Zinfandel

De californiske vinene laget på druen Zinfandel synes som de mest vellykkete i testen. Dog er flere av vinene i søteste laget.
Redaksjonen
31 Januar 2007 - 11:44

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. januar 2007. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Zinfandel

÷ (90p)
Beringer Zinfandel North Coast 1999
Beringer Vineyards
USA - California
2993 VSD - kr 199,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Robert Prizelius
Farge og duft: Mørk tett rød med svakt lys kant. Flott elegant duft med mørke bær, eik, lær, cedertre og krydder.
Smak: Følger duften, fin syre som balanserer sødmen, godt jordsmonnspreg, god fasthet gjennom hele smakskurven, sitter godt og lenge. (1999)
Bruksområde: Gode kjøttretter, også lettere vilt.
Vurdering: En zinfandel i en internasjonal stil. Tåler et par år til. Meget godt kjøp. 90 p (1999)
Laget av: 100% zinfandel.
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Bestill her:

+ (88p)
Seghesio Zinfandel 2004
Seghesio Family Vineyards
USA - California - Sonoma
43993 Vectura - kr 199,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Ung mørk rød. Ganske elegant ung duft med mørke bær av alle slag samt noe fat og krydder.
Smak: Flott anslag, følger duften, god fylde, en del sødme som balanseres av fine syrer og tanniner, sitter godt og lenge. (2004)
Bruksområde: Rødt kjøtt i krydret tilberedning, også lettere vilt.
Vurdering: En svært vellaget zinfandel som holder fint fire år til. Meget godt kjøp. 88 p (2004)
Alkoholinnhold: 15,0% vol.
Bestill her:

+ (87p)
Dry Creek Heritage Clone Zinfandel 2001
Dry Creek Vineyards
USA - California - Sonoma
14749 Vectura - kr 175,20 (75cl)
Bestillingsutvalg
Gavin
Farge og duft: Tett mørk rød med brunlig kant. Elegant duft av modne røde og mørke bær, mint, sjokolade, tobakk, krydder, fat og lær.
Smak: Bløtt modent anslag, følger duften, bløt syre, flotte tanniner, sitter lenge. (2001)
Bruksområde: Lettere vilt.
Vurdering: En god moden zinfandel som bør nytes nå. Meget godt kjøp. 87 p (2001)
Laget av: 80% zinfandel, 20% petite sirah
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 12 md. Fatlagring.
Bestill her:

(85p)
Ironstone Old Vine Zinfandel 2004
Ironstone Vineyards
USA - California
33326 Vectura - kr 147,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Vinordia
Farge og duft: Mørk rød. Fin duft av mørke modne bær, skogsbær, krydder og jordsmonn.
Smak: Bløtt sødmefylt og saftig anslag, godt bærpreg, bra syre som balanserer all sødmen godt, trekrydder og pepper i finishen. (2004)
Bruksområde: Grillet rødt kjøtt, krydrete kjøttretter.
Vurdering: En god zinfandel som er best nå. Verd prisen. 85 p (2004)
Laget av: Zinfandel
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Bestill her:

(85p)
Artezin Zinfandel 2004
Hess Collection Winery
USA - California
43329 Cuveco - kr 169,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Mørk rød. Flott ung duft av mørke og røde bær samt fat.
Smak: Saftig fruktig anslag, god bærsyrlighet, gode tanniner, sitter bra, varm krydret finish. (2004)
Bruksområde: Grillet kjøtt.
Vurdering: Lett å like. Best nå. Verd prisen. 85 p (2004)
Laget av: 90% zinfandel, 7% syrah, 3% petit syrah
Alkoholinnhold: 15,0% vol.
Bestill her:

(85p)
Renaissance Zinfandel 1998
Renaissance Vineyard
USA - California
32425 Vectura - kr 227,20 (75cl)
Bestillingsutvalg
Palmer & Co
Farge og duft: Mørk rød mot brunt. Moden duft av røde bær, skogsbær, syltetøy, trekrydder, lakris og lær.
Smak: Bløtt modent anslag, som duften, middels fylde, sitter lenge med behagelig finish. (1998)
Bruksområde: Lam eller kalv uten for mye fedme.
Vurdering: En svært moden vin som bør nytes nå. Verd prisen. 85 p (1998)
Laget av: 100% zinfandel.
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Bestill her:

(84p)
Beringer Stone Cellars Zinfandel 2004
Beringer
USA - California
46028 Vectura - kr 99,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Robert Prizelius
Farge og duft: Ung mørk rød. Søtlig duft av røde bær og mørke skogsbær samt litt krydder, pepper og jordsmonn.
Smak: Bærsødme i anslaget, strammer seg til med god syre og fine tanniner, fin finish. (2004)
Bruksområde: Krydret mat.
Vurdering: En enkel men god matvin som er best nå. Meget godt kjøp. 84 p (2004)
Laget av: 100% zinfandel
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 4 ukers fatlagring.
Bestill her:

