Blomkålgrateng med skinke og ost
Foto: Azurita

Blomkålgrateng med skinke og ost

Enten du skal lage middag eller noe godt til kvelds skal du bruke denne oppskriften. En grateng som alle vil like.

Fremgangsmåte

  1. Del blomkålhodet i store buketter. Stilk og blad kan hakkes. Grovhakk løken. Kok dette i vann tilsatt buljongterning til det såvidt er mørt. Sil av og ta vare på kokevannet.
  2. Bland blomkål og løk med røkt skinke og ha dette i en ildfast form. Varm stekeovnen til 220- grader.
  3. Saus:
  4. Smelt smøret i en tykkbunnet kjele. Rør inn mel og la dette frese sammen i ett minutt, men uten å ta farge. Spe med varm melk under omrøring, justér så med kokekraften fra blomkålen til du får en jevn saus. La den småkoke i et par minutter. Trekk kjelen av varmen og rør inn osten litt ad gangen til denne er smeltet. Smak sausen til med salt, pepper og eventuelt muskat.
  5. Hell sausen i formen og la den stå midt i ovnen til sausen bobler og begynner å få farge.
Tips:
Gratengen blir selskapsfin og ekstra pikant med følgende enkle knep: Erstatt løk med purre. Bruk fløte og hvitvin i stedet for melk. Sausen kan også smakes til med litt skarp sennep og evt. estragon. Ristet loff som tilbehør.

Sendt inn av Aperitif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik skaper du feststemning på en tirsdag: Krydderstekt laks med ovnsbakte rotgrønnsaker
Dagens rett

Slik skaper du feststemning på en tirsdag: Krydderstekt laks med ovnsbakte rotgrønnsaker

Med denne vrien på en hverdagslig laksemiddag, skaper du fest selv midt i uka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her