Jordskokkpuré med blåskjell og bacon
Foto: iStock

Jordskokkpuré med blåskjell og bacon

I denne retten spiller jordskokken hovedrollen, med smakshjelp fra blåskjell og bacon.

Fremgangsmåte

Kutt jordskokker og poteter i terninger. Stek sjalottløken i oljen. Tilsett fløte og melk og kok til alt er mørt, ca 8 minutter. Ta vare på noen terninger til garnityren. Kjøres til fin pure i en kjøkkenmaskin og smak til med salt og pepper. Hvis den blir for tykk, juster med litt vann.

Blåskjellsausen:
Stek alle grønnsakene i en stor kjele uten at de blir brune. Tilsett hvitvinen og la den koke litt før en har i blåskjellene. Legg på et lokk og la det hele koke i 5 min. Rist litt på kjelen.

Ta ut blåskjellene og kok inn kraften til det halve, ha så i fløte og kok inn til en fin smak. Sil, rør inn smør og smak til med salt og pepper. 

Tips:
Tilsett gjerne litt ramsløkolje eller annen grønn olje til blåskjellsausen for fargens skyld.

Rens blåskjellene.

Skjær bacon i bittesmå terninger og sprøstek. Legg på et kjøkkenpapir.

Varm suppetallerkener, legg i blåskjellene, hell over den varme pureen, legg på jordskokk- og potetterninger, lag mønster med blåskjellsausen. Pynt litt med frisk dill og dryss over sprøstekt bacon.

Se alt det andre du kan lage med jordskokker

Se alt du kan lage med blåskjell

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

BEINSPIRED 2026: Smak flere hundre viner
Vinmesse
Vinmesse i Oslo 27. januar

BEINSPIRED 2026: Smak flere hundre viner

Bli med på vinmesse med topprodusenter fra Champagne, Tyskland, Italia og mye mer. Du får mulighetene til å smake flere hundre viner fra flere forskjellige land og i mange forskjellige stiler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her