Hellstrøms pinnekjøtt
Eyvind Hellstrøm

Hellstrøms pinnekjøtt

Det er slik du skal tilberede pinnekjøttet sier Eyvind Hellstrøm. Følger du hans oppskrift, der du også får med hvordan du skal lage deilig kålrotstappe, blir det garantert suksess.

Fremgangsmåte

Pinnekjøttet må legges i vann og bløtes godt ut for å gjenskape kjøttets riktige
tekstur. Dette tar litt tid, men er det mest kritiske punktet på veien. Pinnekjøttet
krever altså oppmerksomhet i god tid før festen begynner. Vi beregner fra tolv
timer til ett døgn i vann før sausen gjenoppstår.

Selve kokeprosessen kan fort ta et par timer, noen ganger mer, avhengig av
kjøttets tilstand, tykkelsen på stykkene og hvorvidt vi koker i buljong eller
dampet på pinner i bunnen av kjelen. Som sagt: kanskje mer, kanskje mindre…

  1. Her må det smakes og kjennes på teksturen i kjøttet. Kokes det for lenge, blir det
    tørt og kjedelig.

    Skiver av pinnekjøtt (eller fåreribbe) koker vi direkte i en buljong laget med løk, gulrøtter, purreløk og andre vintergrønnsaker som selleri, persillerot, skorsonerot, jordskokk og kålrabi. Vi koker denne med aromater (timian, einebær, persille og
    fersk eller tørket løpestikke) i en drøy time.
  2. Deretter siler vi av, og så kommer selve sjakktrekket:
  3. Vi koker grønnsaker som skal serveres sammen med pinnekjøttet/fåreribben i denne buljongen, altså kålrot som er skrelt og skåret i skiver, sammen med kjøttet.
  4. Kålroten er ferdigkokt etter ca. 10 minutter. Da tar vi kåltrotskivene ut av fåreribbekjelen og har dem i en kjele med smør, hvit pepper og cajennepepper, moser det hele og presser stappen gjennom en sikt og holder den varm inntil kjøttet er ferdigkokt.

Server pinnekjøtt og kålrotstappe med en saus laget av kokekraften som er jevnet med litt maizenna samt kokte ringerikspoteter.

Her finner du over 30 oppskrifter laget av Eyvind Hellstrøm

Lag ditt eget pinnekjøtt og vossakorv 

Flere gode oppskrifter med pinnekjøtt

Og av restene kan du lage dette

Røkt eller urøkt pinnkjøtt kan du lese mer om her

Her finner du alt du trenger som skal til for lykkes med julematen

Kjøtt
Ribbe Pinnekjøtt Kalkun Smalahove 

Fisk
Lutefisk
 Torsk Kveite Sild Rakefisk Tilbehør 

Koldtbord, pålegg og småretter
Pålegg
 Småretter Tilbehør 

Julekaker og desserter
Julekaker  Juledesserter 

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig som rabatter på alle våre kurs

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Eyvind Hellstrøm

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Norgesrekord i kokebokssalg

Eyvind Hellstrøms Grunnboka har snart solgt 200.000 eksemplarer på knappe tre måneder.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her