Dansk juleand
Foto: LASSE HYLDAGER

Dansk juleand

And er danskenes favorittrett på julaften, men denne retten kan nytes i hele julesesongen og lenge etter det.

Fremgangsmåte

Anden:
Fjern vinger og innmat. Fjern fett og hud fra halsen og bakenden, og tørk godt med kjøkkenpapir. Gni anden grundig med salt og pepper innvendig og utvendig.

  • Skrell eplene og del dem i mindre biter. Fyll anden med svisker og epler.
  • Brun vingespissene, innmaten og fettet fra halsen i en gryte, sammen med litt av andefettet. Hell i vann, tilsett løk og gulrot og kok cirka en halv time. Hell sjyen gjennom en sikt og legg den til side for saus.
  • Plasser anden i en form med ryggen oppover, slik at fettet kan dryppe inn i stekepannen. Plasser formen midt i ovnen i cirka 15 minutter på 225 °. Vend så anden og brun brystet i 15 minutter.
  • Hell ½ liter vann i formen og stek anden i cirka 2 timer på 160 °, stikk i den tykke delen av låret, saften fra kjøttet må være klar.
  • Anden kan også brunes i cirka 10 minutter på 250 ° eller under grill for å gjøre skinnet sprøtt, men husk å hold øye med den.
  • Hell sjyen i en bolle og la den stå en stund til fettet har samlet seg. Hell forsiktig ut fettet og bland sjyen med væsken fra vingene og innsiden. Kok det ned slik at smaken blir konsentrert. Tilsett evt jevning eller maisenna og smak med salt og pepper.

Dansk juleand serveres med ovnsstekte poteter. Til stekingen bruker du litt av andefettet som ble til overs etter andestekingen. Del poteter i båter. Ha i en ildsfast form. Fordel andefett jevnt i formen og stek ved 200 grader. Smak til med salt og pepper og server med en gang. 

Her er 40 hele oppskrifter på and

 Vil du heller lage kalkun finner du alt du behøver å vite her

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Gram

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Helstekt fisk med saus som kicker er det som gjelder i dag
Dagens rett
Helstekt dorade med chilisaus, vårløk og grillet sitron

Helstekt fisk med saus som kicker er det som gjelder i dag

Lager du chilisausen selv, kan du bestemme akkurat hvor sterk den skal være. Og kombinasjonen av en saus som sparker og helstekt fisk er rett og slett sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nå er denne vinen kommet som et hvitt og like hemmelig knallkjøp
+
Ukens vin

Nå er denne vinen kommet som et hvitt og like hemmelig knallkjøp

Etiketten er gullfarget som peker på et eksklusivt innhold, men prisen er den samme vanvittig lave for en vin på dette nivået.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Er du ikke fan av Guinness, blir du det trolig med denne drinken
Ukens drink
Calcutta Cup drinkoppskrift med Guinness

Er du ikke fan av Guinness, blir du det trolig med denne drinken

Det er tonicen som frisker opp og endrer den klassiske Guinness/stout-smaken. Derfor kan du unne deg en god slurk til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Det er en grunn til at tyskere er ville etter denne retten
Dagens rett
Rollmops

Det er en grunn til at tyskere er ville etter denne retten

Det er ikke bare for at den smaker godt med en snaps, men også for at denne måten å tilberede sild på får ut den beste smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette tilbehøret gir ekstra karakter til grillspydene
Dagens rett
Iransk yoghurtsalat stil grillspydene

Dette tilbehøret gir ekstra karakter til grillspydene

Yoghurtsalat er en sommerfavoritt som skapt for ethvert grillmåltid, og så kjapp å lage at retten også midt i ferien. Prøv den også som dip til chipsen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik skaper du russisk stemning rundt middagsbordet i dag
Dagens rett
Hønsesalat med krabbe og lakserogn

Slik skaper du russisk stemning rundt middagsbordet i dag

Og da snakker vi ikke om høy begerføring og flerstemt sang, men derimot om en ekstra god vri på russisk salat som skal stamme fra Moskva.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her