtte bruke hele dagen? En mulighet, og den aller beste, er selvsagt å satse på suppe som søndagsmiddag, og ta med hele familien på tur mens den koker. Da er det bare siste finishen som gjenstår.

Den lettvinte varianten innebærer å korte ned betraktelig på tilberedningen ved å satse på kikerter i boks samt et stykke godt trimmet lettsaltet flesk. Da er det hele over på under en time. Og du kan glede deg til en varmende stund rundt bordet. Nå er vel alle kjent med at glovarm suppe er vanskelig å finne velegnet drikkefølge til. Det enkleste er selvsagt vann. Men det må ikke serveres for kaldt. Det er ubehagelig i kombinasjon med den varme suppen. Det samme gjelder for øl. Derfor leter vi etter et øl som har litt større aromabredde og som derfor kan serveres ved høyere temperatur enn 5-6 grader som er normalt for pilsner.

Klosterøl
Vi er derfor fristet til å gå til de rikere lyse øltypene som du må på polet for å få tak i. For eksempel hollandske La Trappe Blond (34020) som er et såkalt trappistøl og har fått navnet etter munkeordenen som har rettighetene til bryggingen. Det finnes fem klosterbryggerier i Belgia og et i Nederland, og det er  La Trappe. Trappistøl er såkalt overgjæret som er den opprinnelige ølbryggemetoden og som foregår ved relativt høy temperatur. I motsetning til hva som er vanlig i moderne bryggerier hvor spesialgjær i kombinasjon med lave temperaturer og kuldestabilisering er mye brukte teknikker for å oppnå så rene smaker som mulig.

La Trappe Blond er derfor langt mer kompleks enn de lyse øltypene som lages her til lands. Duften er usedvanlig innbydende og sødmefylt med mye tropisk frukt, frisk humle og noe smørmalt. Smaken følger opp med flott sammensatt fruktighet,  deilig skum og god og lang ettersmak. Helt topp til suppen og svært anvendelig i matveien. Bør prøves til godt krydrete asiatiske retter.

Norskproduserte Aass Gulløl (2654) er ikke like komplekst smaksmessig men har enkelte av de samme aromaene. Her er nemlig også god fruktsødme og smørmalt i så vel duft som smak. Lett og behagelig bitterhet i finishen gjør at det fungerer godt til maten.

Eplesmak
Det klassiske valget til en suppe er en sherry. Og da særlig amontillado til veldig kraftige consomméer. Til en suppe av vår type passer en fruktig manzanilla bedre. Manzanilla La Canoa (6746) er både rimelig og god. Den har et ganske modent eplepreg og skiller seg noe fra andre manzanillaer som er like friske som et grønt eple (manzanila betyr da også lite eple). Dessuten er det karakteristiske gjærpreget ganske dempet. Den tiltalende fruktigheten gjør at den er super til suppen. Og at den er lettere å forstå for den som aldri har smakt manzanilla før.

Selvsagt går det fint med en vanlig vin til. En gjenganger i spalten er nordspanske Agramont Viura Chardonnay 2001 (13302) som med sin tropiske fruktighet og smørpreg samt bløte friskhet er som skapt for suppen.

Selv om denne suppen innbyr til lyst drikkefølge, kan vi strekke oss i rødlig retning. I alle fall til en rosevin. Og siden vi holder oss i Spania rent tematisk, er Marqués de Cáceres Rosado 2013 (7612) er veldig representativ for sin kategori. Friske og lett søtlige bærtoner i så vel duft som smak matcher suppen helt fint.

Vintersuppe fra Galicia

Fremgangsmåte

Bløtlegg kikertene i kaldt vann over natten. Kok opp 2 liter vann, tilsett ertene, kjøttbein, paprika, salt og pepper, og la småkoke/trekke ved svak varme i et par timer.

Fjern kjøttbeinet. Tilsett poteter og kål og kok opp. Etter ti minutter tilsettes pølseskivene. Kok videre i 15-20 minutter eller til potene og kålen er møre.

Server med godt brød.

Her finner du mange flere gode supper

 Flere deilige kjøttsupper finner du her

9 lettlagete supper å ta med på tur

 Slik lager du kraft selv

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Vintersuppe fra Galicia (lettvintversjonen)

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Julemat Drikke til julematen

Den definitive guiden: Slik finner du passende øl til alle julens måltider

I julen er måltidene mange, og ølet er en selvskreven ledsager. Derfor har vi satt sammen en oversikt for alle som lurer på hva de skal drikke til de ulike måltidene. Deriblant også mellommåltidene (les godteriene), som det raskt kan bli litt for mange av på denne tiden av året. Les hele saken

Til toppen