Helstekt flankestek med grillet rosenkål, blomkålpuré og chilisaus
Foto: LauriPatterson

Helstekt flankestek med grillet rosenkål, blomkålpuré og chilisaus

I denne smaksrike oppskriften serveres helstekt flankestek med grillet rosenkål, blomkålpuré og chiliolje. Et deilig festmåltid på den litt lettere siden, men som ikke sparer på kruttet.

Fremgangsmåte

Forvarm ovnen til 200C med grillelement. 

Ta flankesteken ut av kjøleskapet, ta av all emballasje og la steken hvile på kjøkkenbenken til du skal steke den, minst 10 minutter. 

Kutt  blomkålhode i 2-3mm tykke skiver. Ha blomkål, vann, smør og salt i en kasserolle med lokk, over høy varme. Når vannet begynner å dampe, skru ned varmen til medium og damp videre til blomkålen er mør og det er litt vann igjen i kasserollen. Sjekk blomkålen i blant for å forsikre at den ikke svir seg.

Når blomkålen er mør, kjør den sammen til jevn puré med en stavmikser, eller i en blender. Smak til med sitronsaft og salt. Ha purèen tilbake i kasserollen og hold varm over lav varme. 

Separer bladene fra hverandre og del rosenkålkjernen (der du ikke lenger får separert bladene)  i to. Bland med olje, salt og pepper, og strø på et stekebrett med bakepapir. Ha stekebrettet i nedre del av ovnen og grill til rosenkålen er sort i kantene, ca 7 minutter. Straks rosenkålen er ute av ovnen, ha revet sitronskall over.

Bland sammen alle ingrediensene til chilisausen en liten skål. 

Varm en støpejernspanne over middels-høy varme. Gni flankesteken inn med olje, og raust med salt og pepper. Stek kjøttet umiddelbart til du får en fin stekeskorpe på den ene siden, ca 3-4 minutter. Snu kjøttet og stek det videre i 3-4 minutter på den andre siden til du oppnår ønsket temperatur (52C for medium-rå). La flankesteken hvile på en fjøl i 5 minutter før du skjærer den i tynne skiver mot fibrene (linjene på kjøttet).

Server biter av flankestek på blomkålpuré med grillede rosenkålblader og et dryss chilisaus. 

Tips:
For mørest mulig kjøtt er det viktig og ikke steke flankesteken for lenge. Flankestek er best servert rå, til medium-rå ellers blir den fort tørr. Husk at kjøttet ettersteker når det hviler. Hviling gjør at saftene kan trekke seg tilbake i biffen slik at du får en super saftig biff når du skjærer den. Hvis du skjærer den med en gang vil du oppdage at mye saft vil strømme ut av kjøttet. Husk også å kjære flankesteken mot fibrene (linjene på kjøttet). Hvis du kutter med fibrene blir kjøttet seigt. 

Gochujan paste er en koreansk chilipaste som kan byttes ut mot sambal oelek eller siracha.

Lær mer om hvordan du skal tilberede biffkjøtt her 

 

 

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her