Dampete blåskjell
Foto: (c) Lisovskaya Natalia

Dampete blåskjell

Blåskjell og pommes frites en en belgisk klassiker som må prøves. Men blåskjellene smaker også fortreffelig uten.

Fremgangsmåte

Skrubb blåskjellene godt. Sett en stor kjele på kokeplaten. Ha i olje og fres løk og gulrot til de blir myke, hell på hvitvin og kok opp tilsett urtene og blåskjellene og skru deretter varmen på fullt. Legg lokk på kjelen og rist godt. Når blåskjellene har åpnet seg, det tar 4-7 minutter avhengig av mengde, tas de opp og has i en suppeterrin eller lignende mens de holdes varme. I mellomtiden kokes kraften opp og inn med fløten til passe smakskraft. Anslagsvis bør væskemengden reduseres med minst 25 prosent, helst med halvparten. Smak eventuelt til med salt og pepper. Server sausen ved siden av.

Samtidig lages pommes frites, og da er det lurt å følge disse rådene :
 
Velg så faste poteter som mulig hvilket kan være et problem mens det fortsatt er tidligpoteter i salg. Uansett velg typer med rødt skall. De er som regel fastere enn de lyse.
 

Skrell potetene og legg dem i kaldt vann i 15-20 minutter for å få ut litt av stivelsen. Tørk dem godt og skjær i tynne eller tykke strimler. Den klassiske pommes frites er 1x1x5 cm.

Hell oljen, og aller best smak får du om du bruker extra virign olivenolje, i en passe store kjele. Du trenger trolig 2 liter olje. Varm den opp til det er antydning til bevegelse i overflaten. Test temperaturen ved å ha en potetbit oppi, hvis det freser godt rundt den er varmen sterk nok.

Skru ned et hakk på plata slik at temperaturen holdes på samme nivå. Ikke steik for mange potetbiter av gangen. Hver runde tar ca 6-7 minutter, eller til pommes frites'ene er pent gyldne - ikke for lyse og ikke for mørke. Legg kjøkkenpapir i et serveringsfat slik at overflødig fett drypper av. Dryss salt over og hold varm mens du steker de neste rundene.

Se alt det deilige du kan lage med blåskjell

Her finner du 25 oppskrifter for en lettere, men definitivt ikke kjedelig meny

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Apéritif

5
5/5 etter 17 anmeldelser
Din vurdering:

Forsiden akkurat nå

Til toppen