(84p)
Fetzer Valley Oaks Zinfandel 2004
Fetzer Vineyards
USA - California
2166 VSD - kr 124,90 (75cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Farge og duft: Klar mørk rød. Røde og mørke bær, skogsbær, eik, krydder, eukalyptus og urter.
Smak: Kjølig frukt i anslaget, god syre, faste tanniner, fat i finishen. (2004)
Bruksområde: Grillmat.
Vurdering: En lettdrikkelig og god vin som er best nå. Gjerne avkjølt. Vel verd prisen. 84 p (2004)
Laget av: 83% zinfandel, 13% petite sirah
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 11 md i eikefat (90% amerikanske og 10% franske fat).
Bestill her:

(84p)
Beringer Founders' Estate Zinfandel 2003
Beringer Vineyards
USA - California
13679 Vectura - kr 129,90 (75cl)
Basisutvalg (Hovedsortiment)
Robert Prizelius
Farge og duft: Ung mørk rød. Røde og mørke skogsbær, litt kokt preg, samt krydder og skogbunn.
Smak: Bløtt sødmefylt anslag, myk syre, sitter en stund. (2003)
Bruksområde: Krydret kjøtt uten saus.
Vurdering: Veldig bløt og sødmefylt. Best nå. Vel verd prisen. 84 p (2003)
Laget av: 100% zinfandel
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 9 md fatlagring.
Bestill her:

(84p)
Bonterra Organically Grown Zinfandel 2004
Fetzer Vineyards
USA - California
34958 VSD - kr 169,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Mørk rød. Fin bjørnebærdominert duft.
Smak: Bløtt sødmefylt anslag, bjørnebærpreget er også her i rikt monn, fine tanniner, mye sødme samt fat i finishen. (2004)
Bruksområde: Krydret mat, fusionvilt.
Vurdering: God vin men litt trekk for endimensjonal stil. Best nå. Verd prisen. 84 p (2004)
Laget av: 100% zinfandel
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Bestill her:

(84p)
Robert Mondavi Private Selection Zinfandel 2003
Robert Mondavi
USA - California
41589 Cuveco - kr 190,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Engelstad Vin og Brennevin
Farge og duft: Dyp mørk rød. Rik søtlig duft, nærmest syltet, samt eik og krydder.
Smak: Følger duften, stor bløthet og bærsødme, myk fin finish. (2003)
Bruksområde: Krydret kjøtt uten altfor mye fedme.
Vurdering: Litt i mykeste laget, blir nærmest pompøs, men hvis den nytes nå og til riktig mat vil den fungere godt. Verd prisen? 84 p (2003)
Laget av: 98% zinfandel, 2% andre druetyper
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Bestill her:

(84p)
Rancho Zabaco Zinfandel 2003
Zabaco Vintners / E. & J. Gallo
USA - California - Sonoma
13192 VSD - kr 195,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Tett mørk rød. Rik eksotisk krydret duft.
Smak: Saftig anslag, ok syre som så vidt klarer å balansere all sødmen, bløte tanniner, sitter en stund. (2003)
Bruksområde: Krydret kjøtt.
Vurdering: Kommersiell og sødmefylt men likevel ok. Best nå. Verd prisen? 84 p (2003)
Laget av: 100 % zinfandel
Alkoholinnhold: 14,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 12 md lagring i amerikanske og franske eikefat, 4 md flaskemodning før salg.
Bestill her:

÷ (83p)
Turning Leaf Zinfandel 2004
E.& J. Gallo
USA - California - Sonoma
30899 VSD - kr 99,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Mørk rød. Røde og mørke bær, mørk sjokolade, toffee og krydder.
Smak: Saftig bærpreget anslag, en del sødme, middels fylde, noe tanniner. (2004)
Bruksområde: Drikkevin, lette kjøttretter.
Vurdering: Kommersiell men likevel god. Best nå. Godt kjøp. 83 p (2004)
Laget av: 75% zinfandel, 17% carignan, 4% petite sirah, 4% diverse
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 14 md fatlagring for deler av vinen.
Bestill her:

÷ (80p)
Woodbridge Zinfandel 2004
Woodbridge Winery Mondavi
USA - California
30817 Cuveco - kr 109,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Engelstad Vin og Brennevin
Farge og duft: Mørk rød. Fin smådelikat duft av varme bær og noe krydder.
Smak: Saftig bløtt anslag, noe krydder, snill finish. (2004)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: I mykeste laget. Nytes nå. Knapt verd prisen. 80 p (2004)
Laget av: 100% zinfandel
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 6 md lagring i små amerikanske og franske fat.
Bestill her:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Råkost som serveres varm med kylling og supersunne sobanudler er det du trenger akkurat nå
Dagens rett

Råkost som serveres varm med kylling og supersunne sobanudler er det du trenger akkurat nå

Fargerike grønnsaker beholder fargen når de varmebehandles raskt og smaken blir enda bedre. I denne oppskriften kan du selv legge til det som trengs for et smakskick i hverdagen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her