Grønn papayasalat – Som tam
Terje Ommundsen

Grønn papayasalat – Som tam

Dette er den mest utbredte salaten i Thailand og den er kjent for å være ganske så spicy, men den er så frisk og syrlig, en salat du kan bli litt avhengig av.

Fremgangsmåte

Rist rekene (om du har) i en tørr panne til de er sprø og avkjøl dem.

Knus reker, hvitløk, chili, sitrongress og peanøtter i en morter til en fin pasta, ha i palmesukker. Bland inn tamarindpuré og limesaft. Smak til med fiskesaus.

Du vurderer selv hvor mange chili du vil ha i. Tar ut frøene i chilien, blir den ikke så sterk, men du beholder den gode chilismaken.

Riv opp papaya i strimler og ha den i en tre- eller keramikkmorter, slå forsiktig i den slik at du får ut litt fruktsaft av papayaen, samtidig som den ikke skal knuses. Bland inn dressingen, tomatene og eventuelt tørkede eller ferske reker. Ha en liten neve ristede peanøtter over og server.

Tips:
Du kan øke chilistyrken ved å bruke inntil 10 thaichilier i dressingen!

Oppskriften er hentet fra Thai-obsessed, en av fem finalister i Beste norske kokebok 2018.

Her finner du flere fristende salater

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Terje Ommundsen

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng
Dagens rett
Fiskegrateng

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng

Det er ingen grunn til å overlate til andre å lage fiskegratengen. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her